Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ohjelmistoteollisuus » Satelliittien ohjelmistokehitys mahdollista pian miljoonille koodareille

Reaktor

Satelliittien ohjelmistokehitys mahdollista pian miljoonille koodareille

Tiedote.
Julkaistu: 10.05.2016 klo 08:56
Julkaisija: Reaktor

Suomalainen teknologiayritys Reaktor on ilmoittanut hyödyntävänsä satelliitissaan korkean tason ohjelmointikieliä. Ilmoitus on merkittävä, sillä se avaa satelliittien ohjelmistokehityksen mahdolliseksi miljoonille kehittäjille. Aiemmin satelliittiohjelmistojen kehitystyö ollut vain muutamien tuhansien kehittäjien käsissä.  

 

Teknologiayritys Reaktor laukaisee Suomen ensimmäisenä kaupallisena toimijana satelliitin kiertoradalle tämän vuoden loppuun mennessä. Tänään yritys ilmoitti hyödyntävänsä Reaktor Hello World -nanosatelliitissaan korkean tason ohjelmointikieliä.

 

Ilmoitus on merkittävä, sillä tapahtuessaan se avaa nanosatelliittien ohjelmistokehityksen mahdolliseksi miljoonille ohjelmistokehittäjille. Aiemmin satelliittien ohjelmistojen kehityksestä on vastannut vain murto-osa kaikista maailman ohjelmistokehittäjistä.

 

”Maailmalla on tällä hetkellä käynnissä valtava avaruusteknologiaa ja sen kehittämistä demokratisoiva ilmiö. Hyödyntämällä yleisiä ohjelmointikieliä saamme periaatteessa avattua satelliittien ohjelmistokehityksen mahdolliseksi laajalle joukolle kehittäjiä”, kertoo Reaktorin avaruusohjelmasta ja robottiliiketoiminnasta vastaava johtaja Juha-Matti Liukkonen.

“Nykyisin satelliittijärjestelmiä ohjelmoivat avaruustekniikan koulutuksen saaneet tekijät, eivät ohjelmistotekniikan osaajat. Tehtävät ovat kuitenkin enenevässä määrin ohjelmistoon pohjautuvia. Jos aiomme kehittää tilannekuvaa maapallosta ja sen kautta elämänlaatuamme täällä, meidän on saatava ohjelmistoalan ammattilaiset mukaan avaruusteknologian kehittämiseen. ”

Satelliittiin ohjelmointirajapinta web-tekniikoilla

Reaktorin nanosatelliittiin on tarkoitus asentaa muun muassa Node.js-ajoympäristö. Tällöin satelliitin toiminnallisuuksia hyödyntäviä sovelluksia voidaan ohjelmoida käyttäen JavaScriptiä, joka on yksi tämän hetken suosituimmista ohjelmointikielistä.

 

Teknologia mahdollistaa satelliitin tai kokonaisen satelliittiparven käyttämisen web-palveluista tuttujen kehitystyökalujen avulla. Tällöin sovelluskehittäjän ei tarvitse olla perehtynyt satelliitti- tai avaruusteknologioihin vaan Reaktorin kehitysympäristö tarjoaa selkeän ja dokumentoidun rajapinnan satelliittiin ja sen instrumentteihin.

 

Liukkosen mukaan päätöksen taustalla on myös pyrkimys ohjelmiston joustavuuteen ja monikäyttöisyyteen.

 

”Perinteisesti jokainen ohjelmisto on rakennettu vain tiettyä tehtävää varten. Tehtävän jälkeen niistä on tullut turhia. Meidän tavoitteenamme on paitsi pystyä päivittämään satelliitin ohjelmistoa sen ollessa avaruudessa, mutta myös pidentää kerran luotujen ohjelmistojen elinikää tehtävästä toiseen”, Liukkonen kertoo.

Infolaatikko: Nanosatelliitit ja Reaktor Hello World

 

  • Nanosatelliittien määrä on kovassa kasvussa. Suosiota selittää niiden edullisuus ja joustavuus suhteessa perinteisiin satelliitteihin. Tulevina vuosina suosio mitä todennäköisimmin kasvaa entisestään.

  • Reaktor Hello World on Suomen ensimmäinen kaupallinen satelliitti. Se on tarkoitus laukaista avaruuteen vuoden 2016 loppuun mennessä. Se on järjestyksessä kolmas suomalainen nanosatelliittihanke Aalto-1:n ja Aalto-2:n jälkeen. Reaktor Hello World on rakennettu yhteistyössä Aallon kanssa.

  • Reaktorin tavoitteena on kehittää avaruusteknologiasta liiketoimintaa ja palveluja sekä syventää suomalaista avaruusosaamista. Yrityksen tarkka fokus on nanosatelliittien ohjelmistokehityksessä.

  • Reaktor perusti huhtikuussa satelliittien suunnitteluun, rakentamiseen ja testaamiseen keskittyvän yrityksen yhdessä Aalto-yliopiston satelliittitiimin kanssa. Reaktor Space Lab täydentää yrityksen satelliittiosaamista tuomalla myös satelliittien konkreettisen rakentamisen osaksi palvelutarjontaa.

 

 

Lisätietoja:

 

Juha-Matti Liukkonen, Reaktor

Avaruusohjelmasta ja robottiliiketoiminnasta vastaava johtaja

Puh.: +358 40 5280142

S-posti.: juha-matti.liukkonen@reaktor.com


Jani Hellström, Reaktor

Viestinnän asiantuntija

Puh.: +358 400 272 515

S-posti: jani.hellstrom@reaktor.com

Reaktor on teknologiayritys, joka auttaa asiakkaitaan kasvamaan digitaalisessa maailmassa. Asiakkaitamme ovat mm. Finnair, Supercell, HBO ja Michael Kors. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingin lisäksi Tokiossa ja New Yorkissa. Lisätietoja osoitteessa http://reaktor.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs