Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Demariopiskelijoiden Karlsson: Kohtuutta opintotuen takaisin perintään, ministeri Arhinmäki!

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry

Demariopiskelijoiden Karlsson: Kohtuutta opintotuen takaisin perintään, ministeri Arhinmäki!

Julkaistu: 07.05.2013 klo 07:00
Julkaisija: Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry

Opintotukikuukausien takaisinmaksussa on luovuttava ennakkoilmoituksettomasta rangaistuskorotuksesta! Monilta opiskelijoilta, joiden tulot ovat viime vuonna ylittäneet opintotuen tulorajan, peritään nyt ylimääräistä tukea takaisin poskettomalla 15 prosentin korotuksella. On kohtuutonta, että tällainen menettely kohdistetaan perustoimeentulon turvaavaan etuuteen. Opintotuesta vastaavan ministerin tulee korjata asia välittömästi!

 

- Opintoraha ja asumislisä eivät riitä takaamaan opiskelijan toimeentuloa, joten monien opiskelijoiden on hankittava lisätuloja toisaalta. Opiskelijat tekevät töitä monelle eri työnantajalle, jolloin tulojen seuranta hankaloituu. Opintotuen takaisinperinnän nykytilanteesta johtuen, pienikin huolimattomuus tulojen seuraamisessa voi johtaa ankaraan rankaisuun ilman ennakkoilmoitusta, korostaa puheenjohtaja Anette Karlsson.

 

Vuonna 2011 noin 33 900 opintotuen saajan vuositulot ylittivät vuositulorajan. Mikäli opiskelija ylittää tulorajan, joka on jokaista tukikuukautta kohti 660 euroa tai tuetonta kuukautta kohti 1 970 euroa, joutuu hän maksamaan koko opintotuen takaisin, eli 499,60 euroa kuukautta kohden, ja tämän päälle 15 % korotuksen. Tämä on opiskelijalle suuri summa, joka aiheuttaa toimeentulossa noidankehän. Opiskelija joutuu tekemään enemmän töitä kyetäkseen maksamaan takaisin perittävän opintotuen ja korotuksen opiskeluidensa aikana, mikä puolestaan hidastaa hänen opintojaan ellei keskeytä niitä kokonaan. Lopputuloksena opintoajat pitenevät ja opiskelijat joutuvat tekemään entistä enemmän töitä.

 

- On pöyristyttävää, että opiskelijoiden perustoimeentulon turvaavaan etuuteen on yhdistetty tämän kaltainen rangaistusmenetelmä. Opiskelijan tulee saada ennakkoilmoitus, jonka avulla hän saa tietoonsa tapahtuneen virheen ja voi korjata sen ilman kohtuuttomia rangaistuksia, huomauttaa puheenjohtaja Karlsson.

 

Lisätietoja:

Anette Karlsson, puheenjohtaja(at)sonk.fi, 045 112 9299

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry. http://www.sonk.fi/

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs