Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Opinnäytetyö: Japanilaisia puutarhanhoitomenetelmiä voidaan soveltaa Suomessa

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Japanilaisia puutarhanhoitomenetelmiä voidaan soveltaa Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 29.10.2014 klo 10:28
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hyvinkään Lounatuulenpuiston japanilaisvaikutteiseen puutarhaan tehdyssä hoitotyöselostuksessa selviää, että esimerkiksi atsaleojen hoidossa voidaan soveltaa japanilaisia puutarhanhoitomenetelmiä. Japanilaisvaikutteisten puutarhojen hoitoa Suomessa on tutkinut Terhi Tuominen ammattikorkeakoulututkintoon kuuluneessa opinnäytetyössään. Tuominen valmistuu hortonomiksi Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta syksyllä 2014.

Työn tavoitteena oli tehdä hoitotyöselostus, jonka avulla puutarhan hoitotoimet voitaisiin toteuttaa kohtuullisilla resursseilla. Japanilaisvaikutteinen puutarha on osa Lounatuulenpuistoa, joka sijaitsee Hyvinkään Metsäkaltevassa. Hoitotyöselostuksessa tuli yhdistää puutarhan suunnittelijan Asako Hashimoton näkemys puutarhan hoidosta sekä Hyvinkään kaupungin käytettävissä olevat resurssit.

Japanilaisen puutarhan arvot toteutuvat usein suomalaisessa luonnossa

Japanilaisissa puutarhoissa ihannoidaan luonnollisuutta ja yksinkertaisuutta, jotka usein toteutuvat suomalaisessa luonnossa. Suomalaisia ja japanilaisia yhdistää luonnon arvostaminen ja kunnioitus. Japanilaisissa puutarhoissa on mielenkiintoinen ristiriita. Luonnolliselta näyttävä puutarha on todellisuudessa tarkkaan harkittu ja säädelty yksityiskohtia myöten. Japanilaisia puutarhanhoitomenetelmiä ei voida sellaisenaan toteuttaa Suomessa, sillä esimerkiksi käytettävä kasvivalikoima ja ilmasto ovat erilaisia. Vain Japanissa voi olla aito japanilainen puutarha. Japanin ulkopuolella olevaa puutarhaa voidaan kutsua esimerkiksi japanilaisvaikutteiseksi puutarhaksi. Japanilaisvaikutteiset puutarhat ovat muunnelmia, joissa on vaikutteita japanilaisista puutarhoista.

Puutarhanhoidon eroja Suomen ja Japanin välillä selvitettiin työssä eri lähteiden avulla. Taustatyönä tutkittiin japanilaisista puutarhoista kertovaa kirjallisuutta sekä tehtiin useita haastatteluja. Hoitotyöselostus voi antaa ideoita japanilaisvaikutteisten puutarhojen hoitamiseen. Työtä ei voida käyttää muissa kohteissa sellaisenaan, koska ympäristö ja muut vaikuttavat tekijät vaihtelevat alueittain.

Lisätietoja:

Terhi Tuominen
p. 045 633 2291 tai terhi.tuominen@student.hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs