Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Carol Ramas utställning öppnas på EMMA

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

Carol Ramas utställning öppnas på EMMA

Pressmeddelande.
Publicerad: 13.10.2015 kl. 13:27
Utgivare: EMMA - Espoon modernin taiteen museo

 

EMMA - Esbo moderna konstmuseum öppnar Carol Ramas (1918-2015) Passion-utställning den 14 oktober och presenterar verk av det avantgardets pionjär i den första vandringsutställningen av hennes konstnärskap. Utställninger omfattar cirka 200 verk ur hennes produktion åren 1936-2005.

Carol Rama var en kvinnlig konstnär som var aktiv under modernismens epok och gjorde konst utanför vedertagen kanon. Hon har deltagit i otaliga gemensamma utställningar med bl.a. Louise Bourgeois, och 2013 tilldelades hon Venedigbiennalens pris för sitt livsverk. Rama har fram till de senaste åren förblivit okänd för en bredare publik men var på sin tid välkänd inom avantgardistiska kretsar både inom och utanför konstvärlden. Idag har vi bättre möjligheter att se Ramas sensibla och psykologiskt laddade konst på dess egna villkor som ett pionjärskap och som oberoende avantgardekonst.

Carol Rama har allt sedan 1930-talet utforskat och ifrågasatt sexualitet samt kvinnans kropp och de sätt på vilka den framställs. Hennes konst har haft en stark inverkan på betydande samtidskonstnärer i vår tid, såsom Cindy Sherman, Kara Walker, Sue Williams, Ida Applebroog, Kiki Smith och Elly Strik. Tekniken i verken omfattar såväl traditionell akvarell- och oljefärg som blandteknik med bl.a. emaljögon, naglar, kanyler, injektionssprutor, och cykelslangar. Motiven har ofta varit olika attribut som förknippas med kvinnlighet, och ibland ger Ramas verk uttryck åt ohöljd sexualitet.

Utställningen är en helhet där figurativa och nonfigurativa verk utförda i olika tekniker och material ger uttryck för de teman som är centrala i Ramas konstnärskap: Den politiska anatomin, organisk abstarktion, Queer arte povera och ekologi av människan och djuren.

Det är första gången Ramas konst visas i så här bred skala i Europa. I Finland visades hennes verk på Konsthallens utställning Italiensk nutidskonst år 1951.

Utställningen är en samproduktion av museet för samtidskonst i Barcelona MACBA, Paris stads museum för modern konst MAMVP och EMMA – Esbo moderna konstmuseum. Curatorer för utställningen på MACBA och EMMA är Teresa Grandas (MACBA) och Paul B. Preciado. En stor utställningspublikation gavs ut i början av 2015. Efter EMMA fortsätter vandringsutställningen till Irish Museum of Modern Art IMMA i Dublin, Irland, samt till GAM – Galleria Civica d’Arte Moderna e Contemporanea i Carol Ramas hemstad Turin, Italien.

 

Passion / The Passion According to Carol Rama

MACBA – Museu d’Art Contemporani de Barcelona 31.10 2014 – 22.2 2015

MAMVP – Musée d’Art moderne de la ville de Paris 3.4 – 12.7 2015

EMMA – Espoon modernin taiteen museo 14.10 2015 – 10.1 2016

 

Mer om utställningen: http://www.emma.museum/sv/rama

 

Tilläggsuppgifter:


Pilvi Kalhama, direktör, EMMA
pilvi.kalhama@emma.museum, 040 533 4070 

Pressbilder: http://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Carol+Rama/

Lösenord: emmamuseum

Bilagor

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de mest framstående konstmuseerna i Finland. I EMMA:s utställningssalar visas Saastamoinenstiftelsens konstsamling och tillfälliga utställningar. Samlingarna och utställningarna är profilerade på inhemsk och internationell modernism, nutidskonst och design. EMMA finns i Utställningscentret WeeGee i Hagalund i Esbo.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs