Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Vauriopuiden käsittely vaatii taitoa

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Vauriopuiden käsittely vaatii taitoa

Tiedote.
Julkaistu: 27.10.2011 klo 10:16
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammatti-instituutin Evon yksikössä on järjestetty jo noin kymmenen vuoden ajan vauriopuukoulutuksia. Koulutuksessa opetetaan vauriopuiden turvallista käsittelyä sekä tutustutaan oikeanlaiseen työvälineiden käyttöön ja huoltoon. Käytännönharjoitukset toteutetaan Evon noin 2000 hehtaarin opetusmetsässä, jossa osallistujat pääsevät käsittelemään vaurio- ja myrskytuhopuita todellisessa oppimisympäristössä.

Aidon ympäristön luomiseksi Hämeen ammatti-instituutin kouluttajat valmistelevat etukäteen maastoon ”myrskyn” aiheuttamia tuhoja. Lisäksi opetuskäyttöön on rakennettu oikea kylmä sähkölinja.

– Koulutuksissa raivataan kaatuneita puita ja selvitellään ”myrskyjen” aiheuttamia erikoistilanteita maastossa ja harjoitus-linjalla. Harjoitukset on tehty mahdollisimman realistisiksi – ja kuten oikeassa elämässä, tilanteet elävät jatkuvasti ja saattavat muuttua nopeastikin, kuvailee metsätalouden koulutusohjelman lehtori Jyrki Haavisto.

Vaativan koulutuksen toteuttaminen kysyy järjestäjiltä huolellista suunnittelua ja vahvaa ammattitaitoa.

– Vauriopuiden käsittely on kaikkein haastavin osuus metsurin työssä. Harjoitustilanteet ovat siksi kontrolloituja ja tarkkaan valvottuja. Koulutuksessa perehdytään lisäksi moottorisahan turvalliseen käyttöön sekä turvavarusteisiin ja -laitteisiin, korostaa Haavisto kokeneena vauriopuu-kouluttajana.

Tekniikka haltuun

Vauriopuiden käsittely -koulutus toteutetaan tilauskohtaisesti. Koulutuksen sisältö räätälöidään aina asiakkaan toiveiden mukaan osallistujien tarpeet ja taidot huomioiden.  Koulutuksen järjestämisestä vastaa HAMK Täydennyskoulutus.

Sopivin ajankohta koulutukselle on kevät tai syksy. Espoon kaupungin katu- ja vihertuotanto liikelaitoksen työntekijät osallistuivat vauriopuukoulutukseen syyskuussa 2011. Kaupungille saapuu toisinaan ilmoituksia esimerkiksi myrskyjen katkomista vaarallisista puista, joten etumiehet Irene Ollila ja Jenny Wallén kokivat hyödylliseksi syventää osaamistaan vauriopuiden käsittelystä.

– Koulutuksessa sai paljon uutta tietoa moottorisahan huoltotoimenpiteistä ja sahaustekniikoista.  Lisäksi tutustuimme erilaisiin apuvälineisiin ja vauriopuiden manuaalisiin raivausmenetelmiin, etumiehet kiittelivät.

Kuvateksti: Espoon kaupungin katu- ja vihertuotantoliikelaitoksen työntekijät harjoittelivat Evon opetusmetsässä vauriopuiden käsittelyä.

Lisätietoa:

www.hamk.fi/taydennyskoulutus > Luonnonvara-ala

koulutussuunnittelija Minna Palos, puh. (03) 646 4252 tai sp. minna.palos@hamk.fi

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti Visamäentie 35 A, PL 230 13101 Hämeenlinna sp. tiedotus@hamk.fi p. (03) 6461 (vaihde)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs