Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Eurajoen vesiensuojelussa parannettavaa

Suomen luonnonsuojeluliitto

Eurajoen vesiensuojelussa parannettavaa

Tiedote.
Julkaistu: 27.07.2012 klo 12:00
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Satakunnassa virtaavan Eurajoen puutteellinen vesiensuojelu on herättänyt kysymyksiä viranomaisvalvonnasta ja terveysriskeistä. Ongelmia on aiheuttanut erityisesti Eurassa oleva JVP Eura Oy:n vedenpuhdistamo, joka on päästänyt jokeen suuria määriä ulosteperäisiä bakteereita.

Pyhäjärviseudun ympäristötoimisto on määrännyt läheisen uimarannan käyttökieltoon. Kapasiteetiltaan liian pieni puhdistamo toimii vuonna 2010 umpeutuneen luvan mukaisesti. Siinä ei ole määrätty rajoituksia esimerkiksi ulosteperäisille bakteereille.

Escherichia coli -bakteeria pidetään tällä hetkellä parhaana veden ulosteperäisen saastutuksen osoittajana. JVP Eura Oy:n puhdistamasta vedestä sitä on mitattu hyvin korkeita pitoisuuksia (yli 2400 pmy/100ml). Ravintokasvien kasteluvetenäkin Eviran asettamat raja-arvot ylittyvät vähintään kahdeksankertaisesti.

Yhtiö on hakenut uutta ympäristölupaa vuoden 2011 alussa. Se on luvannut myös uusia ympäristöinvestointeja.

Alueen asukkaat ovat Ala-Satakunnan Ympäristöseuran puheenjohtaja Seppo Varjosen mukaan vihaisia vitkuttelusta.

"Ympäristöyhdistyksemme on tehnyt lähes kymmenen vuoden aikana kaiken, mitä virallista tietä on mahdollista tehdä. Tilanne on turhauttava ja asukkaat vihaisia vitkuttelusta. Jäsenemme ovat koonneet jo toimintaryhmän miettimään eri kansalaistoiminnan suoria muotoja. Pohdintaa on ollut esimerkiksi jätevesimaksujen maksamatta jättämisestä", kertoo Seppo Varjonen.

Puhdistamoa ylläpitävän JVP Eura Oy:n osakkaana on lämpöherkkää paperia valmistava Jujo Thermal. Se päästi toukokuussa 2011 suoraan Eurajokeen yli tuhat kiloa bisfenoli-A -kemikaalia, joka aiheuttaa syöpää, vaikuttaa hormonitoimintaan ja immuunijärjestelmään sekä aiheuttaa erektiohäiriöitä. Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus jätti asiasta tutkimuspyynnön poliisille.

"Eurajoki on saastuttajalle eurojoki. Se tuo säästöjä viedessään likaiset ongelmat mennessään. Silti on väärin laittaa luontoa ja jokivarren asukkaita vastuuttoman yritystoiminnan ja heikon valvonnan maksumiehiksi", Seppo Varjonen sanoo.

Luonnonsuojeluliiton mielestä JVP Eura Oy:n vedenpuhdistamoa valvovan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tulisi puuttua tilanteeseen nykyistä aktiivisemmin. Liiton mielestä on erikoista, että JVP Eura Oy:n toimintaa suoraan valvovan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ylijohtaja on myös ongelmia aiheuttaneen yhtiön toimitusjohtaja.

"Aluehallintoviraston tulisi käsitellä ympäristölupa viipymättä. Samalla tulisi määrätä rajoitus ulosteperäisille bakteereille. Nykyisessä ympäristöluvassa sitä ei ole. ELY-keskuksen pitää valvontaviranomaisena ohjeistaa jätevedenpuhdistamon toimintaa tiukasti jo ennen uuden ympäristöluvan valmistumista", vaatii SLL Satakunnan piirin puheenjohtaja Kari Ylikoski.

Luonnonsuojeluliiton mielestä Eurajoen tilanteessa on merkkejä myös ympäristöhallinnon resurssipulasta.

"Eurajoki on luonnostaan kaunis joki, jonka puolesta ihmiset ovat valmiit näkemään vaivaa. Samaa on lupa odottaa viranomaisilta. Myös ympäristöhallinnon resursointia ja riippumattomuutta kannattaa parantaa", sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

 

Lisätietoja:

Seppo Varjonen, Ala-Satakunnan Ympäristöseura, puheenjohtaja, puh. 050-560 7357

Kari Ylikoski, SLL Satakunnan piiri, puheenjohtaja, puh. 044-747 5885

Risto Sulkava, Suomen luonnonsuojeluliitto, puheenjohtaja, puh. 050-560 2113

Viestimien käyttöön maksuttomasti kuva Eurajoesta tämän uutisen yhteydessä käytettäväksi (Kuvaaja: Tuomo Hurme).

--
Matti Nieminen, viestintäpäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-564 2283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fi

 

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs