Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Lapset tarvitsevat leikkiä ja yhteyttä vanhempiin sukupolviin

Koko Suomi leikkii

Lapset tarvitsevat leikkiä ja yhteyttä vanhempiin sukupolviin

Tiedote.
Julkaistu: 26.05.2014 klo 10:22
Julkaisija: Koko Suomi leikkii

Suomen Kulttuurirahasto on juhlavuotensa kunniaksi käynnistänyt suurhankkeen, jonka tavoitteena on innostaa kaikenikäiset suomalaiset leikkimään yhdessä. Koko Suomi leikkii -hankkeen toteuttavat MLL ja SPR, jotka perustavat sukupolvien kohtaamispaikkoja, Terhokerhoja, kaikkialle Suomeen. Lapissa ensimmäiset Terhokerhot käynnistyvät jo kesäkuun alussa.

Koko Suomi leikkii -hankkeen tavoitteena on muistuttaa leikin merkityksestä ja rakentaa uudella tavalla sukupolvien yhteyttä. Hanke on kolmevuotinen ja sen toteuttavat Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) ja Suomen Punainen Risti (SPR). Järjestöt perustavat maksuttomia, kaikille avoimia kohtaamispaikkoja, Terhokerhoja, jokaiseen Suomen kuntaan. Terhokerhoissa lapset ja eri-ikäiset aikuiset leikkivät ja viettävät kiireetöntä aikaa yhdessä.

Leikin merkitystä halutaan korostaa, sillä lasten leikkiaika on lyhentynyt. Satujen ja mielikuvituksen rooli on vähentynyt, vaikka ne ovat lapsen kehityksen kannalta erittäin tärkeitä. Leikkimällä lapsi oppii monia taitoja, kuten kykyä kuvitella. Mielikuvitus ja leikki lisäävät kaikenikäisten luovuutta ja hyvinvointia.

Koko Suomi leikkii -hanke haluaa lisätä myös yhteyttä eri sukupolvien välillä. Tilastokeskuksen helmikuussa julkistaman ajankäyttötutkimuksen mukaan yksin vietetty aika on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä. Yksinäisyys on yhä suurempi uhka hyvinvoinnille. Monet eläkeläiset käyttäisivät mielellään aikaa lasten kanssa, jos siihen olisi mahdollisuus.

- Tutkimusten mukaan lapsen mielen voimavarat kasvavat ennen kaikkea leikin, jaetun ilon ja sukupolvia yhdistävien ihmissuhteiden myötä. Mitä enemmän lapsi leikkii, sitä kestävämmäksi hän kypsyy. Nykyään kolme sukupolvea ei enää asu yhdessä, ja arjessa ollaan tekemisissä lähinnä samanikäisten ihmisten kanssa. Tarvitaan uudenlaisia rakenteita, jotka auttavat sukupolvia kohtaamaan, hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen muistuttaa.

Ensimmäiset Terhokerhot käyntiin

Koko Suomi leikkii -hanke on palkannut eri puolille maata yhteensä 10 leikkilähettiä, joiden tehtävänä on auttaa MLL:n ja SPR:n vapaaehtoisia käynnistämään Terhokerhot.
Lapin leikkilähettinä on aloittanut Raili Pokka-Mattanen. Hän kuvaa työtään innostavaksi.

- Olen iloinen ja ylpeä työstäni koko Lapin alueen leikkilähettinä. Hanke on otettu täällä hyvin vastaan, sitä on pidetty ihan mahtavana ajatuksena. Uskon, että saamme hyvin ihmisiä mukaan, kertoo aiemmin kotitalousopettajana työskennellyt ja tukioppilaiden ja pienten kummioppilaiden kanssa touhunnut leikkilähetti, jolle järjestötyö on entuudestaan tuttua harrastusten kautta.

Leikkilähetin ensimmäisiä tehtäviä on järjestää työpajoja, joissa suunnitellaan yhdessä vapaaehtoisten kanssa kuhunkin kuntaan parhaiten sopiva Terhokerho. Lapin ensimmäiset neljä Terhokerhoa on jo perustettu, ja ne aloittavat Kolarissa, Ranualla, Muoniossa ja Sodankylässä kesäkuun alusta. Kolarissa, Muoniossa ja Ranualla tehdään yhteistyötä päiväkodin ja vanhainkodin kanssa ja luvassa on muun muassa lätynpaistoa, laulua ja pihaleikkejä. Sodankylässä Terhokerho aloittaa leikkipuistossa.

- Toivon, että saamme ympäri Lappia mahtavia Terhokerhoja, joissa kaikilla on kivaa ja joihin haluaa tulla aina uudelleen nauttimaan eri-ikäisten ihmisten seurasta, Pokka-Mattanen sanoo.

Lisätietoja:
Raili Pokka-Mattanen
Leikkilähetti
SPR Lapin piiri
Lähteentie 10
96400 Rovaniemi
p. 040 545 1566
raili.pokka-mattanen@punainenristi.fi


Tarja Satuli-Kukkonen
Koko Suomi leikkii -hankkeen projektipäällikkö
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
p. 040 524 0888
tarja.satuli-kukkonen@mll.fi

www.kokosuomileikkii.fi

Koko Suomi leikkii on Suomen Kulttuurirahaston käynnistämä ja rahoittama kolmevuotinen (2014–2016) suurhanke, joka innostaa kaikenikäisiä suomalaisia leikkimään. Hankkeen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti.  Koko Suomi leikkii -hanke rakentaa uudella tavalla sukupolvien yhteyttä ja kiinnittää huomiota leikin merkitykseen. Hankkeen tavoitteena on perustaa vuoden 2016 loppuun mennessä jokaiseen Suomen kuntaan sukupolvien kohtaamispaikka, Terhokerho.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs