Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Luomuvalkuaisen tuotanto kasvoi

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Luomuvalkuaisen tuotanto kasvoi

Tiedote.
Julkaistu: 28.02.2012 klo 09:00
Julkaisija: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Elintarvikkeeksi ja rehuksi käytettävän luomuvehnän tuotanto vuonna 2011 nousi lähes 15 miljoonaan kiloon. Rehuksi käytettävän viljaa ja valkuaiskasvia sisältävän seoskasvuston tuotanto nousi 10 miljoonaan kiloon. Tiedot käyvät ilmi Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) juuri valmistuneesta luomusatotilastosta.<--break->

Luomuviljojen kokonaistuotanto oli samansuuruinen kuin vuonna 2009, joka on edellinen luomusadon tilastointivuosi. Luomuviljaa tuotettiin yhteensä 82 miljoonaa kiloa eli 2 % Suomen kokonaisviljantuotannosta. Leipäviljan (vehnä ja ruis) osuus oli 21 miljoonaa kiloa, mikä on yli 2 miljoonaa kiloa enemmän kuin vuonna 2009. Rehuviljaa (ohraa, kauraa ja seosviljaa) tuotettiin yhteensä 60 miljoonaa kiloa eli hieman enemmän kuin kaksi vuotta aikaisemmin.

Luomuvehnän tuotanto jatkoi nousuaan

Luomuvehnää tuotettiin lähes 15 miljoonaa kiloa, mikä on yli 2 miljoona kiloa enemmän kuin kaksi vuotta aikaisemmin. Vehnän tuotanto on kasvanut tasaisesti vuodesta 2006 lähtien, jolloin Tikessä aloitettiin luomusadon tilastointi. Tuotannon kasvu johtuu sekä lisääntyneestä viljelypinta-alasta että kasvaneesta hehtaarisadosta. Vehnän pinta-ala on kasvanut viidessä vuodessa 2 000 hehtaaria, ja se on nyt 7 000 hehtaaria. Vehnän hehtaarisato on kasvanut 280 kiloa, ja se on nyt 2 100 kg/hehtaari. Tavanomaisen tuotannon kymmenen vuoden keskisato vehnällä on 3 600 kg/hehtaari.

Luomurukiin tuotantomäärä oli 6,6 miljoonaa kiloa, mikä on vajaa kymmenesosa Suomen koko ruistuotannosta vuonna 2011. Sato on samaa tasoa kuin vuosina 2008 ja 2009.

Luomurehuviljasadosta (ohra, kaura ja seosvilja) yli puolet oli kauraa. Luomukauran määrä 38 miljoonaa kiloa on 4 prosenttia Suomen koko kaurantuotannosta. Luomuohran sato oli 8 miljoonaa kiloa, mikä on alle yksi prosenttia Suomen koko ohrantuotannosta.

Luomuvalkuaisen tuotanto nousussa

Valkuaiskasvia ja viljaa sisältävä seoskasvusto vuonna 2011 tuotti 10 miljoonan kilon sadon, mikä on lähes 3 miljoonaa kiloa enemmän kuin vuonna 2009. Tuotantoala on kasvanut kahdessa vuodessa 900 hehtaarilla. Myös hehtaarisato oli vuonna 2011 hieman parempi kuin aikaisempina vuosina.

Härkäpavun luomuviljely on lisääntynyt, vaikkakin satoa saatiin vain 3 miljoonaa kiloa vuonna 2011 vähäisen hehtaarisadon vuoksi. Korjuuala oli 1 800 hehtaaria, mikä on 19 prosenttia Suomen koko härkäpapupinta-alasta. Luomusadon osuus oli 15 prosenttia härkäpavun kokonaissadosta.

Luomuherneen sato oli 1,7 miljoonaa kiloa ja korjuuala 900 hehtaaria vuonna 2011. Luomuherneen osuus Suomen koko hernetuotannosta on 14 prosenttia.

Tuorevilja

Jyvinä tuotetun sadon lisäksi luomuviljasta käytettiin vuonna 2011 paljon myös tuoreviljana. Vehnää, ohraa, kauraa ja seosviljaa korjattiin tuoreviljaksi yhteensä 3 000 hehtaarin alalta. Ala on runsas 7 prosenttia luomuviljan kokonaiskorjuupinta-alasta. Kokoviljasäilörehuksi korjattiin 11 miljoonaa kiloa sekä tuoresäilöviljaksi 5 miljoonaa kiloa luomuviljaa. Yhteensä tuoreviljakäsitteen alle laskettuna tämä tekee 16 miljoonaa kiloa. Luomutuoreviljan määrä on kuitenkin vähentynyt vuodesta 2009.

Tilaston taustaa

Tiedot löytyvät Matilda-maataloustilastopalvelusta Luomusatotilaston kotisivulta. Luonnonmukaisesti tuotettujen viljelykasvien satotiedot kerätään otantatutkimuksena luomuviljelijöiltä pääsääntöisesti kerran vuodessa. Vuosi 2010 oli välivuosi suuren maatalouslaskentatutkimuksen vuoksi. Lokakuussa 2011 kysely tehtiin ensimmäisen kerran sähköisenä tiedonkeruuna tuhannelle luomuhyväksytylle maatilalle, jotka edustavat maamme luomutuotannon eri tuotantosuuntia ja kokoluokkia.

Yhteystiedot

Tike, tilastopalvelut
Aktuaari Sirpa Karppinen, puh. 020 77 21341
Tilastopäällikkö Anneli Partala, puh. 020 77 21376
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@mmmtike

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs