Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maanpuolustus » Epävarmuus NATO-jäsenyyden tarpeellisuudesta lisääntynyt

Reserviläisliitto tiedottaa

Epävarmuus NATO-jäsenyyden tarpeellisuudesta lisääntynyt

Tiedote.
Julkaistu: 11.04.2015 klo 14:10
Julkaisija: Reserviläisliitto tiedottaa

Suomalaisten epävarmuus NATO-jäsenyyden tarkoituksenmukaisuudesta on lisääntynyt. Reserviläisliiton teettämässä tutkimuksessa lähes kolmasosa (31,8%) vastaajista ei osannut sanoa, pitäisikö jäseneksi pyrkiä vai ei. Erityisen epävarmoja ovat naiset (37,9%) ja 15 – 22 -vuotiaat nuoret (41,2%). Helpointa NATO-kannanmuodostus on yli 50-vuotiaille, sillä 56 – 70 -vuotiaista vain vajaa neljännes (22,9%) ei osaa ottaa jäsenyyteen kantaa.

Innolink Oy:n maaliskuussa tekemän tutkimuksen mukaan NATO-jäsenyyden kannatus ei ole viime kuukausina juuri kasvanut. Jäsenyyttä hakisi edelleen alle 30 prosenttia (28,1%) vastaajista. Miesten keskuudessa jäsenyyden kannattajia on lähes 40 prosenttia (37,5%) kun taas naisista vain vajaa viidennes (18,5%) jättäisi NATO-jäsenhakemuksen. Eniten kannattajia löytyy 56 – 70 -vuotiaista (33,7%) sekä eteläsuomalaisista, joista 31 prosenttia on jäseneksi pyrkimisen kannalla.

NATO-jäsenyyttä vastustavien suomalaisten määrä on kuitenkin laskenut. Nyt tehdyn tutkimuksen mukaan jäsenyyttä vastustaa enää nelisenkymmentä prosenttia (40,1%) suomalaisista kuin esim. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan viime lokakuun kansalaiskyselyssä vastustajia oli vielä 60 prosenttia. Osin suurta eroa selittää kuitenkin erilainen tutkimusmenetelmä.

Jäsenyyttä vastustavat vahvimmin naiset, joista lähes 45 prosenttia (43,6%) ei pyrkisi jäseneksi. Miesten joukossa vastustajia on vajaa kymmenen prosenttiyksikköä (36,8%) vähemmän. Eniten NATO:n jäseneksi pyrkimistä vastustavat 56 – 70 -vuotiaat (43,4%) sekä Länsi-Suomessa asuvat, joista yli 40 prosenttia (41,3%) suhtautuu kielteisesti NATO-jäsenyyteen.

Reserviläisliiton teettämän tutkimuksen tiedot kerättiin Innolink Oy:n Internet-paneelin kautta 19.-24.3.2015. Kokonaisvastaajamäärä tutkimuksessa oli 1.039 henkilöä. Tulosten virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä 95 % luottamustasolla.

Reserviläiset NATO-myönteisiä

Reserviläisliiton ja Suomen Reserviupseeriliiton yhteinen jäsenlehti Reserviläinen puolestaan selvitti maaliskuussa jäsenkyselyllä reserviläisten näkemyksiä NATO-jäsenyyden tarpeellisuudesta. Kyselyn mukaan reserviläisten keskuudessa NATO-jäsenyyden kannatus on muuta väestöä selvästi suurempi ja, että kannastaan epävarmoja on merkittävästi vähemmän.

Kyselyyn vastanneista 8.432 jäsenestä yli puolet (53,1%) ilmoitti olevansa liittymisen kannalla kun taas vastustajia oli 30 prosenttia. Vain vajaa viidennes (16,9%) ei osannut kertoa kantaansa. Erityisen korkea jäsenyyden kannatus on upseerien keskuudessa, sillä Reserviupseeriliiton jäsenistä lähes 60 prosenttia (57 %) tuki jäsenyyden hakemista.

Reserviläisliitossa kannattajia oli kymmenisen prosenttia tätä vähemmän (48,6%). Jäsenyyden kannatus on kuitenkin myös Reserviläisliitossa ollut viime aikoina vahvassa kasvussa. Vuosien 2013-2015 aikana jäsenyyttä kannattavien määrä on noussut lähes 20 prosenttiyksikköä (17,3%).

Keväällä 2013 vain vajaat 13 prosenttia (12,8%) Reserviläisliiton jäsenistä olisi liittynyt jäseneksi heti ja 17 prosenttia (16,9%) lähivuosina. Maaliskuussa 2014 tehty jäsenkysely osoitti kannatuksen kasvaneen kymmenisen prosenttia, sillä 25 prosenttia vastanneista halusi tuolloin Suomen liittyvän NATO:n jäseneksi heti ja vajaat 20 prosenttia (17,2%) lähivuosina. Nyt tehdyssä kyselyssä kannattajia oli jo lähes puolet (48,6%) Reserviläisliiton jäsenistä. Tuoreen jäsenkyselyn tulokset eivät kuitenkaan ole täysin vertailukelpoisia aiempiin kyselyihin nähden, koska kysymyksenasettelu oli erilainen.

60-vuotisristeily lähdössä Helsingistä

Tutkimustulosten julkaisu Sokos Hotel Presidentissä avasi Reserviläisliiton sääntömääräisen vuosikokoustapahtuman Helsingissä. Ohjelma alkoi jo klo 12.00 seppeleenlaskulla Hietaniemen hautausmaalle. Kokoushotellista osallistujat siirtyvät myöhemmin Helsingin länsisatamaan, josta lähtee klo 18.30 liiton 60-vuotisristeily.

Reserviläisliitto täyttää tänä keväänä 60 vuotta ja liiton juhlaristeilystä tulee suurin Suomessa miesmuistiin järjestetty vapaaehtoisen maanpuolustuksen tapahtuma. Mukana Baltic Queen -laivalla on noin 1.500 Reserviläisliiton jäsentä sekä liiton sidosryhmien edustajaa seuralaisineen. Liiton virallinen 60-vuotisjuhla järjestetään laivalla sunnuntaina alkaen klo 14.00. Juhlapuhujana tilaisuudessa on Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.

- - - - - - - - - - -

Tiedotustilaisuuden lisäksi median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan vuosikokousta ja sidosryhmien tervehdysten jättöä Sokos Hotel Presidenttiin. Länsisataman terminaalissa voi seurata laivaan nousua Dragsvikin perinnesoittokunnan musisoidessa taustalla. Myös itse risteilylle voi osallistua mutta tämä edellyttää ennakkoon tapahtuvaa yhteydenottoa Reserviläisliiton toimistoon: tiedottaja Lotta Hietaniemi 040 866 7909

Liiton juhlaviikonlopun ja -risteilyn koko ohjelma löytyy osoitteesta www.reservilaisliitto.fi/risteily.


Lisätietoja:
Reserviläisliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Mikko Savola 040 575 8498
toiminnanjohtaja Olli Nyberg, p. 0400 640 755 tai olli.nyberg@reservilaisliitto.fi.
www.reservilaisliitto.fi.

Liitetiedostot

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö

Reserviläisliitto on Suomen suurin maanpuolustusjärjestö, johon kuuluu 345 paikallista yhdistystä ja noin 36.000 henkilöjäsentä. Aliupseereita jäsenistä on 60, miehistöä 27 ja upseereita neljä prosenttia. Armeijaa käymättömien osuus on vajaat 10 prosenttia.

Liiton tehtävänä on ylläpitää reserviläisten kenttäkelpoisuutta sekä suomalaisten maanpuolustustahtoa. Päätoimintamuotoja ovat ammunta, urheilu ja liikunta, maanpuolustustahdon hyväksi tehtävä työ, veteraanituki ja koulutus. Reserviläisliitto on jäsenenä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä (MPK), jonka vapaaehtoiskouluttajista noin puolet on Reserviläisliiton jäseniä.

Reserviläisliiton puheenjohtajana toimii kansanedustaja Mikko Savola Ähtäristä. Lisätietoja osoitteesta www.reservilaisliitto.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs