Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Valot ja renkaat kuntoon pimeälle ja liukkaalle

Trafi

Valot ja renkaat kuntoon pimeälle ja liukkaalle

Tiedote.
Julkaistu: 18.10.2011 klo 09:00
Julkaisija: Trafi

Valojen ja tuulilasin kunto vaikuttavat erityisesti syyspimeällä niin omaan näkemiseen kuin näkymiseen muille. Huomiovaloilla varustettujen autojen kuljettajien on erityisesti muistettava ajovalojen käyttö. Syystalven liukkaat ovat jo osassa Suomea alkaneet, joten autoilijoiden tulisikin nyt tarkastaa autonsa vanhojen talvirenkaiden kunto ja miettiä tarvetta talvirenkaiden vaihtamiseen.

Pelkillä huomiovaloilla vain hyvällä säällä

Autossa on aina ajon aikana käytettävä ajovaloja tai huomiovaloja. Huomiovalo on nykyaikaisen päiväajovalon virallinen nimitys. Pelkillä huomiovaloilla saa ajaa vain valoisaan aikaan näkyvyyden ollessa hyvä. Takavalojen ei tarvitse palaa huomiovalojen kanssa. Ajovaloja  eli lähi- tai kaukovaloja on käytettävä ajoneuvossa, kun sitä kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikana taikka näkyvyyden ollessa sään vuoksi tai muusta syystä huonontunut.

Lähivalojen virheellinen suuntaus heikentää näkyvyyttä ja voi aiheuttaa häikäisyä vastaantulijoille. Auton valojen toimivuus on helppo tarkastaa ja se kannattaa tehdä säännöllisesti. Lähivalojen perussuuntauksen voi tarkistuttaa huollon yhteydessä.

Useimmissa autoissa on lähivalojen suuntauksensäätölaite. Sen avulla valojen suuntausta voi muuttaa myös ajon aikana. Lähivalon suuntaus tulisi tarkastaa silloin, kun kuormaus muuttuu - esimerkiksi, jos auton takapenkillä on matkustajia. Tarkemmat ajoneuvokohtaiset ohjeet suuntauslaitteen käytöstä löytyvät auton ohjekirjasta.

Kuljettajan on myös aina pidettävä huoli siitä, että kaikki ajoneuvon valot ovat kunnossa.

Talvirenkaat alle tarvittaessa, mutta viimeistään joulukuun alussa

Nastarenkaita saa käyttää tällä talvikaudella 1. marraskuuta alkaen aina huhtikuun 16. päivään asti. Kaikissa autoissa saa käyttää nastarenkaita muinakin aikoina sään tai kelin niin edellyttäessä. Talvirenkaat on kuitenkin vaihdettava viimeistään joulukuun 1. päivänä ja niitä on käytettävä joulu-, tammi- ja helmikuun ajan.

Talvirenkaita on käytettävä henkilö- ja erikoisautoissa (kokonausmassalta enintään 3500 kg) sekä pakettiautoissa. Kokonaismassaltaan yli 750 kg ja enintään 3 500 kg perävaunuissa  on käytettävä nastarenkaita, jos vetoautossa on sellaiset. Myös ulkomailla rekisteröityjen henkilö- ja pakettiautojen on käytettävä Suomessa talvirenkaita.

Nastarenkaita saa käyttää muinakin aikoina hälytysajoneuvoissa, puolustusvoimien maastoajoneuvoissa, tienpitoon käytettävissä ajoneuvoissa ja hinausautossa sekä auton tai hinattavan ajoneuvon kauppaan, korjaukseen tai katsastukseen liittyvissä tilapäisissä siirroissa.

Renkaiden kunto on tärkeä liikenneturvallisuustekijä

Kun autoon vaihdetaan talvirenkaat, on niiden kunto ja soveltuvuus kyseiseen autoon tarkistettava. Auton rekisteröintitodistuksen tekniseen osaan on merkitty ajoneuvolle parhaiten soveltuvia rengaskokoja.  Parhaiten talvirenkaat tunnistaa rengasmerkinnöistä M+S tai MS tai M & S. Renkaan pyörimissuunta tulee huomioida ennen asennusta. Pyörimissuunta on yleensä merkitty nuolella.

Määräyksissä edellytetään talvirenkaille vähintään 3,0 mm urasyvyyttä rengaskuvion pääurien leveydeltä. Loskaisella kelillä tai muuten vaikeissa olosuhteissa renkaiden kulutuspinnan syvyys olisi hyvä olla vähintään 4-5 mm.  

Rengaspaine ei saa poiketa auton tai renkaan valmistajan suosituksesta alaspäin enempää kuin 20 %. Auton ajo-ominaisuudet ja polttoaineenkulutus riippuvat suuresti rengaspaineista. Paineet on tarkastettava säännöllisesti ja myös aina, kun auton kuormitus muuttuu.

Nastarenkaat vai kitkarenkaat – käyttö ratkaisee

Talvirenkaat voivat olla nastattomia tai nastallisia. Nastattomia talvirenkaita kutsutaan kitkarenkaiksi. Niiden pito-ominaisuudet ovat parhaimmillaan lumisella tiellä. Jäisellä tiellä nastarenkaiden pitävyys on parempi, mutta niiden teitä kuluttava vaikutus on kitkarenkaita suurempi.

Jos autossa käytetään nastarenkaita, nastat on oltava kaikissa pyörissä. Nastarenkaat kannattaa “ajaa sisään” maltillisesti eli välttää ensimmäisten satojen kilometrien aikana voimakkaita kiihdytyksiä ja jarrutuksia sekä suuria nopeuksia. Näin luodaan renkaille paremmat edellytykset toimia. Tällöin vältytään mm. nastojen ennenaikaiselta irtoamiselta.

Hyvä tuulilasi auttaa näkemään

Puhdas ja ehjä tuulilasi on hyvän näkyvyyden edellytys. Tuulilasin ulkopinnan lisäksi myös sisäpinnan tulee olla puhdas, sillä likainen tuulilasi aiheuttaa näkemistä haittaavia heijastuksia. Kostealla kelillä lasien huurtumista voi torjua käyttämällä ilmastointia. Ilmastointilaite kuivaa sisään tulevan ilman ja näin vähentää auton sisäilman kosteutta.
 
Myös naarmuinen ja hankautunut tuulilasi haittaa näkyvyyttä. Tuulilasissa ei saa olla halkeamia tai säröjä kuljettajan näkökentässä.

Kuluneet ja likaiset pyyhkijänsulat voivat nopeastikin hangata tuulilasin vaihtokuntoon. Naarmuuntumista ja kulumista voi vähentää käyttämällä runsaasti tuulilasinpesunestettä ja pitämällä pyyhkijän sulat puhtaana.

Lisätietoja
tarkastusinsinööri Tuomas Peltokangas, puh. 020 618 5523, tuomas.peltokangas(at)trafi.fi
ylitarkastaja Otto Lahti, puh. 020 618 5259, otto.lahti(at)trafi.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän sääntely- ja valvontatehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs