Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Uudet maataloustukilait eduskunnan käsittelyyn

Maa- ja metsätalousministeriö

Uudet maataloustukilait eduskunnan käsittelyyn

Tiedote.
Julkaistu: 15.09.2014 klo 13:05
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Hallitus esittää eduskunnalle muutoksia lakiin EU:n suorista maataloustuista sekä kansallisista tuista. Muutokset liittyvät EU:n maatalouspolitiikan uudistukseen, josta sovittiin kesällä 2013. Uusi tukijärjestelmä astuu voimaan ensi vuonna.

Lakiesityksessä annetaan uudistuksen vaatimat kansalliset säädökset tukijärjestelmän muutoksesta. Nykyisin käytössä oleva tilatuki korvautuu perustuella, joka myönnetään tilatukijärjestelmässä vahvistettujen tukioikeuksien perusteella. Uudistuksen takia ei tukioikeuksia tarvitse hakea uudelleen.

Lakiin ehdotetaan otettavaksi säännökset tuotantosidonnaisesta tuesta, jota myönnettäisiin lypsylehmille, naudoille, uuhille ja kutuille, teurastetuille karitsoille, kileille ja hiehoille sekä peltokasvipalkkiona tärkkelysperunalle, öljy- ja valkuaiskasveille, avomaanvihanneksille, sokerijuurikkaalle ja rukiille.

Uutena tukimuotona lakiehdotuksessa on viherryttämistuki, jota myönnettäisiin vastaavalle alalle kuin mille perustukea voidaan myöntää. Viherryttämistuen ekologisiksi aloiksi ehdotetaan Suomessa otettavaksi käyttöön kesantoalat, typensitojakasvien ja lyhytkiertoisen energiapuun alat sekä täydentävien ehtojen mukaiset maisemapiirteiden alat. Lisäksi ehdotetaan, että Suomessa otettaisiin käyttöön metsäisyyspoikkeus aluetasolla tarkasteltuna. Uutena tukimuotona mukaan tulee myös jäsenvaltioille pakollinen nuoren viljelijän tuki.

Tukijärjestelmien yhdenmukaistamiseksi ehdotetaan, että kansallisten maa- ja puutarhatalouden tukien myöntämisen edellytyksenä oleva, hakijan hallinnassa olevan viljelykseen soveltuva peltoala olisi viisi hehtaaria tai vähintään yksi hehtaari puutarhakasvien viljelyksessä olevaa peltoa.

Esitys liittyy valtion vuoden 2015 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Lait on tarkoitettu tuleviksi voimaan ensi vuoden alusta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
lainsäädäntöneuvos Katri Valjakka, p. 0295 162 235
etunimi.sukunimi@mmm.fi


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs