Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » Talvivaaran ympäristövalvonnan vakavat puutteet korjattava

Suomen luonnonsuojeluliitto

Talvivaaran ympäristövalvonnan vakavat puutteet korjattava

Tiedote.
Julkaistu: 15.06.2012 klo 16:06
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Talvivaaran kaivoksen valvonnassa on paljastunut vakavia puutteita. Tänään ilmestyneen Suomen Luonnon mukaan Kainuun ELY-keskus ei tiedottanut viime syksynä korkeista metallipitoisuuksista kaivoksen alajuoksun Kivijärvellä, kun järvellä leireilleiden lasten iho-oireista uutisoitiin. Talvivaara kiisti, että pitoisuudet järvessä olisivat lisääntyneet heidän takiaan. Kaivosta valvova ELY-keskus ei korjannut julkisuudessa vääristeleviä väitteitä, vaikka tiesi metallipäästöistä. Myös järven tarkka tila ja metallien yhteys lasten oireisiin jäivät tutkimatta.

Pitoisuudet jatkuivat selvästi luonnollisesta poikkeavina ja järven ekosysteemille haitallisina myös vuoden 2009 ja siitä eteenpäin. ELY-keskus ei ole missään vaiheessa tiedottanut näistä pitoisuuksista. Se tiedotti ensi kerran suurista päästöistä vasta toukokuussa 2011.

”Viranomaisten tulisi tiedottaa tällaisista järven tilan hälyttävistä muutoksista heti”, sanoo suojeluasiantija Hanna Hakko Suomen luonnonsuojeluliitosta. ”On tarpeen selvittää, miksi ELY-keskus jätti tiedottamatta näin olennaisesta asiasta, etenkin kun yhtiö oli esittänyt julkisuudessa virheellisiä väitteitä", Hakko jatkaa.

Kivijärven tapauksessa ELY-keskus ja Kainuun kuntayhtymä ovat päätyneet siirtelemään asiaa toisilleen, eivätkä korkeat nikkelipitoisuudet tunnu kuuluvan kenellekään. Kivijärvessä ylittyy nikkelin laatunormi. Lisäksi esimerkiksi sinkkiä ja rautaa on huomattavasti luonnosta suurempia pitoisuuksia.

Uimavedelle ei ole määritelty korkeinta sallittua pitoisuutta nikkelille ja muille raskasmetalleille.

"Viranomainen voi siis sanoa vaikka Talvivaaran prosessialtaiden metalliliuoksesta, johon lintuja kuoli, että se ei ylitä uimavedelle sallittuja arvoja”, Hakko huomauttaa.

Liitto vaatii Talvivaaran ympäristötarkkailun laajentamista ja kaivoksen rakentamis- ja alkuvaiheen päästöhistorian selvittämistä. Talvivaaraa tulisi jatkossa valvoa erityisprojektina, jossa olisivat mukana Kainuun ja Pohjois-Savon elinkeino- ja ympäristökeskukset ja Suomen ympäristökeskus.

 

Lisätietoja:

- Hanna Hakko, suojeluasiantuntija, SLL, puh. 050 345 4411

- Suomen Luonto -lehden blogikirjoitus 11.6.2012:
http://suomenluonto.blogit.fi/valvova-viranomainen-vaikeni-ratkaisevista-mittaustuloksista-talvivaaran-iho-oirekohussa/

--
Matti Nieminen
viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-564 2283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs