Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Jatkuva alkoholimainonta tavoittaa nuoret

Suomen ASH ry

Jatkuva alkoholimainonta tavoittaa nuoret

Tiedote.
Julkaistu: 21.05.2014 klo 10:30
Julkaisija: Suomen ASH ry

Suomalaisnuorista suurin osa altistuu yhä jatkuvalle alkoholimainonnalle: 85 % 13-17-vuotiaasta suomalaisnuoresta ja heistä 76 % parin viikon sisällä tai lähipäivinä. Alaikäisten kaveripiirissä enemmän kuin joka toinen kertoi käytettävän alkoholia. Nuorten kaveripiirissä yleisimmin käytettävät alkoholituotteet ovat olut ja siideri, ja niiden mainontaa nuoret havaitsevat parhaiten. Lonkeroa ja viinaa käytetään nyt selvästi vähemmän kuin kolme vuotta sitten tehdyssä vastaavassa kyselyssä. Tiedot ilmenevät TNS Gallupin Suomen ASH:lle tekemästä tuoreesta kyselytutkimuksesta*.

Alkoholimainonnan havaitseminen oli vähentynyt nuorten keskuudessa, mutta olutmainoksia oli nähty yhtä paljon kuin vuonna 2011. Eniten alkoholimainontaa oli havaittu televisiossa, kaupoissa, lehdissä ja ulkomainoksissa. Toisaalta nuoret havaitsevat paljon alkoholimainontaa sosiaalisessa mediassa, jossa kolmannes tytöistä ja lähes neljännes pojista oli sitä havainnut. Nuorista 16-vuotiaat havaitsivat alkoholimainontaa lähes kaikkialla muita ikäryhmiä enemmän.

─ Alkoholimainonta lienee vähentynyt nyt taloudellisesti tiukkana aikana. Kyse saattaa olla myös siitä, että alkoholiteollisuus haluaa tuoda esille vastuullisuuttaan ja varmistaa alkoholilain kokonaisuudistuksen läpimenon alkoholiteollisuudelle sopivilla ehdoilla. Siksi mainonnan volyymikin on pidetty alhaisella tasolla. Teollisuus on tuonut julkiseen keskusteluun sen sijaan tiettyjä asioita tarkoitushakuisesti, kuten Viron viinarallin ja sen myötä Suomen talouden hiipumisen työpaikkojen menetyksen myötä, uskoo kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara. ─ Sen sijaan lasten ja nuorten suojelu on kuitattu lähinnä korostamalla aikuisen esimerkkiä ja oikeaa valistusta.

Alaikäisistä 41 % oli sitä mieltä, että alkoholimainokset houkuttelevat käyttämään alkoholia, vaikka puolet nuorista pitikin alkoholimainoksia aika tyhjänpäiväisinä tai mitäänsanomattomina.

Alkoholimainoksia pitävät hauskoina keskimääräisesti useammat 16 - 17-vuotiaat. Positiivisia ominaisuuksia, kuten hauskuuden, viihdyttävyyden ja hyvän fiiliksen liitti alkoholimainontaan huomattavasti harvempi alkoholia käyttämättömän kaveripiiriin kuuluva kuin se, jonka kaveripiirissä käytettiin alkoholia. Suhtautuminen alkoholimainontaan ja alkoholiin muuttui iän myötä selkeästi myönteisemmäksi.

Makea alkoholi houkuttaa 13- 14 -vuotiaita

Alkoholinkäyttö näyttää vähentyneen nuorten keskuudessa. Nuorista 55 % kertoi, että kaveripiirissä käytetään alkoholia, kun vastaavasti vuonna 2011 noin kaksi kolmasosaa nuorista totesi saman. Tulokset alkoholin käytön vähenemisestä ovat linjassa valtakunnallisten kyselytutkimusten kanssa, jotka kertovat nuorten alkoholin käytön vähentymisestä ja raittiuden lisääntymisestä.

Alkoholinkäyttö yleistyy kyselyn mukaan selvästi 15-vuotiailla, joiden kaveripiirissä jo 60 % käyttää alkoholia, kun 14-vuotiaiden keskuudessa vastaava luku on 36 %. Alkoholinkäyttö näyttäisi alkavan nuorten kaveripiirissä siiderillä: 13 - 14-vuotiaiden keskuudessa suosituin alkoholijuoma on siideri, 15 - 17 -vuotiailla se on olut.

Nuorten suhtautuminen omanikäisten humalajuomiseen on muuttunut hieman kielteisemmäksi, mutta aikuisten humalajuomiseen lähes puolet suhtautuu neutraalisti eikä suhtautumisessa ole suurta muutosta aikaisempiin vuosiin.

 

Lisätietoja:

Mervi Hara, toiminnanjohtaja, Suomen ASH ry, 050 460 2324

 

__________________________

* Tiedot ilmenevät TNS Gallupin Suomen ASH ry:n toimeksiantona maalis - huhtikuussa 2014 tekemästä tutkimuksesta*, jossa kysyttiin 13 - 17-vuotiaiden nuorten ajatuksia alkoholista. Tutkimusta varten haastateltiin 824 nuorta. Tilastollinen virhemarginaali on noin +3 prosenttiyksikköä. Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka hyvin suomalainen nuoriso panee merkille alkoholimainontaa ja minkälaisia ajatuksia heillä siitä on. Lisäksi tutkittiin alkoholin saamaa sijaa nuorten elämässä ja ajatuksia humalajuomisesta. Tutkimus oli samansisältöinen vuonna 2009 ja 2011 tehtyjen vastaavien kyselytutkimusten kanssa poikkeuksena vuonna 2014 uusi kysymys sosiaalisesta mediasta.

 

Liitetiedostot

Suomen ASH on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö. Toimintamme painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn, tavoitteenamme on Savuton Suomi 2040. Olemme mukana ehkäisevän päihdetyön verkostossa ja hallinnoimme Savuton Suomi 2040 -hanketta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs