Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » UPM hakkaa jo Ärjässä

Suomen luonnonsuojeluliitto

UPM hakkaa jo Ärjässä

Tiedote.
Julkaistu: 29.01.2016 klo 17:03
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Metsäyhtiö UPM ei odottanut Ärjän hakkuista käynnistyneen keskustelun tulosta. Yhtiön monitoimikoneet ovat jo käynnissä saarella. Suomen luonnonsuojeluliiton edustajat ovat seuranneet tilannetta tänään paikan päällä.

Oulunjärven luonnonkaunis Ärjän harjusaari kuuluu Natura 2000 -suojelualueverkostoon ja rantojensuojeluohjelmaan. Koko saarta kiertävät hienot hiekkarannat, jotka ovat tehneet saaresta tunnetun retkikohteen.

Hakkuiden keskeyttämisestä ovat vedonneet useat luontojärjestöt ja kansalaiset sosiaalisessa mediassa. Kainuun luonnonsuojelupiiri ja Kainuun lintutieteellinen yhdistys jättivät torstaina Kainuun ELY-keskukselle vireillepanon. Tänään luonnonsuojelijat ilmoittivat ELYlle hakkuiden käynnistyneen ja pyysivät kiireistä päätöstä niiden pysäyttämiseksi.

Myös kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) on halunnut selvittää mahdollisuudet säilyttää Oulujärven Ärjänsaari nykytilassa.

"Motot jyllää täysillä, myös saaren sisäosissa", Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin metsävastaava Vesa Hyyryläinen raportoi perjantaina paikan päältä. Saaren männiköitä on kaatamassa ainakin neljä eri metsäkonetta.

Kainuun ELY-keskuksessa asiasta on pidetty tiettävästi tänään kokous, johon on osallistunut myös ylijohtaja Kari Pääkkönen. ELY ei kuitenkaan tehnyt asiassa mitään päätöstä. Tämä käytännössä sallii hakkuiden jatkumisen, niin kauan kun päätöstä harkitaan. Näin hakkuut tulevat käytännössä tehtyä, vaikka päätös olisi kielteinen.

"Huokaisimme jo helpotuksesta, kun kuulimme, että Kainuun ELY-keskus keskeyttäisi hakkuut. Näin olisi saatu pohtia vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi kaikkia tyydyttävällä tavalla. Valitettavasti tilanne on toisin ja UPM ei ole siekaillut hetkeäkään", Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen kertoo.

Luonnonsuojeluliiton mielestä ympäristöministeriön olisi pitänyt neuvotella Ärjän metsien säilyttämisestä sekä ELY-keskuksen ja UPM:n pysäyttää hakkuut asian selvittämisen ajaksi.

 

Lisätietoja:

Vesa Hyyryläinen, metsävastaava, Kainuun luonnonsuojelupiiri, puh. 040 540 880, vesahyyry5@gmail.com

Paloma Hannonen, suojeluasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 050 532 3219, paloma.hannonen@sll.fi

Liitteenä kuva Ärjän käynnistyneistä hakkuista 29.1. Kuva: SLL / Heljä Pylvänäinen.

 

Liitetiedostot

---

Matti Nieminen
viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-564 2283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs