Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Markkinointi » Vappuna vaara vaanii Mahtimaksaa

Munuais- ja maksaliitto

Vappuna vaara vaanii Mahtimaksaa

Tiedote.
Julkaistu: 29.04.2015 klo 07:42
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Alkoholi vahingoittaa maksaa. Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö pienilläkin annoksilla voi aiheuttaa maksasairauden. Myös runsas kertajuominen on haitallista. Alkoholinkäytön lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia.

Maksa paiskii hommia urakalla. Sillä on yli 500 tehtävää ja työtahti on tiukka. Päivittäinen naukkailu ei rentoutakaan, vaan jatkuva alkoholinkäyttö rasvoittaa maksaa. Jos juominen jatkuu, maksa tulehtuu ja urakka vesittyy maksakirroosiin.

Maksan uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun se on jo vaurioitunut. Ole kunnon työnantaja. Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä. Ihmisellä on vain yksi maksa, sen kanssa kannattaa pysyä väleissä.

– Korkki kiinni ja pullot roskiin, kannustaa Mahtimaksa Munuais- ja maksaliiton kampanjassa www.mahtimaksa.fi.

Mahtimaksa juhlii vappua

Suomalaiseen vappuun kuuluu juhlajuoma. Kaikilla pelkkä kuohuva ja vappuhuisku ei riitä, vaan alkoholin runsas käyttö alkaa viimeistään torstaina ja päättyy loiventaviin sunnuntaina. Munuais- ja maksaliiton Mahtimaksa muistuttaa, että juhlatunnelmaan pääsee ilman yletöntä juomistakin.

– Alkoholin runsas kertakulutus aiheuttaa neste- ja suolatasapainon häiriöitä, verensokerin laskua, sydämen rytmihäiriöitä, ruokatorven verenvuotoa ja mahalaukun limakalvovaurioita sekä haimatulehduksen riskin, kertoo osastonylilääkäri, gastroenterologi Perttu Arkkila HUS:sta.

Alkoholi vahingoittaa maksaa, myös kertaluonteinen suurkulutus. Jos maksa on ennestään terve, toipuminen vie yleensä muutamia päiviä.

– Jos jo sairastaa edennyttä maksasairautta, esim. maksakirroosia, runsas kertaluonteinen alkoholinkäyttö aiheuttaa yleensä maksatulehduksen ja maksasolujen turpoamista. Maksaan ilmaantuu paikallisia kuolioon menneitä alueita, Arkkila jatkaa.

Mikäli runsas kertajuominen toistuu joka viikonloppu, pysyviä haittoja ilmaantuu nopeasti, jopa jo kuukausissa.

– Maksa rasvoittuu ja maksan sidekudoksen määrä lisääntyy. Alkoholinkäytön jatkaminen johtaa maksan tulehdusreaktioon eli alkoholihepatiittiin ja pahimmillaan maksakirroosiin.

Myös alkoholin päivittäinen pitkäaikainen käyttö on haitallista. Jo 3 annosta alkoholia päivässä pitkään käytettynä lisää maksavaurion riskiä. Yksi annos on pullo keskiolutta, pieni lasi viiniä tai 4 senttilitraa viinaa. Naiset ovat yleensä kaksi kertaa herkempiä alkoholin haitoille, etenkin maksasairauksille.

Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee, kun lopettaa alkoholin käytön ja elintavat korjaantuvat. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua. 

Mahtimaksa korjaa, varastoi ja puhdistaa

Mahtimaksa seikkailee Munuais- ja maksaliiton uudessa kampanjassa osoitteessa www.mahtimaksa.fi.

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Se varastoi ja jakelee ravintoaineita, vitamiineja, sokeria ja rasvaa. Maksa tuottaa proteiineja ja edistää vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

Ylipaino ja alkoholi vahingoittavat maksaa. Virukset voivat aiheuttaa maksasairauden. Lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla vahingollisia. Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös maksalle. Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista. Kannattaa noudattaa lääkkeiden annosteluohjeita ja poimia vain sieniä, jotka tunnistaa syötäväksi.

www.mahtimaksa.fi
www.maksa.fi
www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto
www.twitter.com/MunuainenMaksa

#mahtimaksa

Mahtimaksakampanjaa tukee RAY ja lääkevalmistaja MSD.

Lisätietoja:
Perttu Arkkila
Osastonylilääkäri, gastroenterologian erikoislääkäri, HUS
050 427 2272

Sari Högström
Toiminnanjohtaja, Munuais- ja maksaliitto
050 5367 258

Mahtimaksakampanja:
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679
petri.inomaa@musili.fi

Liitetiedostot

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs