Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Suuret metsäpoliittiset hankkeet etenevät ministeriössä

Maa- ja metsätalousministeriö

Suuret metsäpoliittiset hankkeet etenevät ministeriössä

Julkaistu: 09.06.2010 klo 11:51
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Metsäkeskusuudistusta koskeva hallituksen esitys lähti lausunnolle 4.6.2010. Se on tarkoitus antaa eduskunnalle lokakuun alkuun mennessä. Metsäkeskuksista ja osasta Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiota ollaan muodostamassa yhtä, valtakunnallista metsäkeskusta, joka aloittaisi toimintansa vuoden 2012 alusta.

Metsäkeskusuudistusta koskeva hallituksen esitys lähti lausunnolle 4.6.2010. Se on tarkoitus antaa eduskunnalle lokakuun alkuun mennessä. Metsäkeskuksista ja osasta Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiota ollaan muodostamassa yhtä, valtakunnallista metsäkeskusta, joka aloittaisi toimintansa vuoden 2012 alusta.

Uudistuksen lähtökohtana on metsäkeskuksen roolin vahvistaminen metsiin liittyvän elinkeinotoiminnan kehittämisessä sekä aluetasolla että valtakunnallisesti. Metsäkeskuksen toiminnalliset prosessit ovat valtakunnallisia ja alueellista toimintaa toteuttavat jatkossakin alueyksiköt, jotka vastaavat muun muassa metsänomistajien palveluista ja alueellisten metsäohjelmien laadinnasta.

Metsäkeskusuudistus merkitsee myös metsäkeskuksen liiketoiminnan eriyttämistä metsäkeskuksen muusta toiminnasta.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsittelee 9.6. toimenpide-esityksiä metsätilojen koon ja rakenteen parantamiseksi ja sukupolvenvaihdosten edistämiseksi. Käsittelyssä ovat verokeinot sekä metsäuusjakojen ja yhteismetsätoiminnan edistäminen. Muun muassa Metsähallituksen metsiä ehdotetaan käytettäväksi siemenmetsinä yhteismetsien perustamisen rohkaisemiseksi.

Lakiesitys metsäkeskusten metsätietojärjestelmästä tulee lausuntokierrokselle kesä-heinäkuun aikana. Siinä säädetään periaatteista mm. metsänomistajien yhteystietojen ja metsävaratietojen luovuttamiselle. Jatkossa metsänomistajan yhteystietoja voitaisiin luovuttaa suoramarkkinointiin. Myös metsävaratietoja voitaisiin luovuttaa metsänomistajan luvalla. Metsäkeskusten keräämä ja ylläpitämä metsävaratieto on tärkeä työkalu metsien hoidon ja käytön edistämisessä. Metsäkeskukset ovat rakentamassa sähköistä Metsään.fi -asiointipalvelua metsävaratietoihin perustuen.

Kansallisen metsäohjelman tarkennustyö on käynnissä ja metsäneuvosto käsitteli metsäohjelman uudistettuja päämääriä kokouksessaan 9.6. Metsäohjelmaa uudistetaan ja terävöitetään vastaamaan metsäalan voimakkaita toimintaympäristön muutoksia. Ohjelman sisältö on tiivistetty kolmeen strategiseen päämäärään: metsiin perustuvan liiketoiminnan vahvistaminen, metsätalouden kannattavuuden parantaminen ja metsien monimuotoisuuden ja ympäristöhyötyjen vahvistaminen.

Metsäalan visiona on toimia biotalouden edelläkävijänä ja samalla varmistaa metsiin perustuvien elinkeinojen kannattavuus ja kilpailukyky ja sitä kautta lisätä hyvinvointia. Taloudellisten hyötyjen lisäksi metsät tarjoavat yhteiskunnalle merkittävää hyvinvointia mm. luonnon monimuotoisuuden, puhtaan ilman, terveysvaikutusten ja virkistyksen kautta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
osastopäällikkö Juha Ojala, puh. 050 413 5515
metsäneuvos Marja Kokkonen (KMO sekä metsätilojen koko ja rakenne), puh. 040 524 62 67
metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen (metsäkeskusuudistus sekä metsävaratiedot), puh. 040 751 84 36

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs