Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Mainonta » Työelämään astuvat nuoret painottavat vastuuta omista valinnoistaan

Suomalaisen Työn Liitto

Työelämään astuvat nuoret painottavat vastuuta omista valinnoistaan

Tiedote.
Julkaistu: 18.12.2013 klo 15:56
Julkaisija: Suomalaisen Työn Liitto

Suomalaisen Työn Liiton tuoreessa Unelmoitu Suomessa -hankkeessa pyrittiin tuomaan esille nuorten työelämään liittyviä arvoja ja unelmia. Yhdessä suurten palvelualan työllistäjien Lassila & Tikanojan ja SOK:n kanssa selvitettiin, mitä työelämään astuneet nuoret pohtivat työstä ja tulevaisuudesta sekä mistä he unelmoivat?

Unelmoitu Suomessa -hankkeeseen osallistuneet nuoret uskovat vahvasti omiin mahdollisuuksiinsa ja määrätietoisen työskentelyn vaikutukseen oman tulevaisuuden rakentamisessa.

- Yksilön näkökulmasta ahkeruus ja reippaus ovat hyveinä voimissaan. Kyselyyn vastanneiden nuorten vastauksista käy ilmi, että nuoret uskovat työtä löytyvän aina, kun vain jaksaa etsiä. Myös vuonna 2012 toteutetun Kansallisen nuorisotutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa nuorista on sitä mieltä, että ”jokainen, joka todella haluaa, myös pärjää elämässään", selittää tutkimuspäällikkö Jokke Eljala Suomalaisen Työn Liitosta.

Unelmoitu Suomessa -hankkeessa haastateltiin 14 nuorta etnografisella tutkimusotteella heidän elinympäristöissään. Haastattelujen avulla syvennettiin vuosien 2012 ja 2013 Kansallisessa nuorisotutkimuksessa nousseita tuloksia nuorten unelmista ja kiinnostuksen kohteista. Haastattelujen avulla tavoiteltiin kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä siitä, miten työelämään astuneet nuoret kokevat työnsä ja miten he näkevät oman tulevaisuutensa työelämässä. Unelmoitu Suomessa -haastattelut ja Kansallisen nuorisotutkimuksen toteutti 15/30 Research.

Mielekkään työn kaavaa etsimässä

- Haastatteluissa nuoret kertovat suunnittelevansa omaa tulevaisuuttaan noin 1-2 vuoden aikajänteellä. Suurin osa tärkeistä asioista tapahtuu tässä ja nyt. Nuoret ovat valmiita muuttamaan suunnitelmiaan ja vaihtamaan suuntaa nopeastikin tarpeen mukaan. Nuoret arvioivat työtä sen mukaan, viekö se eteenpäin kohti omia tavoitteita, kertoo Jokke Eljala.

Kansallisen nuorisotutkimuksen ja haastattelujen perusteella mielekkään työn kaava sisältää sopivassa suhteessa haasteita, kehittymistä, vaihtelevaa tekemistä, hyvän työporukan ja hauskoja yhteisiä hetkiä.

- Halusimme lähteä merkittävänä työllistäjänä hankkeeseen mukaan, koska haluamme tunnistaa työhön liittyvien arvomuutosten taustalla olevia tekijöitä, jotta muutokseen voidaan valmistautua ja vastata nuorten työelämän tavoitteisiin. Tulosten avulla voimme kehittää työnantajamielikuvaa ja rekrytointeja, kertoo Lassila & Tikanojan yhteiskuntasuhdejohtaja Jorma Mikkonen.

Nuorten uskoa tulevaan koetellaan mutta työelämän kameleontit pärjäävät

- Kipinä hankkeen toteutumiseen nousi vuoden 2012 kansallisesta nuorisotutkimuksesta, jonka tuloksissa nähtiin merkkejä siitä, että nuorison usko tulevaisuuteen on koetuksella. Tutkimuksen löydöksiä haluttiin syventää laadullisella tutkimuksella. Alustavien tulosten mukaan nuorten tulevaisuudenusko on koetuksella jatkuvien negatiivisten uutisten ja työelämän yleisen epävarmuuden vuoksi, mutta se ei kuitenkaan murene, kertoo Mikko Ampuja 15/30 Researchista.

Nuoret näkevät ympärillään tuttujen ihmisten parissa sekä uutisissa erilaisia ihmiskohtaloita ja epävarmuutta. Näyttää myös siltä, että nuoret kokevat perheen, mahdollisen parisuhteen ja ystävät lähes ainoiksi pysyviksi elementeiksi elämässään. Elämä rakentuu kuukausien tai vuosien mittaisista henkilökohtaisista projekteista.

- Tulevaisuudessa pärjäävä nuori omaa kameleontin kykyä muuntautua ympäristön paineiden ja omien haaveiden ristiaallokossa, Mikko Ampuja kiteyttää.

Haastattelujen osallistuneista nuorista kolmannes tuli Lassila & Tikanojalta, kolmannes S-ryhmältä ja kolmannes vertailuryhmänä eri aloilta. Mukana on ollut nuoria eri koulutustaustoista. Tyypillisesti etnografisella menetelmällä toteutettujen haastattelujen sisällöt alkavat toistaa itseään 5–10 vastaajan kohdalla. Hankkeen tuloksia esiteltiin 27.11. Helsingissä järjestetyssä seminaarissa.

 

Lisätietoja:

Jokke Eljala, tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 374 7410, jokke.eljala@avainlippu.fi
Mikko Ampuja, kehitysjohtaja, 15/30 Research, 050 306 7000, mikko.ampuja@1530.fi
Katarina Cederlöf, Rekrytointipäällikkö, Lassila & Tikanoja Oyj, 050 385 0986, katarina.cederlof@lassila-tikanoja.fi
Veli-Pekka Ääri, markkinointijohtaja, SOK, 010 76 80233, veli-pekka@aari.sok.fi

Liitetiedostot

Suomalaisen Työn Liitto on asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää suomalaisen työn arvostusta ja menestystä. Hallinnoimme suomalaisen työn puolesta toimivia merkkejä ja verkkopalveluita. Vuonna 1912 perustetulla liitolla on yli 2 300 yritys- tai yhteisöjäsentä. www.avainlippu.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs