Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Opinnäytetyö: Kilpahevosten laiduntaminen

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Kilpahevosten laiduntaminen

Tiedote.
Julkaistu: 05.06.2015 klo 10:37
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Laitumen tiedetään edistävän monin tavoin sekä hevosten fyysistä että psyykkistä hyvinvointia. Kilpahevosten kohdalla laiduntaminen ei kuitenkaan aina ole tavallinen käytäntö, sillä kilpahevosten pito-olosuhteet eivät perinteisessä muodossaan aina tue hevosen lajityypillisiä tarpeita kovinkaan hyvin.

Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) agrologiopiskelija Iris Vanne selvitti opinnäytetyössään kilpahevosten pitäjien kokemuksia laiduntamisesta sekä tapoja, joilla laidunta voitaisiin hyödyntää myös kilpahevosille. Työn toimeksiantajana toimi Hevosalan osaamiskeskus Hippolis.

Osana opinnäytetyötä toteutettiin sähköinen kysely kilpahevosia laiduntaville hevosten pitäjille, joiden hevoset startattaavat tai joilla pyritään tulevaisuudessa starttaamaan Toto-raveissa tai ratsastuksessa vähintään 3-tasolla (entinen kansallinen taso).

Tulosten perusteella myös kilpahevosia on mahdollista laiduntaa runsaasti, jopa läpi kesän ja ympäri vuorokauden. 91 %:lla vastaajista laitumella oli ainakin jonkinlaista merkitystä kilpahevosten ruokinnassa laidunkaudella. Vastaajista  53 % käytti laidunta pääasiallisena karkearehuna ja 15 % jopa ainoana rehuna. Kilpahevosia voitiin laiduntaa sekä kilpailu-, valmennus- että lepokausien aikana. Suurin osa vastaajista laidunsi kilpahevosia myös starttia tai kilpailuja edeltävänä päivänä, mutta laidunnusaikaa saatettiin lyhentää. Laitumelta poissa vietetty aika korvattiin antamalla hevosille kuivaa tai säilöheinää tai niittorehua. 83 % vastaajista pyrki laiduntamaan kilpahevosia mahdollisuuksien mukaan vähintään toisen hevosen kanssa.

Tutkimuksen mukaan kilpahevosten laidunnuksen mahdollisia toteutustapoja on useita, ja sopivan laidunnustavan valintaan voivat vaikuttaa esimerkiksi hevosten yksilölliset ominaisuudet ja tallilla käytettävissä olevat resurssit. Hevosten pitäjien kokemusten perusteella laiduntava kilpahevonen on ennen kaikkea tyytyväinen, rento ja fyysisesti terve. Etenkin mahan terveys ja lajityypillisen käyttäytymisen toteutuminen olivat merkittäviä syitä sille, miksi kilpahevosten laiduntamiseen oli päädytty. Laitumella voi olla myös hevosten suorituskykyä heikentäviä vaikutuksia, mutta kyselyn tulosten perusteella niitä voidaan melko pitkälle ennaltaehkäistä.

Työ löytyy kokonaisuudessaan sähköisenä ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastosta: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505198801

Lisätietoja:

Iris Vanne, p. 040 740 5656 tai sp. iris.a.vanne@gmail.com

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs