Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Ennakkotieto: Uusi innovaatio harvesterin sahauspurunkeräin esitellään 23.8.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Ennakkotieto: Uusi innovaatio harvesterin sahauspurunkeräin esitellään 23.8.

Kutsu.
Julkaistu: 13.07.2012 klo 13:22
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Metsähakkuissa maahan kertyvää sahanpurua tulee vuosittain merkittäviä määriä ja sen hyödyntäminen ja kerääminen talteen jatkojalostusta varten on tähän saakka jäänyt vähälle huomiolle. Uuden keksinnön ansiosta kostean purun keräys hakkuun yhteydessä on nyt teknisesti mahdollista. Ideana on kuivata sahauspuru hakkuukoneen jäähdytyslämmöllä, mikä tekee uudesta menetelmästä ainutlaatuisen innovaation.

Purun talteenotolla on myös merkittävä ympäristöllinen näkökulma; se vähentää maannousemasienen leviämistä tyvilahoissa kuusikoissa ja teräketjun voiteluöljyä tulee keksinnön myötä kerättyä purun mukana talteen. Öljyn talteenotolla on erityisesti pohjavesialueita ajatellen suuri merkitys.

Suomen metsien vuotuinen kasvu (104 milj. m3) on suurempi kuin vuotuiset hakkuut (noin 55 milj. m3), joten metsävarat kasvavat jatkuvasti. Sahauspurua syntyy hakkuussa n. 0,5 % rungon tilavuudesta (0,275 milj. m3) mikä vastaa energiasisällöltään 27 500 omakotitalon (20 MWh) vuotuista energian käyttöä. Talteen kerättyä purua voidaan hyödyntää kuivikkeeksi tai sen voisi kaasuttaa harvesterin omaksi polttoaineeksi.

Purunkeräin on kehitetty ja rakennettu Jyväskylän ammattikorkeakoulussa Hannu Vilkkilän toimesta. Medialle järjestetään mahdollisuus tutustua laitteeseen työnäytöksessä Otalammella 23.8.2012. Tarkempia tietoja ajasta ja paikasta lähetetään elokuun mediakutsussa.

Lisätietoja:

Hannu Vilkkilä, projekti-insinööri, 040 550 2391, etunimi.sukunimi@jamk.fi,
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Luonnonvarainstituutti

 

Katri Kunelius
Tiedottaja
+358 40 730 3768
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs