Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Musiikki ja viihde » Opiskelijat laulavat! Muistitietokeruu opiskelijalaulukulttuurista 15.3.–30.6.2016

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Opiskelijat laulavat! Muistitietokeruu opiskelijalaulukulttuurista 15.3.–30.6.2016

Tiedote.
Julkaistu: 11.03.2016 klo 10:14
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Opiskelijat ovat laulaneet kautta aikojen melkein missä vain: illanistujaisissa, pöytäjuhlissa, mielenosoituksissa, saunan lauteilla, approilla, matkoilla ja kulkueissa. Laulut ovat kiinteä osa opiskelijakulttuuria. Ne liittyvät arkeen ja juhlaan ottaen toisinaan kantaa kriittisesti, toisinaan arvostusta osoittaen. Lauluperinteet kulkevat järjestöissä, mutta tuovat yhteen myös väljempiä yhteisöjä. Laulu on tapa osoittaa yhteenkuuluvuutta ja siirtää perinteitä.

Toisaalta opiskelijat sanoittavat lauluja uudelleen. Sanoitukset kuvaavat oman aikansa ilmiöitä ja ihmisiä olipa niiden sanoma sitten poliittinen tai tunnelman kohottaminen. Uusia lauluja on syntynyt niin kilpailujen tuloksena kuin hetken huumassa, niitä ovat tuottaneet yksilöt ja kollektiivit. Toiset sanoitukset jäävät kirjoittajiensa pöytälaatikoihin, toiset kaikuvat vuosikymmenten jälkeen täysin uusissa yhteyksissä.

Opiskelijat laulavat! -muistitietokeruussa keräämme muistoja ja kokemuksia opiskelijoiden laulukulttuurista. Olemme kiinnostuneita sekä nykyisten että entisten opiskelijoiden opiskelijalauluihin liittyvistä muistoista niin järjestöjen kuin yksittäisten opiskelijoidenkin näkökulmasta. Lisäksi haluamme tallentaa opiskelijoiden omia sanoituksia ja niihin liittyviä tarinoita.

Kerro, miten laulut liittyvät tai liittyivät opiskeluaikaasi. Mitä lauluja laulettiin ja millaisissa yhteyksissä? Kerro myös, oletko ollut mukana tekemässä uusia sanoituksia lauluihin. Millaisessa yhteydessä sanoitus syntyi ja missä laulua laulettiin?

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan historian ystävät.

Tiedotamme keruun tuloksista marraskuussa 2016. Kaikkien vastanneiden kesken arvomme kirjapalkintoja.

Vastausohjeet: www.finlit.fi/opiskelijalaulut

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, keruu@finlit.fi, 0201 131 240
HYYHY ry, Sanna Supponen, sanna.supponen@helsinki.fi

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä lähes sata henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs