Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Allergia- ja astmaliitto: Ensiapu on kansalaisvelvollisuus myös anafylaksiassa

Allergia- ja Astmaliitto ry

Allergia- ja astmaliitto: Ensiapu on kansalaisvelvollisuus myös anafylaksiassa

Tiedote.
Julkaistu: 20.10.2015 klo 09:00
Julkaisija: Allergia- ja Astmaliitto ry

Anafylaksia eli vakava allerginen reaktio voi johtaa kuolemaan. Nopea ja oikea ensiapu on välttämätöntä ja jokaisen kansalaisvelvollisuus, Allergia- ja astmaliitto painottaa. Ensiapuna käytetään adrenaliini-injektoria.

Allergia- ja astmaliitto ohjeistaa vakavasti allergisia pitämään adrenaliini-injektorin aina mukanaan. Injektorin käyttöön pitää perehtyä huolellisesti etukäteen ja myös läheiset pitää opastaa asiaan.

Anafylaksia oireilee yksilöllisesti ja siksi sen tunnistaminen voi olla vaikeaa. Tyypillisiä ensioireita ovat korvantaustojen, päänahan ja kämmenien kutina. Pahoinvointi, vatsaoireet ja nielun turpoaminen ovat myös yleisiä oireita.

- Jopa terveydenhuollon henkilökunta erehtyy joskus pitämään oireita muuna kuin anafylaksiana. Anafylaksiaa on kuitenkin syytä epäillä heti oireiden alkaessa, jos henkilölle on määrätty adrenaliini-injektori tai hän kertoo olevansa vakavasti allerginen, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

- Turhaan annettu adrenaliini ei aiheuta vaaraa. Hoidotta jääminen voi sen sijaan olla kohtalokasta, Vuorenmaa painottaa.

Jos adrenaliini-injektoria ei ole saatavilla, soitetaan hätäkeskukseen ja pyritään rauhoittelemaan potilasta. Antihistamiinitabletit lievittävät hieman, mutta eivät pysäytä anafylaksiaa.

Ruoka-allerginen ravintolassa
Ravintolat ovat vakavasti otettavan haasteen edessä, kun asiakkaana on vakavasti allerginen asiakas. Allergia- ja astmaliitto huomauttaa, että tilanne on helposti pelottava allergiselle itselleen.

- Vakava ruoka-allergia koetaan usein esteeksi ravintolassa ruokailulle. Suomessa ravitsemusala on onneksi jo melko valveutunutta. Ravintoloissa tiedetään, että allergisen ruokarajoituksia on noudatettava tarkasti. Ruoanvalmistusvälineiden ja annoksen valmistamisen täytyy olla täydellisen puhdasta, koska pisarakin voi olla liikaa, Anne Vuorenmaa toteaa.

Aikuisilla tyypillisimpiä vakavan ruoka-allergian aiheuttajia ovat kala, äyriäiset ja pähkinä, lapsilla maito, kananmuna ja vehnä. Ruoka-allergian aiheuttama anafylaksia alkaa yleensä puolen tunnin sisällä altistumisesta. Mitä nopeammin oireet laajenevat, sitä vakavammasta reaktiosta on kyse.

Allergia- ja astmaliiton sivuilla on linkki Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen tuottamaan anafylaksian ohjevideoon (allergia.fi/ohjevideot).

Lisätietoja toimituksille:
Allergianeuvoja Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714
Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi

Allergia- ja Astmaliitto ry jäsenyhdistyksineen on valtakunnallinen terveysjärjestö, jonka perustehtävänä on allergiaa ja astmaa sairastavien terveyden edistäminen.

- Parannamme allergiaa ja astmaa sairastavien elämänlaatua.
- Toimimme asiantuntevana allergia- ja astmatietouden jakajana.
- Toimimme aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana ja kantaaottavana edunvalvojana.
- Kannustamme allergiaa ja astmaa sairastavia ja heidän läheisiään järjestäytymään.

Liitolla on jäsenyhdistyksiä kautta maan. Tervetuloa mukaan toimintaan!

www.allergia.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs