Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pääuutinen » Dextrassa leikatut potilaat kuntoutuvat työelämään nopeammin

Dextra

Dextrassa leikatut potilaat kuntoutuvat työelämään nopeammin

Tiedote.
Julkaistu: 07.12.2011 klo 10:00
Julkaisija: Dextra

Lääkärikeskusten ja sairaaloiden toimintaa on totuttu vertailemaan ja mittaamaan suoritteina. Vertaillaan leikkausmääriä, kustannuksia tai tilojen käyttöasteita. Tämä ei kuitenkaan kerro potilaan näkökulmasta oleellista asiaa: miten hoito vaikuttaa. Potilaalle on tärkeää, miten hoito helpottaa vaivoja ja parantaa toimintakykyä tai elämänlaatua.
Vakuutusyhtiö Pohjola teki 2010 selvityksen, miten polvipotilaat kuntoutuvat takaisin työelämään. Tarkastelussa olivat tavallisimmat leikkaushoitoa vaativat polvivammat. Eri hoitolaitosten välillä erot olivat suuret. Esimerkiksi nivelkierukan repeämävammassa kokonaistyökyvyttömyys oli keskimäärin 46 vuorokautta. Sen sijaan lääkärikeskus Dextrassa hoidetut potilaat kuntoutuivat työkykyiseksi 28 päivässä, mikä oli kaikista selvityksessä mukana olleista lääkärikeskuksista paras tulos.
- Dextrassa tehdään noin viisi sataa polvileikkausta vuodessa. Näistä suurin osa johtuu nivelkierukan repeämästä. Vaikka kaikkia repeämiä ei pidä operoida, leikkaus on usein järkevä hoitomuoto. Hoidon tavoitteena on kipujen lievitys ja toimintakyvyn palautus. Siksi on tärkeää, että diagnostiikka, hoito ja kuntoutus tehdään oikein, Dextran ylilääkäri Markus Torkki kertoo.
Työ- ja liikuntakyky ovat tärkeitä niin potilaalle itselleen kuin hänen läheisilleen ja työnantajalle. Työkyvyllä on suuri taloudellinen ja yhteiskunnallinen merkitys.
- Vaikuttavuuden kannalta on oleellista, että hoidossa ei ole turhia viiveitä tai katvealueita.  Näin voidaan tarjota oikea hoito oikeaan aikaan, Markus Torkki toteaa.
Hän myös muistuttaa, että Pohjolan selvityksessä ei ole kyse tieteellisestä tutkimuksesta. Alustavia tuloksia on syytä arvioida kriittisesti.
- Kyseessä ei ole satunnaistettu tutkimus ja vertailuun käytetyt potilasmäärät ovat pieniä. Pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei Pohjolan aineiston perusteella voi tehdä, mutta se antaa kyllä ajattelemisen aihetta. Hyvänä puolena tässä selvityksessä on se, että seurantaan on otettu mukaan kaikki hoidetut potilaat. Satunnaistettuja tutkimuksia on kritisoitu siitä, että niissä mukana olevat potilaat saavat "liian hyvän" hoidon ja tulokset eivät ole yleistettävissä jokapäiväiseen työhön. Tätä ongelmaa Pohjolan selvityksessä ei ole. Selvitys on herättänyt suurta mielenkiintoa ortopedien keskuudessa. Tämäntyyppinen mittari voitaisiin ottaa laajempaankin käyttöön potilastyössä.
- Jokainen potilas on oikeutettu yksilölliseen hoitoon. Asiansa osaavat kirurgit ottavat huomioon potilaan elämän- ja työtilanteen. Leikkauksen jälkeinen kuntoutus vaikuttaa paranemistuloksiin. Positiivinen asenne ja yhteiset tavoitteet ovat tärkeitä hoidon aikana, Markus Torkki sanoo.

Lisätietoja:

Ylilääkäri Markus Torkki, Oy Dextra Ab

gsm 040 527 5931, markus.torkki@dextra.fi                                 

 

Helsingin Munkkivuoressa ja Kampissa toimiva Oy Dextra Ab on suomalainen, täydenpalvelun moderni lääkärikeskus ja sairaala. Dextrassa toimii noin kaksisataa yleis-, erikois- ja hammaslääkäriä sekä sata terveydenhuollon ja muuta asiantuntijaa. Korkeatasoinen osaaminen ja nykyaikaiset laboratorio-, kuvantamis- sekä sairaalapalvelut muodostavat nopean ja tehokkaan hoitoketjun sen jokaisessa vaiheessa. Dextra Munkkivuori palvelee asiakkaitaan Suomen yhtenä suurimpana päivystyspalveluna vuoden jokaisena päivänä. Dextra on täysin kotimainen, lääkäriomisteinen yksityinen lääkärikeskus, joka on perustettu vuonna 1964 ja sen sairaalatoiminta vuonna 1989.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs