Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Metsäpalveluyrittäjien tietojärjestelmän määrittelyt saatiin valmiiksi

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Metsäpalveluyrittäjien tietojärjestelmän määrittelyt saatiin valmiiksi

Tiedote.
Julkaistu: 09.09.2014 klo 14:47
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Erityisesti metsäpalveluyrittäjille tehtyjä tietojärjestelmiä on tähän saakka ollut tarjolla niukasti. Yrittäjien vaihtelevat tarpeet täyttävän tietojärjestelmän määrittelyyn ei ole aikaisemmin paneuduttu huolellisesti. Nyt HAMKin hallinnoimassa Metsäpalveluyrittäjän kasvuohjelma -hankkeessa on laadittu vaatimusmäärittelyt ja toiminnalliset määrittelyt tavoitteena olevasta metsäpalveluyrittäjän tietojärjestelmästä.

Tavoitteena olevaa metsäpalveluyrittäjän tietojärjestelmää ideoitiin yhteensä kuudessa työpajassa ja lukuisissa lyhemmissä tapaamisissa ja keskusteluissa. Tapaamisissa luonnosteltiin muun muassa tietojärjestelmän koodistoa, havainnollisia metsäsuunnitelmatulosteita ja tiedonsiirtorajapintoja. Lisäksi keskusteltiin paljon tietojärjestelmän käytettävyydestä ja laajentamismahdollisuuksista.

Tapiossa laadittiin työpajojen välillä määrittelyjä, joita täydennettiin yrittäjien kommenttien mukaisesti. Hankkeen tavoitteena oli myös helpottaa tausta-aineistojen, kuten karttojen ja ilmakuvien, käytettävyyttä ja parantaa saatavuutta. Tässä asiassa tapahtuikin merkittävää kehitystä hankkeen aikana, sillä merkittävä osa maanmittauslaitoksen aineistoista vapautui avoimeen käyttöön keväällä 2012. Lisäksi Suomen metsäkeskuksen keräämää metsävaratietoa alettiin luovuttaa hankkeen aikana metsätietostandardin mukaisessa formaatissa. Kattavat määrittelyt ja tietojärjestelmän tarpeiden kuvaus on nyt tehty, ja ne ovat kaikkien asiasta kiinnostuneiden vapaasti hyödynnettävissä.

Hankkeen aikana testattiin myös useita kymmeniä yrittäjien käyttöön soveltuvia maastotallenninlaitteita. Maastolaitteiden testejä tekivät niin tapiolaiset kuin metsäpalveluyrittäjätkin. Testauspöytäkirjojen ja kokemusten perusteella laadittiin ohjevihko maastolaitteiden hankintaan. Koska maastolaitteita julkaistaan jatkuvasti uusia ja vanhoja poistuu markkinoilta, pyrittiin ohjeistukseen lisäämään myös yleisempiä neuvoja ja kommentteja asioista, joihin maastolaitteen hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota.

Metsätietojärjestelmän kuvaus on luettavissa HAMKin sivuilla.

Metsätietojärjestelmän kuvaus tehtiin Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion toteuttamassa osahankkeessa, joka kuuluu HAMKin hallinnoimaan, Euroopan maaseuturahaston ja Hämeen ELY-keskuksen osarahoittamaan Metsäpalveluyrittäjän kasvuohjelma -hankkeeseen.

Lisätietoja

Metsävara-asiantuntija Mikko Nurmi, MH, MMM

Metsätalouden kehittämiskeskus TAPIO

p. +358 50 358 6020 tai sp. mikko.nurmi@tapio.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs