Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Puhevammaisten viikko 6. – 11.10.2013

Kehitysvammaliitto

Puhevammaisten viikko 6. – 11.10.2013

Tiedote.
Julkaistu: 30.05.2013 klo 10:00
Julkaisija: Kehitysvammaliitto

Kansainvälinen Puhevammaisten päivä 6.10. käynnistää Puhevammaisten viikon. Tänä vuonna nostetaan esiin puhevammaisten ihmisten oma ääni ja elämäntarinat videoiden, tarinoiden ja elokuvien kautta. Suomessa on noin 65 000 puhevammaista ihmistä, jotka eivät pysty puhumaan tai joiden puhe on hyvin epäselvää. Heidän voi myös olla vaikeaa ymmärtää puhetta. Puhevammalla tarkoitetaan vaikeutta ymmärtää tai tuottaa puhetta niin hyvin kuin arjen vuorovaikutuksen sujumiseksi olisi tarpeen.

Puhevammaisten viikolla on tapahtumia eri puolilla Suomea. Helsingissä järjestetään dokumenttielokuvan
I Am Breathing (http://www.iambreathingfilm.com/) näytös elokuvateatteri Bio Rexissä. Myös Ylen syksyn ohjelmistosta löytyy tämä ja muita teemaan liittyviä elokuvia. Puhevammaisten viikolla julkaistaan sosiaalisessa mediassa videoita, joissa ihmiset itse kertovat puhevammaisuudesta.

Lisäksi tarjolla on erilaisia yleisöluentoja ja työpajoja, erityiskoulujen tempauksia, kirjastojen teemaviikkoja ja keskussairaaloiden kommunikaatiokeskusten avoimien ovien päiviä. Viikko huipentuu Helsingin Narinkkatorilla perjantaina 11.10. pidettävään yleisötapahtumaan, jossa pääsee kokeilemaan erilaisia teknisiä kommunikoinnin apuvälineitä.

Puhevammaisten viikolla tuodaan esiin tietoa, positiivisia elämäntarinoita ja onnistuneita apuvälineratkaisuja, joiden avulla puhevammaiset ihmiset voivat osallistua yhteiskunnan normaaliin toimintaan. Moni puhevammaisista henkilöistä, heidän omaisistaan ja jopa ammattilaisista ei tiedä näistä apuvälineratkaisuista ja muista mahdollisuuksista kommunikoida. Kommunikoinnin apuvälineet voisivat auttaa noin 30 000 puhevammaista henkilöä. Siksi puhevammaisten viikolla on tärkeää tuoda esille näitä ratkaisuja.

Lisää tietoa puhevammaisuudesta internetissä: www.papunet.net/tietoa/puhevammaisuus.

Lisätietoa tulevista Puhevammaisten viikon tapahtumista löytyy 10.6. julkaistavilta kotisivuilta:
www.puhevammaistenviikko.fi


Puhevammaisten viikon Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/pages/Puhevammaisten-viikko/158146087678484?ref=hl.

Puhevammaisten viikko herättelee pohtimaan, miten sanoisit, jos et voisi puhua. Puhevammaisuus voi kohdata ketä tahansa missä iässä tahansa. Jokaisella on oikeus puhua ja ilmaista itseään. Ymmärretyksi tuleminen edellyttää toimivia kommunikointikeinoja. Oikeus kommunikointiin on perusoikeus.

Puhevammaisten viikkoa koordinoi Kehitysvammaliiton tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki. Yhteistyökumppaneina ovat lukuisat puhevamma-alan järjestöt, valtion erityiskoulut, kirjastot ja keskussairaalat.

Lisätietoja:
Kehitysvammaliiton toimintaterapeutti Riikka Marttinen riikka.marttinen@kvl.fi, puh. 040 540 6241, tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekin johtaja Eija Roisko, eija.roisko@kvl.fi, puh. 040 590 3801 ja Kehitysvammaliiton viestintäpäällikkö Anneli Puhakka, anneli.puhakka@kvl.fi, puh. 0400 906 061.

Kehitysvammaliitto edistää kehitysvammaisten ja muiden oppimisessa, ymmärtämisessä ja kommunikoinnissa tukea tarvitsevien ihmisten tasa-arvoa ja osallistumista yhteiskunnassa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs