Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pääuutinen » Suomen maatiloista ja puutarhayrityksistä kolmannes monialaisia

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Suomen maatiloista ja puutarhayrityksistä kolmannes monialaisia

Tiedote.
Julkaistu: 29.06.2011 klo 09:15
Julkaisija: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Suomen maatiloista ja puutarhayrityksistä kolmannes monialaisia

Noin joka kolmas Suomen 64 000 maatilasta ja puutarhayrityksestä harjoittaa maa- ja puutarhatalouden ohella muuta yritystoimintaa. Toimialoista suosituin on palvelutuotanto.

Monialaisuus vaihtelee alueittain

Monialaisia tiloja on useimmiten kaupungeissa tai niiden läheisyydessä sekä harvaan asutuilla alueilla. Ydinmaaseudulla muu yritystoiminta ei ole yhtä yleistä.

– Alueellisesti tarkasteltuna monialaisten tilojen osuus kaikista tiloista on suurin pohjoisessa ja etelässä eli Lapissa ja Uudellamaalla, kertoo Maatalouslaskenta 2010:n projektipäällikkö Jaana Kyyrä.

Lapissa ja Uudellamaalla muuta yritystoimintaa harjoittaa kaksi viidestä tilasta. Pohjanmaan tilat taas ovat muiden alueiden tiloja harvemmin monialaisia.

Muu yritystoiminta on usein pienimuotoista

Muu yritystoiminta täydentää useimmiten tilan varsinaista toimintaa ja on monissa tapauksissa pienimuotoista sekä työajalla että liikevaihdolla mitattuna. Noin 40 prosentilla tiloista muun yritystoiminnan liikevaihto jää alle 10 000 euron vuodessa. Toisaalta noin joka kymmenennellä monialaisella tilalla liikevaihto yltää yli 100 000 euron.

Tilojen muu yritystoiminta työllistää kaikkiaan 31 000 suomalaista. Näistä noin 22 000 kuuluu viljelijäperheeseen. Ulkopuolisia palkallisia on kaikkiaan 9 100 henkeä.

Palveluala lisännyt suosiotaan

Monialaisten tilojen toimialarakenne on muuttunut hieman kymmenessä vuodessa. Palvelut ovat kasvattaneet suosiotaan ja teollisuudessa toimivien osuus on pudonnut. Myös alkutuotantoa harjoittavien tilojen määrä on laskenut lähes puolella, mikä heijastaa osaltaan toimialan yleistä muutosta.

Suosituin muun yritystoiminnan muoto on palvelut. Yleisimpiin palvelutuotannon muotoihin kuuluu mm. koneurakointi. Monilla tiloilla toimialoja on samanaikaisesti useampia.

– Esimerkiksi urakointi ja matkailu on yleinen yhdistelmä, kertoo projektipäällikkö Jaana Kyyrä.

Maatalouslaskenta 2010 -tilastotutkimuksen tulokset

Monialaiset maatilat ja puutarhayritykset -verkkojulkaisu

Lisätietoja antaa

Jaana Kyyrä
Projektipäällikkö, Maatalouslaskenta 2010
puh. 020 77 21 292
jaana.kyyra@mmmtike.fi

 

 

 

 

 

 

 

Tiedot käyvät ilmi Tiken tekemästä Maatalouslaskenta 2010 -tilastotutkimuksesta. Tutkimuksen tulokset julkaistaan viidessä osassa. Nyt toisessa osassa julkaistiin tiedot monialaisista maatiloista. Seuraavat tulokset ilmestyvät lokakuussa ja koskevat viljelymenetelmiä. Maatalouslaskennan tiedot on kerätty vuosien 2010 ja 2011 aikana kaikilta suomalaisilta maatiloilta ja puutarhayrityksiltä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs