Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » WWF:n raportti: 170 miljoonaa hehtaaria metsää vaarassa kadota – metsäkatoalueet luonnoltaan maailman rikkaimpia

WWF Suomi

WWF:n raportti: 170 miljoonaa hehtaaria metsää vaarassa kadota – metsäkatoalueet luonnoltaan maailman rikkaimpia

Tiedote.
Julkaistu: 28.04.2015 klo 14:18
Julkaisija: WWF Suomi

Maailman metsistä on vaarassa kadota jopa 170 miljoonaa hehtaaria vuoteen 2030 mennessä, jos metsäkatoa ei saada hillittyä. Tämä selviää WWF:n tänään julkaisemasta Living Forests -raportin viidennestä osasta. Alue vastaa kooltaan metsää, joka ulottuisi Saksasta Portugaliin.

Ennustetusta metsäkadosta 80 % tapahtuu 11 alueella, joista valtaosa sijaitsee tropiikissa. Metsäkatorintamia ovat esimerkiksi Amazonin sademetsä sekä Cerrado- ja Chaco-savannit Etelä-Amerikassa, Kongon valuma-alue, Itä-Afrikka, Mekongin alue Kaakkois-Aasiassa sekä Borneon, Sumatran ja Uuden-Guinean saaret. (Kartta metsäkatoalueista: http://wwf.fi/mediabank/7285.pdf)

”Nämä alueet ovat luonnoltaan äärimmäisen rikkaita, ja mukana on esimerkiksi uhanalaisten orankien ja tiikereiden elinalueita. Lisäksi useat metsäkatoalueet ovat alkuperäiskansojen asuinpaikkoja. Maailmanlaajuisesti metsäkatoa aiheuttaa erityisesti maatalous, esimerkiksi soijan- ja öljypalmunviljely sekä karjanlaidunten laajentuminen”, kertoo WWF Suomen metsäasiantuntija Maija Kaukonen.

Sademetsien mukana katoavat tuhannet kasvi- ja eläinlajit, joista osaa ei vielä edes tunneta. Metsien tuhoutuminen nopeuttaa myös ilmastonmuutosta, sillä metsät sitovat ja varastoivat valtavan määrän hiiltä ja niiden hävitessä myös niiden sisältämä hiili vapautuu ilmakehään. Metsien häviäminen voi lisäksi pahentaa tulvien, kuivuuden sekä maanvyöryjen aiheuttamia tuhoja.

Tärkeimpiä ratkaisuja metsäkadon torjunnassa ovat kestävä maankäytön suunnittelu, jossa huomioidaan ympäristöarvot sekä paikallisyhteisöjen tarpeet.

”Metsien häviämistä voidaan ehkäistä esimerkiksi turvaamalla riittävän laajat ja toisiinsa kytkeytyneet suojelualueet, huomioimalla metsistä saatavien hyötyjen, kuten puhtaan veden ja kulttuuriarvojen merkitys sekä edistämällä vastuullista maataloustuotantoa.”

Borneolla metsäkatoa torjutaan kehittämällä vastuullista tuotantoa

Yksi metsäkatoalueista on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Borneon saari, jonka sademetsissä elää arviolta 6 prosenttia kaikista maapallon lajeista. Metsäkato on Borneon luonnon vakavin uhka, ja noin puolet saaren metsistä on jo hakattu. Sademetsiä kaatuu erityisesti öljypalmuplantaasien tieltä. Tärkeimpiä metsäkatoa ehkäisevistä toimenpiteistä on vastuullisen tuotannon kehittäminen.

”Öljypalmun kasvatusta ei kannata lopettaa kokonaan, sillä palmuöljy on maailman käytetyin kasviöljy ja satoisa öljypalmu vaatii esimerkiksi rypsiä vähemmän viljelypinta-alaa. Öljypalmu on myös tärkeä tulonlähde monille. Palmuöljyn tuotanto on kuitenkin valitettavan usein haitallista ympäristölle ja paikallisväestölle. WWF on mukana edistämässä ja kehittämässä parempia öljypalmun viljelymenetelmiä sekä vastuullisesti tuotetun palmuöljyn RSPO-sertifikaattia.”

Lisätietoja:
metsäasiantuntija Maija Kaukonen, WWF Suomi, 045 674 1423

Living Forests Report, Chapter 5: Saving Forests at Risk -raportti (englanniksi): http://wwf.fi/mediabank/7283.pdf

Living Forests Report, Chapter 5: Saving Forests at Risk -raportin tiivistelmä (englanniksi): http://wwf.fi/mediabank/7286.pdf

Kartta metsäkatoalueista: http://wwf.fi/mediabank/7285.pdf

WWF Suomi on osa laajaa, kansainvälistä WWF-verkostoa, jolla on toimistoja noin 50 maassa ja toimintaa yli sadassa maassa. Rakennamme tulevaisuuden, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs