Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » 288 kunnalta ilmoitus yhdistymisselvityksen alueesta

Valtiovarainministeriö

288 kunnalta ilmoitus yhdistymisselvityksen alueesta

Tiedote.
Julkaistu: 02.12.2013 klo 17:56
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeriö on saanut 288 kunnalta ilmoituksen alueesta, jolla kunta selvittää yhdistymistä kuntarakennelain selvitysperusteiden mukaisesti. Määräaika sähköisten ilmoitusten jättämiselle päättyi tänään 2.12.2013.

Kunnanvaltuuston päätökseen perustuvat ilmoitukset selvitysalueista löytyvät valtioneuvoston hankerekisteristä (HARE) (www.hare.vn.fi) hankenumerolla VM162:01/2011 välilehdeltä Asiakirjat. Ilmoitukset analysoidaan 12.12.2013 mennessä, jonka jälkeen yhteenveto on saatavissa valtiovarainministeriön internetsivuilta osoitteesta www.kuntauudistus.fi.

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen mukaan on erinomaista, että kymmenet kunnat ovat jo tekemässä kuntaliitosselvityksiä. Nyt on tärkeää, että kaikki loputkin kunnat löytävät selvityskumppanit ja saavat työn käyntiin.

 – Itse liitosselvityksiin kannattaa asettaa kunnianhimoiset tavoitteet ja tehdä työ siten, että se hyödyttäisi aluetta mahdollisimman paljon jatkossa. Kun jokainen kunta joutuu nyt talouden paineessa pohtimaan omia palveluprosessejaan, investointitarpeitaan, ICT:n hyödyntämistä ja talouden vahvistamista, tuo työ kannattaa ilman muuta tehdä yhdessä naapurikuntien kanssa, ja selvittää, kuinka paljon hyötyä saataisiin voimien yhdistämisestä, Virkkunen sanoo.

Kuntarakennelaki velvoittaa selvittämään yhdistymistä

Heinäkuussa voimaan tullut kuntarakennelaki velvoittaa kunnat selvittämään yhdistymistä, mikäli kunta täyttää yhdenkin laissa säädetyistä selvitysperusteista. Selvitysperusteita ovat palveluiden edellyttämä väestöpohja (alle 20 000 asukasta), kunnan taloudellinen tilanne sekä työpaikkaomavaraisuus, työssäkäynti- ja yhdyskuntarakenneperusteet.

Hallitus hyödyntää kuntien ilmoituksia arvioidessaan kuntauudistuksen etenemistä vuoden 2013 lopussa. Lisäksi valtiovarainministeriö arvioi tietojen perusteella sitä, onko selvitysperusteiden osoittamista selvitysalueista tarve myöntää poikkeuksia ja asetetaanko selvitysalueille erityisiä kuntajakoselvityksiä.

Muualla verkossa

HARE (www.vn.fi)

Kuntarakennemuutosten tietopankki – usein kysytyt kysymykset: kuntarakennelaki ja kuntajakoselvitys 

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Anu Hernesmaa, p. 02955 30027
ylitarkastaja Suvi Savolainen, p. 02955 30122
erityisavustaja Elina Laavi, p. 040 7082121

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs