Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Kasvukeskusten ulkopuoliset PK-yritykset käytännönläheisten innovaatioiden moottorina

Kasvukeskusten ulkopuoliset PK-yritykset käytännönläheisten innovaatioiden moottorina

Tiedote.
Julkaistu: 17.02.2012 klo 09:00
Julkaisija: Viestico

Innovaatiotoiminta ei ole keskittynyt pelkästään suurille yliopistopaikkakunnille tai kasvukeskuksiin. Innovaatioita syntyy myös kasvukeskusten ulkopuolella. Pienissä teollisuuskeskuksissa ja maaseudulla toimivat PK-yritykset tuottavat asiakkaiden tarpeista syntyneitä ja markkinoille valmiita innovaatioita.

Teknologiakeskus Iin Micropolis Oy on mukana kansainvälisessä Rural Innovations and Business Systems -hankkeessa, jossa vauhditetaan kasvukeskusten ulkopuolisten alueiden PK-yritysten kasvua ja kilpailukykyä. Suomen lisäksi hankkeessa on mukana yrityksiä ja kehitysorganisaatioita Ruotsista, Islannista, Irlannista ja Skotlannista.

”Kasvukeskusten ulkopuolella toimivat PK-yritykset ovat alueellaan tärkeitä työllistäjiä ja pitävät osaltaan yllä harvaan asuttujen elinvoimaisuutta. Yritykset myös näillä alueilla tarvitsevat tukea innovaatiotoimintaan ja kansainvälistymiseen, jotta tuotteet saadaan nopeammin markkinoille ja yritykset kasvaisivat ”, toimitusjohtaja Ari Alatossava Iin Micropolis Oy:stä painottaa.

”Iin Micropolis, hankkeessa mukana olevat organisaatiot ja kansainvälistymisen aloittaneet tai sitä suunnittelevat yritykset luovat yhdessä työkalun PK-yritysten kansainvälistymiseen. Työkalua tullaan testaamaan hankkeessa mukana olevissa maissa. Lisäksi jokaiselle yritykselle tehdään konkreettinen toimenpidesuunnitelma kansainvälistymiseen”, projektipäällikkö Kari Autio Iin Micropoliksesta sanoo.

”Innovaatiot ovat arkipäiväistyneet ja innovaatioiden luomiseen tarvittava osaaminen on kehittynyt ja laajentunut myös suurten kasvukeskusten ulkopuolelle. Innovaatioiden avulla PK-yritykset varmistavat, että ne ylipäätään pysyvät kilpailussa mukana”, suomalaisten innovaatioiden maantiedettä tutkinut Ville Valovirta VTT:ltä kertoo.

Maaseutuinnovaatiolla tilatiedot hallintaan ja ruuan alkutuotanto läpinäkyväksi

Ylivieskalainen ID-Import pyrkii kansainvälisille markkinoille etätunnistusteknologiaan (RFID) ja langattomaan tiedonsiirtoon perustuvalla, eläintiedon keräämiseen kehittämällään NeuroCattle-palvelulla. Tilatietojen ja ruuan alkutuotantoketjun hallintaan tarkoitettu käytännönläheinen innovaatio sai alkunsa tuotantotilojen tarpeista.

Yrityksen kehittämä palvelu mahdollistaa eläin- ja tilatiedon kokoamisen korvamerkissä olevan tunnistesirun avulla. Tunnistamisen lisäksi eläimestä voidaan kerätä ja tallentaa tietoa alkuperästä, rodusta, painosta, sukupuolesta, eläinsairauksista, lääkityksestä ja eläimen sijainnista. Tietoja voivat hyödyntää tilallisten lisäksi lihanjalostajat, eläinlääkärit ja viranomaiset omassa toiminnassaan.

Tieto tilan eläimistä saadaan koottua nopeasti yhteen tietokantaan helpottamaan seurantaa ja raportointia. Tilan tiedot ovat yhdessä paikassa reaaliaikaisesti tallennettuna ja useamman henkilön muokattavissa ajasta ja paikasta riippumatta.

RFID-teknologian avulla korvamerkin voi lukea varmasti oikein ja ilman, että eläin häiriintyy käsittelystä ja työntekijän työturvallisuus vaarantuu. Myös mahdolliset epidemiatapaukset saadaan nopeasti hallintaan, kun eläimen aiempi sijoituspaikka ja sitä kautta mahdollinen tartuntalähde voidaan jäljittää jopa karsinaan saakka. Lisäksi palvelusta on suora yhteys eläintuotantoa valvovan viranomaisen rekisteriin.

Yrityksen kehittämä palvelu on herättänyt kiinnostusta mittavaa eläintuotantoa harjoittavissa maissa, muun muassa Kiinassa, Uudessa-Seelannissa ja Baltiassa.  ID-Import valittiin mukaan Rural Innovation and Business Systems -hankkeen (RIBS) kansainvälistymisohjelmaan. ”Kansainvälistymisen vauhdittamiseksi lähdimme mukaan Iin Micropoliksen koordinoimaan hankkeeseen. Sen avulla löydämme kansainvälisiä kumppaneita ja uusia bisnes-mahdollisuuksia”, ID-Import Oy:n toimitusjohtaja Pekka Salmela kertoo”.

Hankkeessa on mukana 120 PK-yritystä Suomesta, Ruotsista, Islannista, Irlannista ja Skotlannista. Suomesta Pohjois-Pohjanmaalta on mukana 25 PK-yritystä, joista 10 on valittu kansainvälistymisohjelmaan. Suomessa hanketta koordinoi Iin Micropolis Oy.

Lisätietoja tiedotusvälineille:

Toimitusjohtaja Ari Alatossava, Iin Micropolis Oy, puh. 040 567 6700, ari.alatossava@micropolis.fi

Projektipäällikkö Kari Autio, Iin Micropolis Oy, puh. 040 5889 867, kari.autio@micropolis.fi

Asiakaspäällikkö Ville Valovirta, VTT, puh. 020 722 409, ville.valovirta@vtt.fi

Toimitusjohtaja Pekka Salmela, ID-Import Oy, puh. 044 7500 001, pekka.salmela@id-import.com

Lisätietoa:

• RIBS-hankkeesta: http://www.greenpolis.fi/fi/ribs/

• ID-Import Oy: http://www.id-import.com

• Iin Micropolis Oy: http://www.greenpolis.fi/fi/etusivu/

 

Kehittämis- ja markkinointiyhtiö Iin Micropolis Oy on asiantuntijayritys, joka kehittää ja luo uuteen teknologiaan ja osaamiseen perustuvaa yritystoimintaa ja elinvoimaa Oulun seudulle. Yhtiö vauhdittaa yritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Iin Micropolis toimii erityisesti uusiutuvan energia- ja ympäristöalan liiketoimintaedellytysten ja -mallien sekä yritys- ja tutkimusverkostojen kehittäjänä. Kehittämistoiminta kattaa koko Suomen. Työtä tehdään yhteistyössä yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs