Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pankit ja rahoitus » Latvia Euroopan vakausmekanismin jäseneksi

Valtiovarainministeriö

Latvia Euroopan vakausmekanismin jäseneksi

Tiedote.
Julkaistu: 06.03.2014 klo 13:49
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Latviasta tulee Euroopan vakausmekanismin jäsen 13.3.2014. Valtioneuvosto on tänään 6.3.2014 antanut asetuksen, jolla saatetaan voimaan mukautukset Euroopan vakausmekanismin perustamissopimukseen, jotka ovat seurausta Latvian EVM-jäsenyydestä.

Euroopan vakausmekanismin hallintoneuvosto hyväksyi 23.10.2013 Latvian hakemuksen Euroopan vakausmekanismin jäseneksi sekä vaaditut mukautukset EVM:n perustamissopimukseen.

Latvian liittyminen ja EVM-sopimuksen mukautukset tulevat voimaan 13.3.2014. Latviasta liittyi euroalueeseen vuoden 2014 alusta. Kaikki euroalueen jäsenvaltiot ovat myös EVM:n jäseniä

EVM:n peruspääomaan tehdään Latvian liittymisen vuoksi korotus ja peruspääoman jakoperusteeseen muutoksia. Pääomamuutokset edellyttävät EVM:n perustamisesta tehdyn sopimuksen 8 artiklan 1 ja 2 kohtiin sekä sopimuksen liitteiden I ja II mukautuksia.

Latvian jäsenyyden vaikutukset Suomelle

Latvian jäsenyyden seurauksena EVM:n peruspääoma kasvaa ensivaiheessa 700 miljardista eurosta noin 701,94 miljardiin euroon. Peruspääoman kasvun kattaa kokonaan Latvia. Vastaavasti EVM:n maksettu pääoma kasvaa 80 miljardista eurosta 80,22 miljardiin euroon. Suomen EVM:n jakoperusteen mukainen pääomaosuus laskee Latvian jäsenyyden myötä 1,7974 prosentista 1,7924 prosenttiin.

Latvian jäsenyys ja EVM-sopimukseen tehtävät mukautukset eivät kasvata Suomen 1,44 miljardin euron osuutta EVM:iin jo maksetusta pääomasta. Ne eivät myöskään kasvata Suomen noin 12,58 miljardin euron maksuosuutta EVM:n kokonaispääomasta.

EVM:n tiedote Latvian liittymisestä (engl.) 

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Jaakko Weuro, puh. 0295 530 302

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs