Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » EU-kokouksissa käsitellään verotusta ja Kreikan tilannetta

Valtiovarainministeriö

EU-kokouksissa käsitellään verotusta ja Kreikan tilannetta

Tiedote.
Julkaistu: 05.11.2014 klo 09:20
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

EU:n valtiovarainministerit käsittelevät Ecofin-neuvostossa muun muassa finanssitransaktioveroa ja arvonlisäveroilmoituksen vakioimista. Euroryhmässä esillä ovat Kreikan ja Kyproksen sopeutusohjelmat. Suomea edustaa kokouksissa valtiovarainministeri Antti Rinne.

Euroryhmän valtiovarainministerit kokoontuvat Brysselissä torstaina 6. marraskuuta. Perjantaina on koolla EU:n valtiovarainministerien Ecofin-neuvosto.

Tytäryhtiöiden osinkojen verotukseen muutoksia

EU:n valtiovarainministerit pyrkivät saavuttamaan yhteisymmärryksen emo-tytäryhtiödirektiivin muuttamisesta. Direktiivin perusteella emoyhtiöiden ei tarvitse maksaa veroja osingoista, joita ne saavat tytäryhtiöiltään. Direktiivin muutoksilla halutaan torjua väärinkäytöksiä verotuksessa.

Suomi pitää aggressiivisen verosuunnittelun vastaisia toimia tärkeinä. Suomen mielestä direktiiviä kannattaa muuttaa, jotta sitä ei voisi käyttää perusteettomien veroetujen saamiseen.

Finanssitransaktioveron valmistelu jatkuu

Neuvostossa kuullaan tilannekatsaus finanssitransaktioverosta. Yksitoista EU-maata aikoo ottaa käyttöön veron, joka koskisi esimerkiksi osakkeiden ja joukkovelkakirjojen myyntiä ja ostamista. Suomi ei ole mukana tässä yhteistyössä.

Avoinna on yhä kysymyksiä verotuksen perusperiaatteista ja johdannaisten verottamisesta. Siksi näyttää todennäköiseltä, ettei verojärjestelmää saada viimeisteltyä vuoden loppuun mennessä, kuten on suunniteltu.

Arvonlisäverotusilmoitukset vakiomuotoisiksi

Ministerit saavat lisätietoa arvonlisäveroilmoitusten vakioimisen valmistelusta. Direktiiviehdotuksen tarkoituksena on yhtenäistää ja vakioida tietoja, joita yrityksiltä kysytään arvonlisäveroilmoituksessa.

Suomi kannattaa arvonlisäveroilmoituksen vakioimista, koska se vähentää niiden yritysten hallinnollista taakkaa, jotka käyvät kauppaa EU-maiden välillä. Lisäksi uudistus helpottaisi verovalvontaa ja säästäisi työtä Verohallinnossa. Suomen mielestä vakioiminen ei kuitenkaan saa monimutkaistaa nykyistä veroilmoitusta.

Lisäksi Ecofin-neuvostossa käsitellään EU:n tilastojen tilannetta ja Liman joulukuun 2014 ilmastokokouksen valmistelua.

Kreikan ohjelman päättymiseen varaudutaan

Euroryhmän valtiovarainministerit saavat katsauksen siitä, miten Kreikka on edennyt taloutensa uudistamisessa. Kokouksessa ei ole määrä hyväksyä viidettä väliarviota meneillään olevasta rahoitustukiohjelmasta.

Kreikan rahoitustukiohjelma päättyy vuodenvaihteessa, eikä maa ole hakenut uutta tukea. Kreikan valtion velkakirjojen korot ovat kuitenkin nousseet, mikä vaikeuttaa maan palaamista markkinoille.

Euroryhmä keskustelee kokouksessaan mahdollisten jatkotoimien periaatteista.

Katsaus Kyproksen tilanteeseen

Euroryhmässä on esillä myös Kyproksen tilanne. Ministerit eivät syyskuussa hyväksyneet viidettä väliarviota Kyproksen talouden sopeutusohjelmasta, koska maa ei toteuttanut pakkohuutokauppalakia sovitusti. Siksi Kypros ei ole saanut kuudetta lainaerää.

Euroryhmää informoidaan tilanteen kehittymisestä.

Lisäksi euroalueen ministerit käsittelevät taloustilannetta komission tuoreen ennusteen pohjalta ja pankkiunionin euroaluetta koskevia asioita.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Susanna Ikonen, puh. 02955 30049 Finanssineuvos Pekka Morén, puh. 02955 30290 (Kreikka ja Kypros) Lainsäädäntöneuvos Seppo Tanninen, puh. 02955 30224 (Kreikka ja Kypros)

etunimi.sukunimi@vm.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs