Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Opinnäytetyö: Hevosheinän viljelyllä positiiviset näkymät Satakunnassa

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Hevosheinän viljelyllä positiiviset näkymät Satakunnassa

Tiedote.
Julkaistu: 05.06.2012 klo 11:13
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Satakuntalaiset hevosheinän viljelijät ovat melko tyytyväisiä hevosheinän tuotannon kannattavuuteen ja uskovat kysynnän kasvuun lähivuosina. Hevosheinän viljelyä Satakunnassa on tutkinut Maija Heikonen opinnäytetyössään. Heikonen valmistuu agrologiksi (AMK) Hämeen ammattikorkeakoulun maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmasta kesäkuussa 2012.

Hevosheinän tuotannon laajentaminen on Satakunnassa todennäköisempää kuin tuotannon supistaminen. Viljelijät ovat kiinnostuneita tuotannon kehittämisestä, joka näkyy muun muassa halukkuutena osallistua koulutuksiin. Koulutus- ja kehittymishalukkuus on tärkeää, sillä vaatimukset hevosrehuille kasvavat tutkimustiedon ja ostajien tietoisuuden ja vaatimuksien lisääntyessä. Kuivalle heinälle on ollut enemmän kysyntää Heikosen tekemän selvityksen mukaan.

Viljelytoimilla vaikutusta heinän laatuun ja tuotannon kannattavuuteen

Tutkimuksesta käy ilmi, että eniten kehitettävä heinän laatuvaatimus on heinän sokeripitoisuus. Sokeripitoisuuden saamista alemmas voisi edesauttaa tietyissä tapauksissa säilöntäaineiden käyttö käymisen tehostamiseksi ja niittoajankohdan siirtäminen aamuun.

Heikosen tekemän tutkimuksen mukaan rikkakasvitorjunnassa on parannettavaa, ja sitä voisi tehostaa myös kasvinvuorotuksella. Täydennyskylvöjen lisäämiseen nähtiin tarvetta, ja niillä saataisiinkin monia hyötyjä kuten nurmitiheyden kasvu, rikkapaineen pienentäminen ja nurmien uusimisvälin pidentäminen.

Kustannustehokkuuden parantamiseksi viljelijöiden kannattaisi miettiä, onko mahdollista saada suurempia satotasoja, pienentää rehuhävikkejä, siirtyä suorakylvöön tai pienentää konekustannuksia. Selvityksen mukaan Satakunnassa heinän myyntihinnat vaihtelevat paljon. Ero halvemman ja kalliimman heinäpaalin välillä saattoi olla yli kaksinkertainen, joten sillä on jo paljon merkitystä tuotannon kannattavuudelle.

Työ löytyy kokonaisuudessaan ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastosta

Lisätiedot:
Maija Heikonen, p. 0500 126 282 tai sp. maija.heikonen(a)gmail.com 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs