Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pankit ja rahoitus » Mitä kullan hinnalle tapahtuu?

KultaEeva

Mitä kullan hinnalle tapahtuu?

Tiedote.
Julkaistu: 16.04.2013 klo 15:35
Julkaisija: KultaEeva

Viimeisen 4 päivän aikana kullan hinta on laskenut yli 12 %. Tämä on poikkeuksellisen nopea ja voimakas lasku, joka on hämmentänyt kultamarkkinaa.

Näyttää siltä, että nykyisen dramaattisen hintaliikkeen osalta kysymys ei ole fyysisen kullan kysynnän ja tarjonnan dynamiikasta vaan ennen kaikkea johdannaisten vaikutuksesta. 

Paperilla olevia oikeuksia kullan omistuksista on olemassa reilusti enemmän kuin fyysistä kultaa on olemassa.

Kullan hinnan muodostumisen mekaniikkaa dominoi paperilla oleva kulta. Viimeisen muutaman päivän Comexin (raaka-ainepörssi) kultakaupankäynnin volyymi on reilusti suurempi kuin koko vuoden kaivostuotannon fyysinen kultamäärä. Kultaa ei fyysisessä muodossa ole ostettavissa näin massiivisia määriä näin lyhyessä ajassa. 

Kun tarjontaa lisätään valtavat määrät, niin hinta laskee. Näin sanoo kysynnän ja tarjonnan laki. Kullan tarjontaa lisää erityisesti lyhyeksi myynti. Parhaillaan kultaa on myyty lyhyeksi enemmän kuin koskaan aikaisemmin historiassa. Lyhyeksi myydessä ei tarvita fyysistä kultaa, edes sen saatavuutta ei tarvitse varmistaa. 

Lyhyeksimyynti tarkoittaa että sijoittaja myy ensin ja ostaa sen jälkeen. Eli vain järjestys vaihtuu normaaliin kaupankäyntiin verrattuna. Tässä tilanteessa sijoittaja siis arvaa kullan hinnan laskevan ja jos hän on oikeassa hän voittaa. Hänhän myi kalliimmalla ja osti halvemmalla.

Tässä taannoin, kun monet pankit taistelivat olemassaolostaan, monet maat rajoittivat lyhyeksimyyntiä pankkien osakkeilla. Rajoitus annettiin siksi että suurilla lyhyeksimyynti -positioilla on kohteen hintaa laskeva vaikutus ja pelkona oli, että pankkien osakkeiden arvo romahtaisi. Eli kun esimerkiksi kultaa myydään lyhyeksi paljon, niin se itsessään vaikuttaa kullan hintaan laskevaksi.

Kannattaa pitää mielessä, että kullan shorttaajat ovat myyneet kullan jonka he joutuvat ostamaan myöhemmin, eli he joutuvat täyttämään shorttipositionsa. Kun nämä valtavat shorttipositiot alkavat purkautua, niin silloin hintakehitys kääntyy ehkä yhtä dramaattisesti kuin se laskikin.

KultaEeva Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Hikipään mukaan reaktioita kullan hintaliikkeeseen on ollut kahden suuntaisia. Olemme huomanneet että fyysisen kullan saatavuudessa on esiintynyt haasteita. Osa raaka-ainetoimittajistamme ovat lopettaneet fyysisen kullan toimittamisen, koska he eivät halua myydä kultaa näillä hinnoilla. He pitävät kullat varastossa ja myyvät vasta kun hinta on palautunut riittävälle tasolle. Tämä on valitettava tilanne toimintamme kannalta.

Toisaalta osa sijoittajista, ne jotka ovat säikähtäneet kullan hintaliikettä, ovat myyneet kultasijoituksiaan. Apuna myyntipäätöksessä ovat olleet useat investointipankit, jotka ovat kehottaneet sijoittajia myymään kultaa. 

Huomion arvoista on se, että ne joilla kulta on fyysisessä muodossa, eivät halua luopua siitä nykyisellä hintatasolla, mutta ne joilla kulta on johdannaisten muodossa tai muuten paperilla olevana sijoituksena, myyvät sitä piittaamatta hintatasosta.

KultaEeva näkee mahdollisena, että kullan hinnan muodostumisen logiikka voi muuttua. Markkinakehitys viittaa siihen, että fyysisen kullan ja kultasopimusten hinnoittelu voi tulevaisuudessa erkaantua toisistaan.

Lisätiedot: 

Ilkka Hikipää

toimitusjohtaja

KultaEeva Oy

Tel. +358 44 758 8800

ilkka.hikipaa@kultaeeva.fi

 

KultaEeva Oy:n toiminnan tarkoituksena on antaa tavallisille ihmisille mahdollisuus vaivattomasti ja turvallisesti suojata säästöjensä ostovoimaa ja kasvattaa sijoitustuottoja sijoittamalla fyysiseen kultaan.

KultaEeva panostaa markkinatiedon ja näkemyksen kasvattamiseen asiakkaidensa keskuudessa, jotta taloudellinen valveutuneisuus keskuudessamme kasvaisi.

www.kultaeeva.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs