Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Huostaan otettu lapsi tarvitsee myös omaa perhettään

SOS-Lapsikylä

Huostaan otettu lapsi tarvitsee myös omaa perhettään

Tiedote.
Julkaistu: 12.05.2015 klo 13:00
Julkaisija: SOS-Lapsikylä

Sijoitetun lapsen oman perheen osallisuus ja perheen yhtenäisyyden tukeminen on perinteisesti ollut haasteellista perhehoidossa. Kun lapsi elää arkensa ja ison osan elämäänsä toisen perheen kanssa, omat vanhemmat ovat helposti jääneet sivuun. ”Liian vähän on puhuttu siitä, mitä vaikutuksia sillä on lapsen, vanhempien ja mahdollisesti myös tulevien sukupolvien elämään, ettei lapsi ole voinut kokea olevansa perheensä jäsen”, Kaarinan SOS-lapsikylän sosiaalityöntekijä Sonja Vanhanen sanoo.

”Etsimme nyt uudenlaista näkökulmaa lapsen perheeseen. Tutkimme omia asenteitamme, panostamme lapsen läheisten kohtaamiseen ja huomioimiseen sekä pyrimme tavoitteellisuuteen perhetyössä sijaishuollon aikana. Meidän on tärkeää oppia ymmärtämään lapsi oman perheensä keskiössä. Teemme parhaamme tukeaksemme koko perhettä, jotta perhe puolestaan voi tukea lasta ja olla lapselle turvallinen ympäristö”, Sonja Vanhanen kuvaa uutta suuntaa.

Ymmärrys huostaanoton taustoista syntyy yhteistyössä koko perheen kanssa

Vanhanen haastatteli SOS-lapsikyliin sijoitettuja lapsia ja heidän läheisiään vuonna 2014 julkaistuun tutkimukseensa ’Kuka auttaisi meidän perhettä?’. Tutkimuksessa korostui oman perheen tärkeä merkitys lapselle sekä vanhempien vahva toive vanhemmuutensa toteuttamiseen, vaikka lapsi ei voisikaan asua heidän kanssaan. ”Vaikka lasta tuleekin suojella siltä, mikä häntä on aikaisemmin vahingoittanut, ei tämä riitä perusteluksi sille, että lapsen suhteet omaan verkostoon pidetään niukkoina”, Sonja Vanhanen jatkaa.

Lapsi on saattanut tulla läheistensä taholta laiminlyödyksi, vahingoitetuksi tai jopa pahoinpidellyksi, mutta näitä asioita ei pidä ohittaa tai työstää vain lapsen kanssa, vaan lapsen läheiset tulee ottaa mukaan työskentelyyn. Näin lapsi voi selviytyä, oppia ymmärtämään, mitä hänelle on tapahtunut, ja oppia hyväksymään tapahtuneen osaksi omaa elämäntarinaansa. Kun myös vanhempi pääsee käsittelemään tapahtunutta, hänenkin eheytymisensä voi edistyä ja sitä kautta hän pystyy toimimaan tukena omalle lapselleen.

Lisätietoja:

Aija Rikala
viestintäpäällikkö
SOS-Lapsikylä
p. 050 555 2515
aija.rikala@sos-lapsikyla.fi

Sonja Vanhanen
sosiaalityöntekijä
Kaarinan SOS-lapsikylä
p. 040 502 2819
sonja.vanhanen@sos-lapsikyla.fi

 

SOS-Lapsikylän tavoitteena on lisätä lasten ja perheiden hyvinvointia Suomessa ja maailmalla. Autamme perheitä varhaisen tuen sekä avo- ja sijaishuollon palveluin. Keräämme myös varoja lasten ja perheiden tukemiseen. SOS-Lapsikylä on toiminut Suomessa vuodesta 1962 ja se on kansainvälisen SOS Children’s Villages -järjestön jäsen. Järjestöllä on toimintaa yli 130 maassa.

Suomen toimintaan voi tutustua osoitteessa www.sos-lapsikyla.fi ja kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön työhön osoitteessa www.sos-childrensvillages.org.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs