Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » VR ja Luonnonsuojeluliitto esittäytyvät Euroopassa perinnemaisemien kunnostajina

Suomen luonnonsuojeluliitto

VR ja Luonnonsuojeluliitto esittäytyvät Euroopassa perinnemaisemien kunnostajina

Tiedote.
Julkaistu: 02.06.2012 klo 07:00
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliiton ja VR:n yhteistyöhanke 'Matkalla maisemaan – luonnollisesti' voitti Suomen parhaan maisemahankkeen tunnustuksen vuonna 2010. Nyt hanke on mukana Italian Sardiniassa 3.-5.6. järjestettävässä seminaarissa, jossa vuosien 2008-2011 kansalliset voittajahankkeet esittäytyvät. Suomen yhtenä erikoispiirteenä tulee esille vahva talkooperinne.

Hanke edusti Suomea Euroopan neuvoston kilpailussa maisemapalkinnosta vuonna 2010 ja sille myönnettiin kunniamaininta. Kilpailu liittyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen, jolla edistetään maisemanhoitoa, -suojelua ja -suunnittelua. Sopimus velvoittaa lisäämään tietoisuutta maisemien arvosta, merkityksestä ja muuttumisesta. Suomi allekirjoitti sopimuksen vuonna 2006.

"Suomalaisia perinnemaisemia luonnehtivat vuodenaikojen vaihtelut ja kesän lyhyt, mutta runsas kukkaloisto. Lisäksi maamme perinnemaisemat ja muut kulttuuriympäristöt ovat elinympäristöjä neljännekselle maamme uhanalaisista eliölajeista", kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton aluepäällikkö Hannu Klemola.

Sadan vuoden takaisista perinnemaisemista on jäljellä enää vain vaivainen yksi prosentti. Suomen luonnonsuojeluliiton ja VR:n hankkeessa on hoidettu kymmeniä perinnemaisemia, radanvarsien uhanalaisten lajien elinympäristöjä sekä muita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ympäristöjä 70 paikassa. Kohteita on ollut ympäri Suomen. Hoitotyö jatkuu viidellä kummikohteella vuoden 2013 loppuun. Kummikohteet ovat Salon Kirjolanmäki, Keuruun Haapamäen asemanniitty, Ylivieskan Vähäkangas, Liperin Viininmäen aseman radanvarsiniitty sekä Keminmaan kirkkojen niityt.

Suomalaishankkeessa on eurooppalaisittain mielenkiintoista merkittävä vapaaehtoistyön panos ja sujuva yhteistyö maanomistajien, järjestöjen, yritysten ja viranomaisten välillä.

"Satojen vapaaehtoisten talkootyöpanos juontaa juurensa suomalaisten rakkaudesta ja kiinnostuksesta ympäristöömme", Klemola muistuttaa.

 

Lisätietoja:

Hannu Klemola, aluepäällikkö, puh. +358 40 735 9029, varsinais-suomi@sll.fi  (osallistuu seminaariin Sardiniassa 2.-6.6.2012)

SLL:n verkkosivut perinnemaisemista:
www.sll.fi/mita-me-teemme/perinnemaisemat

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs