Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Lappeenrannan toinen EU–Venäjä-innovaatiofoorumi onnistui odotetusti

EU-Russia Innovation Forum & EBN Annual Congress

Lappeenrannan toinen EU–Venäjä-innovaatiofoorumi onnistui odotetusti

Tiedote.
Julkaistu: 26.05.2011 klo 17:00
Julkaisija: EU-Russia Innovation Forum & EBN Annual Congress

Lappeenrannan toinen EU–Venäjä-innovaatiofoorumi onnistui odotetusti

Noin 720 osallistujaa kokoontui Lappeenrantaan edistämään EU-maissa ja Venäjällä toimivien yritysten välistä yhteistyötä. 25. - 26.5.2011 järjestetty EU–Venäjä-innovaatiofoorumi keskittyi pk-yritysten konkreettisiin haasteisiin. Yritykset tapasivat foorumissa potentiaalisia yhteistyökumppaneita ja saivat arvokasta tietoa siitä, miten yhteistyön käynnistämistä voi helpottaa.

- Innovaatiofoorumi on hyvä alusta, jolta pk-yritysten on helpompi ponnistaa uusiin, kansainvälisiin yhteistyöprojekteihin. Lappeenrannan sijainti lähellä Venäjän rajaa ja molemminpuolinen myönteinen asenne ovat avainasemassa yhteistyön edistämisessä, foorumin pääsihteeri Katja Keinänen kertoo.

Foorumi keskittyi tänä vuonna erityisesti energiatehokkuuteen, uusiutuvaan energiaan, tieto- ja viestintäteknologiaan ja terveysalaan. Tapahtumassa käytiin läpi yhteistyön esteitä ja ongelmakohtia ja etsittiin käytännön ratkaisuja.

Marko Torkkeli, Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) professori, esitteli foorumin tulokset. Tämänvuotinen foorumi jatkoi edellisen foorumin työtä: viime vuonna muodostettiin yhdeksän innovaatioihin ja modernisaatioon liittyvää aloitetta, jotka johtivat moniin konkreettisiin projekteihin. Nyt tähdättiin käytännön muutoksiin.

Foorumin tuloksena esiteltiin seuraavat konkreettiset yhteistyöehdotukset:

1. Energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian agenda

 • Tietoa ympäristökysymyksistä yhdestä paikasta.
 • Parhaat käytännöt ja benchmarking.
 • Vihreää, puhdasta ja kestävää.
 • Älykkäitä ratkaisuja.

2. Verkostojen tukeminen ja aktivoiminen

 • Uusia palveluita olemassa oleville verkostoille.
 • Uusi järjestelmä, jolla poliittisen tason keskustelu ja yritysten tahtotila voidaan yhdistää.
 • Matchmaking-tapahtumia, jossa yritykset tapaavat toisiaan.

3. Modernisaation mahdollistajat

 • Euroopan ja Venäjän laajuiset puhtaan energian rahastot.
 • Pitkäaikaiset tukimekanismit riskirahoitukselle (esimerkiksi eläkerahastot USA:ssa).
 • Vakaat puitteet (esimerkiksi hinnoittelu, verotus, syöttötariffit, päästörajoitukset)

4. EU:n ja Venäjän välisen innovaatiotoiminnan ja modernisaatioyhteistyön komitea

 • Seuraa ja tukee EU–Venäjä-innovaatioagendaa, niin yritystoimintaa, tiedettä kuin päätöksentekoakin.

Suuri eurooppalainen foorumi Lappeenrantaan?

Jotta ensi vuoden innovaatiofoorumi olisi yhä eurooppalaisempi, Lappeenranta on hakenut European Business & Innovation Center Networkin vuosittaisen kongressin pääjärjestäjäksi. EBN-kongressi kokoaa yhteen yli 500 osallistujaa ympäri Eurooppaa. Kongressin yhteydessä Lappeenranta järjestäisi myös EU–Venäjä-innovaatioyhteistyöhön keskittyvän ohjelman.

- Luotamme siihen, että Lappeenranta valitaan 13. - 16.6.2012 pidettävän EBN-kongressin pääjärjestäjäksi. Lopullinen päätös valinnasta tehdään tämänvuotisessa EBN-kongressissa Ranskan Toulonissa 15. - 18.6.2011, Keinänen sanoo.

Matchmaking tuotti tulosta

Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) järjestämä innovaatiofoorumi kiinnosti yritysmaailmaa. Business Matchmaking -verkottumistapahtumaan osallistui yli 125 yritystä ja foorumi sai 70 yrityspartneria, jotka tukivat tapahtuman järjestämistä. Foorumin pääyhteistyökumppanin Konsu Accountor Groupin johtaja Pirjo Karhu piti tapahtumaa onnistuneena.

- Uskon, että saamme foorumin tuloksena suuren määrän uusia asiakkaita ja uutta bisnestä sekä Suomeen että Venäjälle. Tapahtuman suurin merkitys on yritystapaamisissa ja kansainvälisessä näkyvyydessä. Ensi vuodelle toivon maailmanluokan vetonaulaa, joka varmistaa suuren näkyvyyden kansainvälisissä tiedotusvälineissä. Kerta kaikkiaan mainio tapahtuma - hyvä Lappeenranta, Karhu sanoi.

Toisen foorumin pääyhteistyökumppanin Russian Venture Companyn johtaja Oleg Utkin puhui foorumissa yhteistyön tärkeydestä Venäjälle. - Maailmanlaajuisesta kriisistä toipuvan Venäjän pitää hyväksyä uudet haasteet, jotka syntyvät teknologian muutoksista ja uusimmista tutkimustuloksista. Perinteiset kauppasuhteemme EU-maihin - ja Suomeen yhtenä tärkeimmistä kumppaneista - osoittavat, että meidän kannattaa jatkossakin tehdä yhteistyötä. Maallamme on paljon tutkimuspotentiaalia, mutta meidän pitää oppia käyttämään sitä niin tehokkaasti kuin mahdollista sekä oman maan talouskehityksen että globaalin talouskehityksen hyväksi, Utkin sanoi.

Hyvät ovat myös lappeenrantalaisen Nordic Set Green Oy:n kokemukset foorumista: yrityksen tarina alkoi viime vuoden innovaatiofoorumista, jolloin toimitusjohtaja Xing Shi löysi yhtiökumppaninsa. Yritys on erikoistunut maan- ja vedenpuhdistukseen ja ekologiseen rakentamiseen. Tämän vuoden foorumin tuloksena on uusi venäläinen yrityspartneri, jonka kanssa perustettiin uusi yhteisyritys. Suomalaisen ja venäläisen cleantech-osaamisen yhdistävät yritykset tähtäävät sekä EU:n että Kiinan markkinoille.

- EU–Venäjä-innovaatiofoorumi on mitä parhain paikka suomalaisille ja venäläisille yrityksille. Innovaatiofoorumeista olen saanut konkreettista hyötyä: kaksi yritystäni on lähtenyt liikkeelle Business Matchmaking -tapahtuman 30-minuuttisista tapaamisista, joissa keskustelu yhteistyöstä on aloitettu, Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta valmistunut Xing Shi kertoo.

Lisätietoa: www.eurussiainnoforum.com

Katja Keinänen
Pääsihteeri
EU–Venäjä-innovaatiofoorumi
puh. +358 50 402 4944
katja.keinanen@lprinno.fi

Reko Juntto

Toimitusjohtaja

Lappeenranta Innovation Ltd.

puh. +358 50 5527433

reko.juntto@lprinno.fi

 

Tietoa järjestäjistä:

Lappeenranta on noin 72 000 asukkaan kansainvälinen yliopistokaupunki Etelä-Karjalassa. Kaupunki on tehnyt innovaatioyhteistyötä tiiviisti Pietarin kaupungin kanssa vuodesta 2005. Yhteistyö on saanut nimekseen EU–Russia Innovation Corridor. Yhteistyöohjelman tavoitteena on edistää EU:n ja Venäjän välistä innovaatioyhteistyötä niin poliittisella tasolla kuin koulutus- ja tutkimussektorilla sekä yksityisten yritysten välillä. Pidemmän aikavälin tavoite on saada innovaatioyhteistyö merkittävässä roolissa mukaan uuteen EU:n ja Venäjän kumppanuus- ja yhteistyösopimukseen.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (Lappeenranta University of Technology, LUT) on jo vuodesta 1969 lähtien yhdistänyt kaksi toisiaan täydentävää tieteenalaa - tekniikan ja talouden. LUT:n strategisia kärkialoja ovat energiatehokkuus ja energiamarkkinat, strategisen tason liiketoiminnan ja teknologian johtaminen, tieteellinen laskenta ja teollisten prosessien mallinnus sekä nämä kärkialat läpäisevä Venäjä-osaaminen. LUT Energia on Suomen suurin energia-alan koulutus- ja tutkimusyksikkö.

Tiedotusterveisin,

Mirka Kristiina Rahman, MBA USA

markkinointi & viestintä

EU–Venäjä -innovaatiofoorumi

puh: +358 40 849 9161

mirka.rahman@lappeenranta.fi                     

 

 

Liitetiedostot

Lappeenranta Innovation Oy on Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy:n, Technopolis Oyj:n ja Viipurin taloudellisen korkeakouluseuran omistama voittoa tavoittelematon yhtiö, joka yhdistää innovatiivisesti liiketoiminnan, tutkimuksen ja julkishallinnon. Lappeenranta Innovation Oy on osa Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy:n Business & Innovations palveluyksikköä ja sen tavoitteena on auttaa alueen yrityksiä kasvamaan ja kansainvälistymään. Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy on Lappeenrannan kaupungin 100%:sti omistama konserniyhtiö, jonka tehtävä on johtaa kaupunkikonsernin elinkeinopolitiikkaa edistämällä ja kehittämällä operatiivisten tytäryhtiöidensä toimintaa. Konsernin palveluksessa on noin 50 työntekijää, konserniyhtiöiden työllistävä vaikutus on n. 960 työpaikkaa

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs