Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Suosituilla hautausmaakierroksilla tutustutaan historiaan

Kirkon tiedotuskeskus

Suosituilla hautausmaakierroksilla tutustutaan historiaan

Tiedote.
Julkaistu: 23.06.2015 klo 10:02
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Hautausmaiden opastetut kiertokävelyt vetävät puoleensa paikallishistoriasta kiinnostuneita eri puolilla Suomea. Tänäkin kesänä suosituilla kierroksilla tutustutaan niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin merkittävien henkilöiden elämäntarinoihin ja viimeisiin leposijoihin.

Esimerkiksi Oulussa on jo vuosia järjestetty pysyvän suosion saavuttaneita hautausmaakierroksia. ”Varaudumme kierroksiin aina kaksoismiehityksellä, jolloin ryhmä voidaan jakaa kahtia, jos osallistujia on paljon”, kertoo Kirsi Eskola oululaiskierroksia järjestävästä Go Arctic -opaspalvelusta.

Rinnakkaisiin opastuskierroksiin joudutaankin turvautumaan lähes aina, sillä Oulun maksuttomille kierroksille osallistuu keskimäärin 30–50 vierailijaa. Parhaimmillaan mukana opastuksella on ollut yli sata kiinnostunutta.

Ympäri Suomea järjestettävien hautausmaakierrosten järjestäjänä toimii usein seurakunnan lisäksi paikallinen opasyritys tai kotiseutuyhdistys. Suuri osa hautausmaakierroksista on maksuttomia.

Historiaa ja kukkaloistoa

Hautausmaakierros on oivallinen tapa tutustua niin koti- kuin mökkipaikkakunnankin menneisyyteen. Historiaan perehtyneiden oppaiden johdolla tunnetut ja entuudestaan vieraatkin vaikuttajat tulevat tutuiksi. Historiaan saa uudenlaista tuntumaa, kun siihen tutustuu todellisten, eläneiden ihmisten kautta.

Osa kiertokävelyistä rakentuu tietyn teeman ympärille. Suosituimpia aiheita ovat taiteilijat, sankarihaudat ja erityiset, paikalliseen historiaan nivoutuvat aiheet. Esimerkiksi Oulussa tutustutaan kaupungissa 1700–1800-luvuilla eläneisiin ja ulkomaankaupalla rikastuneisiin tervaporvareihin.

Menneiden vuosisatojen lisäksi hautausmailla tutustutaan tänä kesänä luontoon. Tampereen Kalevankankaan hautausmaalla hortonomi ja Nurmeksen Porokylässä seurakuntapuutarhuri tutustuttavat vierailijoita alueiden kasvillisuuteen.

Kesällä 2015 hautausmaakierroksia järjestetään mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Kuopion seutu

Yhteensä yhdeksällä hautausmaalla tutustutaan kesä-heinäkuussa paikallisiin elämäntarinoihin. Kierrokset ovat maksuttomia.

Oulu

Oulun hautausmaalla tutustutaan maanantai-iltaisin klo 18–20 paikalliseen historiaan viikoittain vaihtuvin teemoin. Jo aiemmilta vuosilta tuttujen aiheiden lisäksi tänä kesänä on tarjolla uusi ”Kaiken takana on nainen!” -kierros. Kierrokset ovat maksuttomia ja jatkuvat 24.8. saakka.

Eura

Kesä-elokuun aikana järjestetään yhteensä viisi opastuskierrosta Euran kirkon ja Lauhianmäen hautausmailla.

Sastamala

Kesä-elokuun aikana järjestetään yhteensä 14 opastuskierrosta eri puolilla seurakuntaa.

Orimattila

25.6. klo 17.30 Orimattilan hautausmaalla kuullaan paikallisten henkilöiden elämäntarinoita ja tutustutaan sotien uhrien muistomerkkeihin. Kierroksen hinta on viisi euroa.

Rautalampi

27.6. klo 12.30 ja 28.6. klo 13.30 Rautalammin Kulttuuriseuran ja Vahvat Juuret Voimavarana -hanke järjestävät hautausmaakierroksia.

Nurmes

Heinä-elokuun aikana järjestetään yhteensä viisi hautausmaakierrosta. Teemoina ovat alueen historia, muistomerkit sekä sankarihaudat. 15.7. klo 18 Porokylässä tutustutaan hautausmaan kasveihin.

Turku

Turussa tutustaan 29.6 ja 31.8. taitelijoihin ja taideteoksiin sekä 20.7. koskettaviin kohtaloihin. Kierrokset alkavat klo 18 Uudenmaantien varressa olevan kukkakioskin luota. Opastettu kierros maksaa viisi euroa.

Lappeenranta

Lappeenrannassa järjestetään heinä-elokuussa kolme hautausmaakierrosta: 12.7. (Lepola), 19.7. (Lappeen kirkon läheinen vanha hautausmaa), 2.8. (Ristikangas). Kaikki kierrokset alkavat klo 16.30.

Helsinki

Tuusulanjärven taiteilijayhteisö ystävineen Hietaniemen hautausmaalla -kierros joka keskiviikko 26.8. saakka klo 17.30. Kierroksen hinta on 12 euroa, lapset 5 euroa.

Eino Leinon päivänä 6.7. klo 12 kierretään Hietaniemessä reitti Vanha hautausmaa-Taiteilijakukkula-Uusi hautausmaa.

Kouvolan seutu

15.7. klo 17.30 tutustutaan Valkealan kirkonkylän hautausmaalla vaikuttajahenkilöihin.

Kokkola

Marian ja Elisabethin historiaa huokuviin hautausmaihin tutustutaan yhteensä seitsemän kertaa kesän aikana. Muutaman kierroksen yhteydessä järjestetään musiikkihetki. Kierrokset ovat maksuttomia.

Tampere

Tampereella tutustutaan kesän aikana kaikkiaan viiteen eri hautausmaahan yhteensä 35 opastetulla kierroksella. Kalevankankaalla tutustutaan 19.8. klo 15.30 hautausmaan kasveihin ja 27.8. siellä vietetään tunnelmailtaa klo 20 alkaen. Kierrosten yhteydessä on mahdollisuus osallistua iltahartauteen.

Muiden paikkakuntien hautausmaakierroksista voi kysyä suoraan paikallisseurakunnista.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs