Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » Sähkönkulutus on vähentynyt runsaat neljä prosenttia viimeisen vuoden aikana

Energiateollisuus ry

Sähkönkulutus on vähentynyt runsaat neljä prosenttia viimeisen vuoden aikana

Tiedote.
Julkaistu: 17.10.2012 klo 12:00
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Syyskuussa kuitenkin kasvua jo 1,6 prosenttia

Viime vuonna alkanut sähkönkulutuksen vähentyminen on jatkunut myös kuluvan vuoden puolella, mutta viime kuukausina selvästi hidastuen ja syyskuussa kirjattiin jopa kasvua 1,6 prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Tammikuun alusta syyskuun loppuun kulutus on vähentynyt 1,3 prosenttia, ja kun vertailujaksoksi otetaan viimeiset 12 kuukautta, kulutuksen lasku on ollut 4,3 prosenttia, ilmenee Energiateollisuus ry:n (ET) julkistamista kolmannen vuosineljänneksen sähkönkulutusluvuista.

ET:n toimitusjohtajan Juha Naukkarisen mukaan sähkönkulutus heijastaa nykyistä vaikeaa taloustilannetta erityisesti vientiteollisuudessa. Sähkönkulutus on kaikilla paljon sähköä käyttävillä vientialoilla – kemian, metsä- ja teknologiateollisuudessa - vähentynyt viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, metsäteollisuudessa tosin hidastuen parin viimeisen kuukauden aikana. Sen sijaan muun teollisuuden sähkönkulutus on noussut viime aikoina. Koko teollisuuden sähkönkulutus on vähentynyt viimeisen vuoden aikana reilut 6 prosenttia.

Muiden sektoreiden (kotitaloudet, palvelut, julkinen, maatalous) kulutus on sekin vähentynyt 2,4 prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna, mutta kun siinä otetaan huomioon normaalia lämpimämmän sään vaikutus, on kulutus itse asiassa kasvanut miltei prosentin (0,9 %). Viimeisen puolen vuoden aikana näiden sektoreiden yhteen laskettu sähkönkulutus onkin ollut koko ajan nousussa.

Teollisuuden huippukulutuksesta tultu alas 19 prosenttia

Teollisuuden sähkönkulutus oli huipussaan vuonna 2007, jolloin se oli 48 terawattituntia (TWh). Samoihin aikoihin, vuodenvaihteessa 2007–2008 kirjattiin myös kokonaiskulutuksen huippu: 90–91 TWh.

Yhdysvalloista käynnistynyt finanssikriisi ja sen heijastukset reaalitalouteen alkoivat näkyä teollisuuden sähkönkulutuksessa vuoden 2008 lopulla niin, että kulutus painui vuoden 2009 puolivälin tienoilla 37 TWh:iin. Talouden elpyessä kulutus nousi nopeasti melkein 42 TWh:iin loppuvuodesta 2010, kunnes se eurokriisin aiheuttamien ongelmien vuoksi taas aleni ja on nyt noin 39 TWh.

– Teollisuuden sähkönkulutuksen vähentyminen vuoden 2007 huipusta on johtunut talouden suhdanteista ja metsäteollisuuden rakennemuutoksesta. Talouden suhdanteiden vaikutukseksi on arvioitu hieman yli puolet ja metsäteollisuuden rakennemuutoksen vaikutukseksi hieman alle puolet, Naukkarinen sanoo.

Muu sähkönkulutus on noudatellut talouden suhdanteita huomattavasti vähemmän ja on nyt hieman korkeampi (45,6 TWh) kuin koskaan aiemmin; kasvua tosin koko sähkön huippukulutustilanteesta vuodenvaihteen 2007–2008 ajoilta on vain nelisen prosenttia.

– Tämä kuvaa hyvin sitä, mitä olemme tulevaisuudelta ajatelleetkin: energiaintensiivisen teollisuuden toimintaedellytykset ja suhdanteet vaikuttavat teollisuuden sähkönkulutukseen pitkällä aikavälillä. Muun kulutuksen osalta odotamme kasvua, joka talouden elpyessä on nykyistä huomattavasti voimakkaampaa, vaikka energiatehokkuuden paraneminen niin asumisessa, kotitalouksissa kuin muuallakin kompensoi osaltaan kasvuvauhtia, toteaa Naukkarinen.

Vesisähköä Ruotsista ja omasta takaa

Tammi-syyskuussa sähköä käytettiin 61,9 terawattituntia (TWh). Siitä katettiin 26 prosenttia sähkön ja lämmön yhteistuotannolla (CHP), runsaat 6 prosenttia erillistuotannolla, 26 prosenttia ydinvoimalla ja lähes 20 prosenttia kotimaisella vesivoimalla. Nettotuonti kattoi yli 21 prosenttia.

Sähkön nettotuonti on lisääntynyt vuoden alusta 31 prosenttia. Alkuvuodesta tuonti lisääntyi selvästi kovempaa tahtia, mutta on sittemmin hiipunut Fenno Skan I:n huoltoseisokin takia ja osittain myös sen vuoksi, että kotimaassakin on ollut paljon tarjolla edullista vesisähköä.

Sähköä on tuotu pääasiassa Ruotsista. Sen sijaan sähkön tuonti Venäjältä on enemmän kuin puoliintunut vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna, mikä on taas johtunut paitsi edullisesta pohjoismaisesta hinnasta myös siitä, että Venäjä markkinaehtoisti omaa sähkönvientiään viime vuoden loppupuolella.

Kotimainen vesivoimatuotanto on kasvanut vuoden alusta lähes 45 prosenttia ja tuulivoima-tuotanto runsaat 9 prosenttia. Ydinvoiman tuotanto on pysynyt ennallaan, sähkön ja lämmön yhteistuotanto on vähentynyt runsaat 16 prosenttia ja erillistuotanto 53 prosenttia.

Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet selvästi

Sähköntuotannon päästöt hiilestä, maakaasusta ja turpeesta olivat viimeisten 12 kuukauden ajanjaksolla 8,4 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, 35 prosenttia vähemmän kuin tämän vuoden alussa. Kun vertailu ulotetaan vuoden takaiseen tilanteeseen, vähennys on lähes 47 prosenttia.

Päästöjen vähennys johtuu sähkön nettotuonnin huomattavasta kasvusta ja sitä seuranneesta sähkön erillistuotannon pienenemisestä sekä lämpimän sään aiheuttamasta kaukolämmön yhteistuotantotarpeen vähenemisestä.

 

Avaa tästä
Sähkönkäytön neljännesvuosikatsaus -kalvosarja (ppt)
Kuukausittaiset sähkötilastot

 

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen, puh. 050 60 772
Johtaja Jukka Leskelä, puh. 050 593 7233
Tilastoasiantuntija Taina Wilhelms, puh. 040 548 7145

 

Energiateollisuus ry (ET) on sähkö- ja kaukolämpöalaa edustava elinkeinopoliittinen ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs