Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Markkinointi » Elinkeinoministeri Pekkarinen vienninedistämismatkalle Abu Dhabiin ja Dubaihin

Työ- ja elinkeinoministeriö

Elinkeinoministeri Pekkarinen vienninedistämismatkalle Abu Dhabiin ja Dubaihin

Julkaistu: 15.01.2010 klo 12:57
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Puhtaan teknologian osaamisella on vientiä Arabiemiraateissa

Puhtaan teknologian osaamisella on vientiä Arabiemiraateissa

 

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen vierailee Arabiemiirikuntiin kuuluvissa Abu Dhabissa ja Dubaissa 17.-21.1.2010. Hänen mukana matkustaa myös suomalainen yritysvaltuuskunta, jossa mukana on yli 20 teknologia-alan yritysjohtajaa. Yritysvaltuuskunnan johtajana toimii Glaston Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Andreas Tallberg.

 

Maiden välinen kauppa on ollut viime vuodet laskusuunnassa. Suomen viennin arvo Arabiemiraatteihin oli vuonna 2006 yhteensä 830 miljoonaa euroa, mutta viime vuoden ensimmäisten 10 kuukauden aikana enää vain 240 miljoonaa. Nyt tarkoituksena on poliittisen tason tuella markkinoida suomalaista puhtaan teknologian ja kestävän kehityksen osaamista muun muassa vihreän rakentamisen, lasiteollisuuden, rakennussuunnittelun, vedenkäytön, jätteiden energiakäytön, uusiutuvien polttoaineiden sekä koulutuksen ja konsultoinnin aloilla.

 

Ministeri Pekkarinen tapaa matkan aikana Abu Dhabin kruununprinssin sheikki Mohammed bin Zayed Al Nahyanin. Ministeri ja suomalaiset yritysjohtajat tapaavat myös Abu Dhabin talousministeri Sultan bin Saeed Al Mansourin, energiaministeri Mohammed bin Dha'en al Hamilin ja ympäristö- ja vesivaraministeri Rashid Ahmed bin Fahadin. Valtuuskunta tapaa myös maan Korkeimman Öljyneuvoston pääsihteerin ja maan kansallisen energiayhtiön ADNOC:in toimitusjohtajan Yousef Omair bin Yousefin sekä Abu Dhabin Ympäristöviraston ympäristöpolitiikan sektorijohtaja Jabber Al Jaberin.

 

Ministeri Pekkarinen osallistuu Abu Dhabissa järjestettävään kansainväliseen World Future Energy Summit (WFES) -konferenssiin, jossa häntä kuullaan yhtenä panelistina. Vuosina 2008 ja 2009 konferenssissa on ollut 15 000-18 000 osallistujaa. Tapahtumaa mainostetaan maailman suurimpana uusiutuvien energiamuotojen johtavien toimijoiden kokoontumisena.

 

Konferenssi on osa vuonna 2006 perustettua Masdar-aloitetta, jonka tarkoituksena on kehittää Abu Dhabin öljystä riippumattomia taloussektoreita. Maa pyrkii tulevaisuuden vihreäksi energiajättiläiseksi. Keskeisimpinä painotuksina ovat kestävän kehityksen mukaiset uusiutuvat energiateknologiat ja uusiutuvat energiamuodot.

 

Yksi aloitteeseen liittyvä hanke on vuonna 2008 aloitettu 50 000 asukkaan hiilineutraalin ekoutopiakaupungin Masdar Cityn rakentaminen. Ministeri Pekkarinen tapaa matkallaan myös Masdar Cityn toimitusjohtajan Al Jaberin.

 

Suomalaisia Arabiemiraattien tilanne kiinnostaa sikäli, että meillä on näillä aloilla tarjota maailmanmitassa korkeatasoista yritystoimintaa ja osaamista. Suomalaiselle osaamiselle voi olla kysyntää öljyn jatkojalostuksessa, energiavaltaisessa teollisuudessa, rakentamisessa sekä kuljetuksissa. Näillä aloilla toimii jo suomalaisia yrityksiä. Yksittäisiä kasvavia sektoreita ovat lentoliikenne, terveydenhuolto, koulutuspalvelut ja ympäristöteknologia.

 

Suomen ja Arabiemiraattien väliset suhteet ovat hyvät. Suomi oli tukemassa vuonna 2009 toimintansa aloittaneen kansainvälisen uusiutuvan energian viraston, IRENA:n päämajan sijoittamista Abu Dabhiin. Viraston pääkonttori rakennetaan Masdar Cityyn. Ministeri Pekkarinen tapaa matkansa aikana myös IRENA:n virkaatekevän pääjohtajan Hélène Pelossen.

 

Lisätiedot

neuvotteleva virkamies Henri Backman, puh. 040 779 0234

projektipäällikkö Maria Hostio, Finpro, puh. 040 343 3431

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs