Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Maatalousyrittäjät keskimäärin tyytyväisiä lomituksen toimivuuteen

Mela

Maatalousyrittäjät keskimäärin tyytyväisiä lomituksen toimivuuteen

Tiedote.
Julkaistu: 05.07.2016 klo 10:25
Julkaisija: Mela

Maatalouslomitusjärjestelmään vuoden alussa kohdistuneista leikkauksista huolimatta maatalousyrittäjät ovat edelleen keskimäärin tyytyväisiä lomituksen toimivuuteen. Suomen Gallup Elintarviketiedon tekemässä Maatilojen kehitysnäkymät -tutkimuksessa yrittäjät antavat lomituspalveluille arvosanaksi 8-. Arvosana on laskenut hieman edellisistä, vuosina 2014 ja 2009 tehdyistä mittauksista, joissa se oli 8. Vuoden alussa voimaan tulleet lomituspalveluiden lakimuutokset ovat todennäköisesti osaltaan vaikuttaneet arvosanan lievään laskuun.

Tutkimustulos osoittaa, että lomituspalveluita arvostetaan. Vaikka järjestelmä saa osakseen myös kritiikkiä, nähdään sen olemassaolon tärkeys maatalousyrittäjien jaksamisen edistäjänä. Lomitus antaa kotieläinten kanssa vuoden jokaisena päivänä työtä tekeville maatalousyrittäjille hengähdystauon arjesta. Perheen kasvaessa se mahdollistaa lakisääteisten perhevapaiden pitämiseen ja sairauden tai tapaturman kohdatessa antaa mahdollisuuden toipumiseen. Sijaisapulomituksen turvin myös varmistetaan kotieläinten hyvinvointi ja huolehditaan tilan tuotannon jatkumisesta yrittäjän työkyvyttömyyden ajan.

– Toimivat lomituspalvelut ovat kotieläinyrittäjän tärkein hyvinvointipalvelu. Arvosanan parantamiseksi palveluiden kehittämistyötä tulee edelleen jatkaa, yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja asiakkaan toiveita kuunnellen, yksikönpäällikkö Päivi Wallin Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melasta sanoo.

Parhaimmat arvosanat lomittajille
Kuten edellisissäkin tutkimuksissa, myös tässä parhaat arvosanat annettiin maatalouslomittajien ammattitaidolle ja osaamiselle. Maatalousyrittäjät arvioivat lomittajien ammattitaitoa arvosanalla 8+.

– Hyvä näin, sillä lomittajat ovat avainasemassa lomituksen onnistumisessa ja mahdollistavat sen, että yrittäjä voi turvallisin mielin irtautua hetkeksi arjen pyörityksestä, toteaa Wallin.

Eniten kehittämisen tarvetta puolestaan nähtiin tiedonsaannin riittävyydessä ja selkeydessä. 23 prosenttia vastaajista koki tiedonsaannin heikentyneen vuodesta 2014.

– Lomituspalveluiden lakimuutokset vahvistettiin vasta aivan loppuvuodesta, mistä johtuen tiedottaminen muutoksista jäi valitettavan myöhäiseksi. Tämä on varmasti osaltaan vaikuttanut siihen, että tyytymättömyys tiedonsaantia kohtaan on kasvanut, Wallin arvioi.

Pienet ja keskisuuret lypsykarjatilat tyytyväisimpiä
Lypsykarjatilojen vertailussa parhaat arvosanat lomituspalveluille annettiin pieniltä ja keskisuurilta tiloilta. Eniten kritiikkiä lomituspalvelut saivat yli sadan lehmän tiloilta.

Wallin epäilee vuoden vaihteessa valvontakäynteihin ja varallaoloon tulleiden muutosten ja maksujen vaikuttaneen suurten tilojen kriittisempään suhtautumisen.

Tyytyväisimpiä lomituspalveluihin oltiin Pohjois-Pohjanmaalla ja tyytymättömimpiä Satakunnassa.

– Satakunnan alueella Huittisten lomituspalvelujen paikallisyksikön alue yhdistyi Vehmaan paikallisyksikköön vuoden alusta. Tällaiset paikallisyksikkömuutokset aiheuttavat yleensä notkahdusta asiakastyytyväisyyteen, Wallin toteaa.

Lisätietoja
Yksikönpäällikkö Päivi Wallin, Maatalousyrittäjien eläkelaitos, vakuutus- ja hyvinvointiyksikkö, puh. 040 740 4728

Tulokset ovat osa Suomen Gallup Elintarviketiedon Maatilojen kehitysnäkymät -tutkimusta. Tiedot on kerätty 2 200 kotieläintilalta maalis-huhtikuussa 2016. Kokonaisuudessaan tutkimus julkaistaan syksyllä.

 

Mela hoitaa maatalousyrittäjien, kalastajien, poronhoitajien ja apurahansaajien lakisääteistä sosiaaliturvaa. Eläke- ja tapaturmavakuutusten lisäksi Mela vastaa maatalouslomituksesta ja työturvallisuusasioista. Melan asiakkaina on 67 000 maatalousyrittäjää, 3 000 apurahansaajaa ja 128 000 eläkkeensaajaa.

www.mela.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs