Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Terveiden teurastettujen nautojen BSE-testit lopetetaan

Maa- ja metsätalousministeriö

Terveiden teurastettujen nautojen BSE-testit lopetetaan

Tiedote.
Julkaistu: 19.02.2013 klo 13:47
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt lopettaa terveenä teurastettujen nautojen BSE-testauksen maaliskuun alusta lähtien. Muutos perustuu Euroopan komission päätökseen, joka antaa jäsenvaltioille mahdollisuuden luopua terveenä teurastettujen nautojen BSE-testeistä.

BSE-tutkimusta ei uuden asetuksen mukaan enää vaadita myöskään tiloilla omaan käyttöön teurastetuista naudoista. BSE-taudin seurantaa varten tutkitaan edelleen sellaiset yli 48 kuukauden ikäiset naudat, joilla on teurastuksen yhteydessä havaittu sairauden oireita tai joita ei ole teurastettu terveenä teurastamolla.

Teurastettujen nautojen testausvaatimuksen poistamiseen päädyttiin Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen lokakuussa 2012 antaman lausunnon perusteella. Lausunnon mukaan BSE-taudin esiintymisen seuraamiseksi Euroopan unionin alueella riittää, jos testataan itsestään kuolleet, lopetetut ja sairaana teurastetut tai hätäteurastetut naudat. Kuluttajien terveys turvataan poistamalla teurastuksen yhteydessä ne osat, joissa BSE-taudin aiheuttaja voisi esiintyä, jos eläimellä olisi tartunta. Riskiosia ovat kallo, selkäranka ja suolet.

Suomessa teurastettujen nautojen BSE-testit aloitettiin joulukuussa 2001, kun Suomessa todettiin maamme tähän asti ainoa BSE-tapaus. Alkuun testattiin kaikki yli 30 kuukauden ikäisenä teurastetut naudat. Testauksen alaikäraja nostettiin 48 kuukauteen vuonna 2009 ja 72 kuukauteen vuonna 2011. Vuonna 2012 Suomessa testattiin yhteensä noin 39 000 nautaa, joista noin 27 000 oli teurastettu terveenä. Testit on tehty Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa valtion kustannuksella. Testauskustannus on ollut noin 30 euroa testiä kohti.

Nautojen BSE-tapaukset ovat viime vuosina vähentyneet huomattavasti koko Euroopan unionin alueella johtuen vuosituhannen alussa tehdyistä ankarista toimenpiteistä rehuketjun suojaamiseksi mahdollisilta taudinaiheuttajilta. Vuonna 2012 koko unionin alueella todettiin vain 18 BSE-tapausta.

 

Lisätietoja:

Lainsäädäntö: MMM, neuvotteleva virkamies Kajsa Hakulin, puh. 0295 16 2361
BSE-tutkimukset: Evira, erikoistutkija Maria Hautaniemi, puh. 0295 30 4580


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs