Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Suomi jää autoilijoiden turvallisuudesta muista EU-maista

Suomi jää autoilijoiden turvallisuudesta muista EU-maista

Tiedote.
Julkaistu: 29.04.2014 klo 09:10
Julkaisija: Trafi

Auton kuljettajien ja matkustajien liikennekuolemat vähenivät EU-alueella vuosikymmenessä keskimäärin yli 7 %, kun Suomessa samana ajanjaksona vähenemistä tapahtui vain alle 5 %. Tiedot selviävät European Transport Safety Councilin (ETSC) tänään julkaisemasta raportista, jossa vertaillaan tieliikennekuolemia eri EU-maissa vuosina 2001–2012. Trafi, Liikenneturva ja Liikennevakuutuskeskus muistuttavat, että nykyisellään Suomi on jäämässä tieliikenteen turvallisuudelle asetetuista tavoitteista, joihin se on sitoutunut.

”Autoilijoiden liikennekuolemien vähenemiseen vaikuttaa tietenkin myös lähtötilanne, mikä Suomella oli varsin hyvä, mutta tahtimme muihin verrattuna ei riitä”, toteaa Trafin tieliikennejohtaja Sami Mynttinen: ”Nyt kaivataan uusia toimia, jotta Suomen teiden turvallisuus saataisiin taas muun Euroopan kelkkaan.”

EU-maiden tieliikenteessä kuoli vuonna 2012 yli 12 000 autoilijaa tai autossa matkustavaa. ETSC:n mukaan turvavyöt olisivat pelastaneet näistä 900 henkeä. Turvavöiden käyttämättä jättämisen lisäksi ylinopeus ja ajaminen päihtyneenä ovat yhä ongelmia.

”Pelkkä nopeusrajoitusten noudattaminen ei riitä. Esimerkiksi liikennevahinkotilastossa näkyy selkeästi, että liikenneolosuhteita ei osata ottaa riittävästi huomioon. Oikean tilannenopeuden arvioiminen on tärkeää”, liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari Liikennevakuutuskeskuksesta muistuttaa.

”Kuljettajan käyttäytyminen on todella merkittävä tekijä liikenneturvallisuudelle. Niinkin yksinkertainen asia kuin turvavyön käyttö vaatii jatkuvaa muistuttamista”, arvioi tutkimuspäällikkö Juha Valtonen Liikenneturvasta.

Parhaiten liikennekuolemien vähentämisessä ovat onnistuneet Espanja ja Latvia, mutta yli keskiarvon pärjäsivät myös liikenneturvallisuuden mallimaat Ruotsi, Hollanti ja Iso-Britannia. 

Suomi vielä EU-maiden keskikastia

Suomen tieliikenteessä kuolee noin 260 ihmistä vuodessa. Kun liikennekuolemien määrä suhteutetaan asukaslukuun, Suomi sijoittuu EU-maiden keskikastiin. Suomen edellä ovat muut Pohjoismaat, Iso-Britannia, Saksa, Espanja, Alankomaat ja Malta.

”Suomessa liikennekuolemien määrä on suurempi kuin parhaissa maissa muun muassa siksi, että tieliikenteen ja erityisesti henkilöautoliikenteen osuus liikkumisesta on suurempi, alkoholin kulutus on suurempaa, ja autokannan keski-ikä on korkeampi”, toteaa Trafin erityisasiantuntija Riikka Rajamäki.

ETSC:n raportti kokonaisuudessaan www.etsc.eu/pin

Lisätietoja:

Trafi
tieliikennejohtaja Sami Mynttinen, p. 029 534 5555, sami.mynttinen(at)trafi.fi, twitterissä @samimynttinen
erityisasiantuntija Riikka Rajamäki, p. 029 534 6172, riikka.rajamaki(at)trafi.fi

Liikennevakuutuskeskus
liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari, p 040 450 4627, kalle.parkkari(at)vakuutuskeskus.fi

Liikenneturva
tutkimuspäällikkö Juha Valtonen, p. 020 7282 350, juha.valtonen(at)liikenneturva.fi

Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta. www.liikenneturva.fi

Liikennevakuutuskeskus tuottaa tietoa liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista sekä organisoi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa ja ylläpitää siitä muodostuvaa onnettomuustietorekisteriä. Aineistoja käytetään liikenneturvallisuuden edistämiseen kansallisesti ja kansainvälisesti. www.lvk.fi

European Transport Safety Council, eli ETSC, on Brysselistä käsin toimiva itsenäinen voittoa tavoittelematon liikenneturvallisuuden etujärjestö. Se pyrkii vähentämään sekä liikenneonnettomuuksien määrää että lieventämään niiden seurauksia Euroopassa.  Trafi, Liikenneturva ja Liikennevakuutuskeskus ovat ETSC:n jäsenorganisaatioita. www.etsc.eu

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs