Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maanpuolustus » Toimiva yhteistyö tarpeen CBRNE-uhkatilanteissa – viranomaiset harjoittelivat Mikkelissä

Miktech Oy

Toimiva yhteistyö tarpeen CBRNE-uhkatilanteissa – viranomaiset harjoittelivat Mikkelissä

Tiedote.
Julkaistu: 12.09.2013 klo 09:13
Julkaisija: Miktech Oy

CBRNE-onnettomuudet ja -uhkatilanteet vaativat viranomaisilta nopeaa toimintaa. Etelä-Savossa järjestettiin 10.–12.9. mittava viranomaisharjoitus CBRNE-uhkatilanteista. Tarkoituksena oli tehostaa viranomaisten yhteistyötä sekä parantaa toimintavalmiuksia todellisen vaaran uhatessa. 

CBRNE-uhkatilanteet pitävät sisällään kemiallisia ja biologisia sekä radioaktiivisuuteen, ydinsäteilyyn tai räjähteisiin liittyviä riskejä, jotka saattavat vaikuttaa hyvin nopeasti ja laajasti. Siksi viranomaisten on parannettava jatkuvasti valmiuksiaan reagoida uhkatilanteisiin. Etelä-Savon pelastuslaitoksen järjestämässä yhteisharjoituksessa tähdättiin viranomaisten osaamisen kehittämiseen, yhteistoiminnan tehostamiseen ja viranomaisten kaluston sekä järjestelmien yhteensopivuuden testaamiseen. Harjoitus toteutettiin tehtävän mukaisilla rasteilla, joilla mm. simuloitiin kemikaalionnettomuutta, tutustuttiin puhdistusjärjestelmiin, testattiin kalustoa, harjoiteltiin mittaamista, suojautumista, näytteenottoa ja tilannejohtamista sekä ensihoitoa ja potilaspuhdistusta.

– Mittava moniviranomaisharjoitus on siinäkin mielessä merkittävä, että viranomaiset pääsivät kouluttamaan toisiaan ristiin ja harjoittelemaan yhteistoimintaa käytännössä, sanoo Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Seppo Lokka. – Yhteistyötä testattiin hyvin konkreettisesti, ja alan suomalaiset teolliset toimijat toivat viranomaisille uutta näkemystä välineistä, jotka tehostavat toimintaa uhkatilanteissa. Yritykset puolestaan saivat viranomaisilta arvokasta käyttäjäkokemusta tuotekehityksensä tueksi.

Yhteisharjoitus on osa laajempaa Etelä-Savon pelastuslaitoksen DECOVY- eli dekontaminaatiotoiminnan viranomaisyhteistyö -hanketta, jonka rahoittavat hankkeen kumppanit ja TEKES. Hankkeessa tehostetaan viranomaisten yhteistyötä mm. tutkimalla ja määrittämällä viranomaisten yhteiskäyttöön uutta koulutusympäristöä CBRNE-osaamisen kustannustehokkaaseen kouluttamiseen sekä yhtenäistämään hankintasuosituksia.

– Tiivis viranomaisyhteistyö on tärkeää erityisesti Suomen kaltaisessa pienessä maassa, jossa resurssit ovat pienet ja päällekkäisyydet on karsittu. Tehokkaat yhteistyömallimme herättävät myös kansainvälistä kiinnostusta, ohjelmajohtaja Toni Leikas Miktech Oy:stä toteaa.

Harjoitukseen tutustui muiden muassa kansainvälisen kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n monikansallinen asiantuntijaryhmä, joka on parhaillaan koulutettavana Kuopiossa Kriisinhallintakeskuksessa (CMC Finland).

Etelä-Savon yhteisharjoitukseen osallistuivat Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen pelastuslaitokset, Sisäasiainministeriö, Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Puolustusvoimien Teknillinen Tutkimuslaitos, Puolustusvoimat, Pelastusopisto, Etelä-Savon poliisilaitos, Säteilyturvakeskus ja Miktech Oy sekä CBRN Finland - yritykset Environics Oy, Suomen Terästekniikka, Mirion Technologies Oy ja IC2 Feeniks Oy. Harjoituksen toteuttamiseen osallistuivat Miktech Oy:n ympäristöturvallisuusohjelma Safesaimaa ja CBRN Finland.

Lisätiedot:

Toni Leikas, ohjelmajohtaja, Miktech Oy, 0440 361 628, toni.leikas@miktech.fi

Miktech Oy on innovaatio- ja teknologiakeskus, joka edistää tutkimustoiminnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä keskittyen uuden teknologian synnyttämiseen ja käyttöönottoon sekä teknologiayhtiöiden toiminnan kehittämiseen. Miktechillä on keskeinen rooli alueen kehittämistyössä, sillä Miktech koordinoi Mikkelin kaupungin kehittämisstrategian mukaisia kehityshankkeita teknologian saralla. www.miktech.fi

CBRN-Finland on suomalainen CBRN-alan yritysryhmä, jota koordinoi innovaatio- ja teknologiakeskus Miktech Oy. Lyhenne CBRN tulee sanoista Chemical (kemiallinen), Biological (biologinen), Radiological (radioaktiivinen) ja Nuclear (ydinaktiivinen). CBRN Finlandiin kuuluvat Environics Oy, Mirion Technologies (RADOS) oy, Suomen terästekniikka (Mavatech) Oy, Sammutin  (Saurus) Oy, TEMET Oy ja Miktech Oy. Yritykset pyrkivät tuotteillaan ja palveluillaan parantamaan CBRN-alaan liittyvää turvallisuutta yhteiskunnassa. Toiminnan tavoitteena on kehittää mukana olevien yritysten yhteistoimintaa, yhteiskonsepteja ja -tuotteita sekä tiivistää kansallista ja kansainvälistä viranomaisyhteistyötä. www.cbrnfinland.fi

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs