Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Gymnaestradasta työllisyyttä, turismia ja Helsinki-lähettiläitä

Gymnaestrada

Gymnaestradasta työllisyyttä, turismia ja Helsinki-lähettiläitä

Artikkeli.
Julkaistu: 27.05.2015 klo 13:55
Julkaisija: Gymnaestrada

Teksti: Markus Varis

Ensi heinäkuussa järjestettävä Gymnaestrada 2015 -voimistelufestivaali tuo Helsinkiin kerralla 21 000 osallistujaa, joista 17 000 on ulkomaista. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä Gymnaestrada on kansainväliseltä osallistujamäärältään suurin Suomessa koskaan järjestetty tapahtuma. Tapahtuman järjestäjä Voimisteluliitto on arvioinut talousvaikutuksen Helsingille ja pääkaupunkiseudulle olevan noin 30 miljoonan euron luokkaa.

Yhdessä Voimisteluliiton, Helsingin kaupungin ja Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa järjestettävän tapahtuman talousvaikutuksien arvio perustuu osallistujien määrään ja matkailijoiden tyypilliseen rahan kulutukseen sekä alihankkijoiden ja yhteistyökumppaneiden työllistymiseen. Esimerkiksi Helsingin seudun liikenteeltä osallistujat saavat tapahtumaviikoksi matkakortin. Sopimuksen arvo on noin 1,5 miljoonaa euroa.

Gymnaestrada on monille yhteistyökumppaneille yksi kesän suurimmista projekteista. Järjestelyiltään erityisesti logistiikka ja rakentaminen haastavat useita eri tahoja. Tapahtuman aikana 15 esiintymisareenaa sekä suuri kansainvälisten osallistujien määrä näkyy ja kuuluu kesällä Helsingin katukuvassa.

”Tapahtumassa on ulkomaalaisia osallistujia enemmän kuin missään tapahtumassa aikaisemmin Suomessa”, sanoo ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

 

Matkaajat tuovat rahaa

Gymnaestradan matkaajien rahankäytön arvio on noin 27,3 miljoonaa euroa. Seitsemän päivän tapahtuman osallistujien yöpymiset vastaavat noin kolmannesta viime vuoden heinäkuun kaikkien majoitusliikkeiden yöpymisiä pääkaupunkiseudulla. Ulkomaisia matkaajia pääkaupunkiseudulle saapuu yli 10 prosenttia enemmän.

Erityisesti Helsingin ravintola-alan odotetaan hyötyvän. Osa osallistujista on hankkinut lounaslipukkeita Messukeskukseen, joka on Gymnaestradan päätapahtumapaikka. Illallisensa kävijät hankkivat Tapahtumatorin lisäksi paikallisista ravintoloista tai kaupoista.

”Tapahtuma on erittäin merkittävä Helsingin matkailun ja kesäsesongin kannalta”, kertoo Tuulikki Becker Visit Helsingistä.

Myös muu pääkaupunkiseutu hyötyy Gymnaestrada-vieraista. Osa osallistujista majoittuu Espoon ja Vantaan puolella.

Gymnaestradaan saavutaan festivaaleille, tapahtumassa ei kilpailla. Monella matkaan yhdistyy turismi. Osallistujat tulevat hankkimaan elämyksiä, tutustumaan kulttuuriin ja ostamaan matkamuistoja. Osa kävijöistä yhdistää osallistumiseen kesälomansa ja jää Suomeen pidemmäksi aikaa.

”Kävijät haluavat liittää osallistumisensa kaupunkikokemukseen. Monelle Gymnaestradaan osallistumisen suunnitteleminen on neljän vuoden projekti, ja siitä halutaan ottaa kaikki irti”, sanoo Saila Machere, Helsingin kaupunkimarkkinoinnin päällikkö.

 

Helsinki, valtio ja Gymnaestrada yhteistyössä

Helsingin kaupunki, Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Voimisteluliitto ovat tapahtuman hakuprosessista lähtien tehneet läheistä yhteistyötä Gymnaestradan järjestämisessä. Valtio rahoittaa toimintaa ja pitää kokonaisuutta yllä, kaupunki on mukana käytännön järjestelyissä järjestäjätahojen kanssa. Helsingin kaupunki ja Voimisteluliitto ovat yhteistyön merkeissä palkanneet jopa yhteisen projektityöntekijän.

-        ”On ilmiselvää, että kaupungin on oltava mukana varmistamassa, että tällaisia tapahtumia saadaan ja pysytään järjestämään. Kustannukset tulevat moninkertaisena takaisin, myös tapahtumakulttuurin kehittämisenä. Meille on tärkeää, että tässä on myös valtio mukana”, Machere sanoo.

Valtion tähtäimessä on erityisesti liikuntakulttuurin edistäminen. Kaivosojan mukaan jo pelkästään tapahtuman suuruusluokka on peruste valtion mukanaololle. Ajatuksena on, että yhteistyö tuottaisi suurtapahtumien osaamisen jakamisen mallin, joka auttaisi tulevien tapahtumien järjestelyissä.

”Meillä on Suomessa satavuotinen, vahva voimistelukulttuuri. Valtio on rahoittanut monenlaisia urheilun suurtapahtumia. Minusta on hienoa, että nyt on kyse voimistelusta”, Kaivosoja kertoo.

Yksi yhteistyöhön liittyvä ponnistus on ollut koulumajoituksen järjestäminen 14 000 osallistujalle ympäri pääkaupunkiseutua. Lopuista 3000 majoittuu heille järjestettyihin hotelleihin, 4000 hankkii majoituksensa itse. Suurin osa majoittujista nukkuu yönsä Helsingissä.

”He tulevat värikkäine voimisteluasuineen ja täyttävät keskustan. Tämä kaupunki tulee olemaan täynnä tätä tapahtumaa”, Kaivosoja sanoo.

 

Kaupunkia markkinoimassa

Helsingin kaupunkimarkkinointiin Gymnaestrada sopii kuin nakutettu. Kaupungin tavoitteena on rakentaa aktiivista kaupunkikulttuuria ja tarjota elämyksiä.

”Tapahtuman kohderyhmä on ideaali, aktiivisia naisia ympäri maailman, jotka haluavat liittää osallistumiseen kaupunkikokemuksen. Tänne tulee valtava määrä potentiaalisia Helsinki-lähettiläitä. Se on parasta kaupunkimarkkinointia. He tulevat jättämään valtavan taloudellisen jäljen tänne, Machere sanoo.

Tapahtumasta tiedottamisen yhteydessä Helsinkiä on markkinoitu Kansainvälisen voimisteluliiton 140 jäsenmaahan. Niistä yli 50:stä on tulossa osallistujia Suomeen. Eri maiden voimisteluliitot ovat käyneet tutustumassa Helsinkiin ja myyvät kaupunkia ja tapahtumaa edelleen.

Tapahtuman isännyyttä haki Helsingin kanssa yhtä aikaa myös Göteborg, joka isännöi Gymnaestradaa 16 vuotta sitten.

- "Meille on kerrottu, että he tajusivat vasta jälkeenpäin tämän tapahtuman merkityksen matkailumarkkinoinnille. He eivät tienneet, mistä on kyse”, sanoo Saija Suominen, Helsingin kaupungin ja Voimisteluliiton yhteinen projektityöntekijä.

Voimisteluliitto oli edellisessä Gymnaestradassa Lausennessa, Sveitsissä, tutustumassa tapahtumajärjestelyihin neljä vuotta sitten. Matkalla oli mukana Machere ja valtion edustaja. Kokemus analysoitiin läpikotaisin lentokentältä tapahtuman päättymiseen, jotta Helsingissä voitaisi tarjota mahdollisimman toimiva ja vaikuttava elämys.

- ”Tavoitteena on, että kävijät myös palaisivat tänne ja kertoisivat kotimaissaan, kuinka hieno paikka Helsinki on. Helsinki saa ilmaista näkyvyyttä matkailukohteena lähes koko maailmassa”, Suominen sanoo.

Gymnaestrada on neljän vuoden välein järjestettävä, kansainvälisen voimisteluliiton (FIG) auktorisoima voimistelufestivaali, joka järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa 12.–18.7.2015. Tapahtuma kokoaa Helsinkiin 21 000 osallistujaa yli 50 eri maasta, ollen kansainväliseltä osallistujamäärältään suurin Suomessa koskaan järjestetty tapahtuma. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio toimivat Gymnaestrada 2015 Helsinki -tapahtuman suojelijoina. Tapahtumaa järjestävät läheisessä yhteistyössä Suomen Voimisteluliitto, Helsingin kaupunki ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Voimistelu- ja Gymnaestrada-aiheisia kuvia löytyy tapahtuman mediapankista.

Lisätietoa tapahtumasta www.wg-2015.com ja www.gymnaestrada.fi 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs