Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Jakt på varg i stamvårdande syfte börjar

Finlands viltcentral

Jakt på varg i stamvårdande syfte börjar

Pressmeddelande.
Publicerad: 22.01.2016 kl. 15:00
Utgivare: Finlands viltcentral

Lördagen den 23 januari 2016 börjar det andra försöksåret med jakt på varg i stamvårdande syfte. Finlands viltcentral beviljade 46 dispenser för fångst av varg. Jakttiden pågår ända till den 21 februari.

I januari i fjol godkände Jord- och skogsbruksministeriet den förnyade förvaltningsplanen för varg, i vilken det presenterades ett tvåårigt försök med jakt på varg i stamvårdande syfte. Förra året fälldes 17 vargar med stöd av dispenser i stamvårdande syfte. Det anfördes besvär mot alla dispensbeslut till de regionala förvaltningsdomstolarna, och några av dispenserna belades med verkställighetsförbud. Alla hittills behandlade besvär har förkastats.

Också i år har man anfört besvär mot alla positiva dispensbeslut. Verkställighetsförbud har inte fastställts.

Man kan följa med hur jakten på varg i stamvårdande syfte framskrider nästan i realtid via Finlands viltcentrals bytesuppföljningssida. Om fällning av byte skall meddelas till Finlands viltcentral senast den första vardagen efter att bytet har fällts via Oma riista –tjänstens ärendehantering.

Det rekommenderas i enlighet med fastställda riktlinjer att jakten inriktas på unga vargindivider som orsakar olägenhet eller skada. Jakten är ledd, och högst 50 jägare per vargrevir får delta i jakten samtidigt.

 

Tilläggsuppgifter

Sauli Härkönen, chef för offentliga förvaltningsuppgifter, Finlands viltcentral

029 431 2104, sauli.harkonen@riista.fi

 

Bytesuppföljning

Dispenser i stamvårdande syfte för varg per region (på finska)

 

Oma riista -tjänsten

Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs