Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pääuutinen » Estä pujon kukinta ja leviäminen

Estä pujon kukinta ja leviäminen

Julkaistu: 05.07.2010 klo 10:00
Julkaisija: Oy Transmeri Ab

Sinnikästä pujoa vastaan kannattaa taistella koko kesä. Jos pujoa on niitetty keväällä, sen jälkiversot nostavat päätään jo keskikesällä. Pujon leviämisen kannalta on oleellista estää sen kukinta ja siementäminen.

 

Sinnikästä pujoa vastaan kannattaa taistella koko kesä. Jos pujoa on niitetty keväällä, sen jälkiversot nostavat päätään jo keskikesällä. Pujon leviämisen kannalta on oleellista estää sen kukinta ja siementäminen.

Pujo on maamme perinnemaisemaa vahvasti valtaava vieraslaji. Se on myös yksi eniten allergiaoireita aiheuttavista kasveistamme. Pujo kukkii heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun.

Pujon kukista vapautuu paljon siitepölyä. Pujon mykeröissä on 15 kehräkukkaa, joista jokaisessa on noin 5 000 siitepölyhiukkasta. Suurissa versoissa on jopa yli kymmenen tuhatta mykeröä. Keskikokoisessa pujon versossa kehittyy 500 miljoonaa ja suurimmissa jopa miljardi siitepölyn hiukkasta.

Pujolle allergisten on syytä välttää pujoa sen kukinta-aikaan. Oma piha- ja lähipiiri kannattaa puhdistaa pujoista niin hyvin kuin mahdollista.

 

Torjuntaa koko kesän ajan

 

Orastavia pujomättäitä on syytä tuhota kasvukauden alussa joko kitkemällä, niittämällä tai kemiallisin keinoin. Niittäminen ja pinnallinen kitkeminen eivät kuitenkaan tuhoa pujon juuria, vaan pujo alkaa kasvattaa melko nopeasti jälkiversoja. Ne ovat jo loppukesästä valmiina kukkimaan ja siementämään, siis antamaan pujolle hyvät mahdollisuudet leviämiseen.

Kemiallinen torjunta on hyvä keino pujon torjuntaan sekä keväällä että pujon jälkiversojen tuhoamiseen keskikesällä ennen niiden kukintaa.

Lehtivihreän kautta vaikuttava yleisrikkahävite glyfosaatti on tehokas torjunta-aine. Glyfosaatti kulkeutuu nopeasti kasvissa lehdistä juuristoon ja se tehoaa kaikkiin lehtivihreällisiin yksi- ja kaksirikkaisiin kasveihin - myös monivuotisiin.

Glyfosaatti voidaan levittää pujokasvustoon joko sivelykäsittelynä tai ruiskutteena.

Täysikasvuisiksi päässeet kukkivat pujot on syytä niittää tai kitkeä ennen kuin ne ehtivät siementämään. Kitkemisessä on tärkeää yrittää nyhtää pujon juuretkin maasta mahdollisimman tarkasti pois.

Pujon kukinnot voidaan kaivaa maahan tai polttaa, jotta siementäminen voidaan varmasti estää.

Pujoa vastaan kannattaa taistella, ja sitkeä työ tuottaa varmasti tulosta. Kemiallinen torjunta oikein tehtynä tehoaa jo kertakäsittelynä. Huolellinen kitkeminen on syytä uusia pujokasvistolle kaksi tai kolme kertaa perättäisinä vuosina. Niittäminen on vain väliaikainen ratkaisu eikä varsinaisesti vaikuta pujon kasvamiseen ja leviämiseen.

 

TIEDOTTEESEEN LIITTYVÄN PUJON KUVAN VOI LADATA SIVUN ALAREUNAN LINKISTÄ.

 

 

Lisätietoja:

 

Transmeri Oy

Tuotepäällikkö Laura Lukinmaa

Puh (09) 476 50 217

laura.lukinmaa@transmeri.fi

 

www. roundup.fi

 

Oy Transmeri Ab

 

Transmeri on asiantuntija elintarvike-, kosmetiikka-, hygienia- sekä pesu- ja puhdistustuotteiden markkinoinnissa. Toiminta perustuu pitkäjänteisyyteen sekä vahvoihin merkkituotteisiin. Monet nykyisistäkin päämiehistä ovat olleet Transmerin yhteistyökumppaneita jo yrityksen alkutaipaleelta lähtien: SC Johnson Wax vuodesta 1931 ja Chanel vuodesta 1933. Transmeri on myös aikoinaan tuonut Suomen markkinoille mm. Fairyn, Spick & Spanin, Airwickin ja Tampaxin.

Transmerin  tuotanto- ja varastotoiminnot sijaitsevat Vantaan Piispankylässä, pääkonttori Espoossa. Omalle tuotannolle on tunnusomaista laaja tuotevalikoima ja lyhyet sarjat. Joustava tuotantotapa antaa mahdollisuuden myös erikoistuotteiden vientiin. Kokeneet kemistit tarkastavat raaka-aineiden, puolivalmisteiden ja valmiiden tuotteiden laadun Transmerin omassa laboratoriossa.

www.transmeri.fi

 

 

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs