Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Backman: Veroastekeskustelu hakoteillä

SDP Tiedotus

Backman: Veroastekeskustelu hakoteillä

Tiedote.
Julkaistu: 08.04.2015 klo 12:51
Julkaisija: SDP Tiedotus

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman:

Veroastekeskustelu hakoteillä

Carl Haglundin vaalimainos julistaa, että "Maailman korkein veroaste ei ole hyvä kilpailuvaltti". Miksi ei? Missä sarjassa Haglund haluaisi Suomen kilpailevan?

Vastaamista helpottanee seuraava listaus: Tanska,  Ruotsi, Norja, Belgia, Ranska, Itävalta, Saksa. Nämä ovat Suomen ohella maailman korkeimman veroasteen maita.

Vai olisiko parempi kilpailla samassa sarjassa kuin Libya, Tšad, Burma, Angola, Iran, Sudan, Afganistan, Jemen ja muut maailman alhaisimpien veroasteiden maat.

Uskon kaikkien suomalaisten haluavan Suomen kilpailevan jatkossakin ensimmäisessä eli  A-sarjassa.

Keskustelu kokonaisveroasteesta on monellakin tavalla hakoteillä. Mistä kokonaisveroaste kertoo? Pelkistetysti siitä, kuinka suuri osa taloudesta kulkee yhteisen kansanvaltaisen päätöksenteon kautta. Kansantalouden kilpailukyvystä tai tehokkuudesta se ei kerro, kuten em. maalistaus todistaa. Korkeimman veroasteen maat ovat itseasiassa usein myös kilpailukykyisimpiä.

Pohjoismaiseen hyvinvointimalliin kuuluu laaja julkinen palvelusektori ja sen myötä korkea veroaste. Alhaista veroastetta haluavien on syytä varautua maksamaan erikseen koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja eläketurvasta. Käteen jäävä tulo olisi silloin alhaisesta veroasteesta huolimatta pienempi. Yhteiskunta olisi myös paljon epätasa-arvoisempi.

Valaiseva esimerkki keskustelun onttoudesta on "taikatemppu" jolla julkiset menot pienenevät ja veroaste alenee. Näin tapahtuu jos esim. lapsilisät ja yritystuet muutettaisiin verovähennyksiksi. Ekonomistit olisivat tyytyväisiä, vaikka todellisuudessa mikään ei oikeastaan muuttuisi.

Suomen veroastetta nostaa nyt hidas talouskehitys. Oikea keino veroasteen alenemiseen on panostaminen kasvuun ja työllisyyteen. Ei hyvätuloisten ja varakkaiden verokevennykset.

Lisätiedot: Jouni Backman 040 5882560

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs