Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Ljuskonstverk sökes till Raseborgs slott genom internationell tävling

Metsähallitus

Ljuskonstverk sökes till Raseborgs slott genom internationell tävling

Tiedote.
Julkaistu: 18.05.2016 klo 12:47
Julkaisija: Metsähallitus

- En unik upplevelse till publikens beundran i augusti 2017


I dag, onsdagen den 18 maj, offentliggörs en tävling där man söker efter en fascinerande och förtrollande belysningsidé som ska pryda Raseborgs slott under ljusfestivalen i augusti 2017. Målet är att hitta ett innovativt och originellt ljuskonstverk som ansluter till slottets historia. Konstverket kommer att pryda slottets fasad. Planeraren av det vinnande bidraget belönas med 8 000 euro och tävlingen marknadsförs både i Finland och utomlands.

Tävlingen pågår under tiden 18.5–2.9. Vinnarkonstverket i tävlingen Lights on Raseborg! kommer att visas på Finska naturens dag den 27 augusti 2017. Evenemanget är en del av de evenemang som ordnas för att fira Finlands 100-årsjubileum. Ljusdesigntävlingen är öppen för alla och ordnas av Forststyrelsen och yrkeshögskolan Humak som en del av Lights On!-projektet.
 
 "Tävlingen har väckt intresse redan i förväg och vi hoppas att den får så många deltagare som möjligt. Nu har man chansen att kombinera Raseborgs slotts händelserika historia, slottsruinens skrovliga murar med de tekniska möjligheter som ett ljuskonstverk ger.  Ljuskonstverk ökar i popularitet och vi vill erbjuda publiken en kraftfull och vacker visuell upplevelse i en unik miljö", konstaterar parkchef Henrik Jansson från Forststyrelsen.

Tävlingsjuryn består av experter inom kultur och ljusdesign: ljusdesigner Tarja Ervasti, Indrek Leht som är ansvarig producent för Tallinn Valgusfestival, Ilkka Paloniemi som är konstnärlig ledare för Lux Helsinki, Helsingfors stads kulturchef Stuba Nikula, ljusdesigner Jari Vuorinen från Lighting Design Collective samt parkchef Henrik Jansson från Forststyrelsens naturtjänster.

Även publiken har möjlighet att utse sin favorit. Om tävlingsbidragen ordnas en publikomröstning och vinnaren offentliggörs tillsammans med tävlingsresultaten den 26 oktober 2016.

Budgeten för vinnarbidraget är 30 000 euro och tävlingsarrangörerna utser den som bygger upp konstverket genom en separat upphandling.  

Lights On!-projektet lyfter fram Raseborgs slottsruiner och sju andra resmål i Finland och Estland i rampljuset. In, om projektet uppmuntrar man människor att besöka ruiner, fästningar, fornborgar och parker och utvecklar deras kvalitet som resmål. Projektet koncentrerar sig på att förbättra servicen, besökarupplevelsen och marknadsföringen och pågår under åren 2015–2018. Lights On!-projektet finansieras av EU-programmet Central Baltic Interreg 2014-2020.

Mer information:
Projektledare Aino von Boehm, tel.  040 7634318, ainovonboehm@metsa.fi
Materiale: press officer, Outi Ala-Härkönen, tel. 040 5173693, outialaharkonen@metsa.fi

Bilagad foton:
Raseborg (på natten): Kirsi MacKenzie
Raseborg  (flygfoto): Metsähallitus/Henrik Jansson
Webbsida: http://lightson.humak.fi/lighting-design-competition/

Projekt information: www.metsa.fi/cblightson

www.facebook.com/cblightson/

https://www.youtube.com/watch?v=mjltHVZayFM
https://www.youtube.com/watch?v=zyMSYLclzRA

Liitetiedostot

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs