Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Media » Tampereen ammattikorkeakoulun opinnäytetyö: Medianomit työllistyvät epätyypillisiin työsuhteisiin

Tampereen ammattikorkeakoulu

Tampereen ammattikorkeakoulun opinnäytetyö: Medianomit työllistyvät epätyypillisiin työsuhteisiin

Tiedote.
Julkaistu: 18.12.2015 klo 09:35
Julkaisija: Tampereen ammattikorkeakoulu

Tampereen ammattikorkeakoulussa tehty opinnäytetyö selvitti medianomien työtilannetta ja näkemyksiä alan koulutuksen kehittämisestä. Tero Liimataisen opinnäytetyö kohdistui elokuvan ja television koulutuksesta valmistuneisiin, jotka aloittivat opintonsa vuosina 2008–2010.

Valmistuneiden työtilanne oli vastausten pohjalta ennakoitua parempi. Kokonaan työttöminä oli vain reilut 10% valmistuneista. Työllistyneistä kaikki eivät kuitenkaan työllisty omalle opintoalalle, ja työ on usein projektiluonteista.

Selvitykseen vastanneista 35 medianomista 42% oli vakituisessa työsuhteessa. Itsenäisenä yrittäjänä tai freelancerina oli lähes 40% vastaajista. Osa oli jatkanut valmistumisen jälkeen maisteritason opintoihin tai vaihtanut opintoalaa ja muutama työskenteli apurahalla.

Media-alalla tyypillistä on pienyrittäjyys sekä pätkä- ja projektitöiden suuri osuus. Liimataisen selvityksen mukaan alan työsuhteet ovat usein lyhyitä ja samallekin työnantajalle voidaan tehdä lukuisia eri työsopimuksia vuoden aikana.

Vastavalmistuneiden keskipalkka jää kuukausitasolla alle suomalaisten keskiarvon, mutta omalle alalle työllistyneiden palkka oli muita parempi. Tuottajan tehtävissä toimivien palkka oli muita aloja paremmalla tasolla ja työskentely täysipäiväistä. Kuvaajien kuukausityöaika ja palkkataso oli puolestaan matalimmasta päästä.

Elokuva- ja tv-ala keskittyy edelleen pääkaupunkiseudulle. Helsinkiin on työllistynyt medianomeja lähes kaksi kertaa enemmän kuin vastanneiden opiskelupaikkakunnalle Tampereelle.

Selvityksessä kysyttiin myös näkemystä alan koulutuksesta. Koulutukseen toivottiin lisää yrittäjyysosaamisen valmiuksien kehittämistä sekä konkreettista yhteistyötä yritysten kanssa jo opiskeluaikana.

Parhaiten TAMKin mediakoulutus selvityksen mukaan kehitti sisältöosaamista, luovuuden ja ryhmätyön taitoja sekä monipuolisesti alan työroolien ymmärrystä.

 

 

Lisätietoja:

Liimatainen, Tero: Miten Menee? -kysely 2015 : Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistuneiden medianomien näkemyksiä työelämästä, työllistymisestä sekä koulutuksesta. Opinnäyte, 174 sivua. Tampereen ammattikorkeakoulu 2015. http://theseus.fi/handle/10024/102957

Opiskelja Tero Liimatainen, tero.liimatainen@cult.tamk.fi, p. 040 568 2863

Koulutuspäällikkö Pertti Näränen, pertti.naranen@tamk.fi, p. 050 304 6351

Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) profiloituu monialaisena ja kansainvälisenä ammattikorkeakouluna, joka keskittyy toiminnoissaan – koulutuksessa ja TKI-toiminnassa – hyvinvoinnin ja terveyden, talouden ja tuotannon sekä oppimisen ja luovuuden edistämiseen. Työelämäkorkeakouluna TAMKin vaikutus näkyy erityisesti Pirkanmaalla. TAMK on yksi Suomen suurimmista ja vetovoimaisimmista ammattikorkeakouluista. Se tarjoaa koulutusta 10 000 opiskelijalle seitsemällä koulutusalalla. Päätoimista henkilökuntaa on reilut 700. www.tamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs