Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Merenkulun ”yhteisen seikkailun” säännöt uudistettiin – ensimmäinen suomalainen mukana

Satakunnan ammattikorkeakoulu

Merenkulun ”yhteisen seikkailun” säännöt uudistettiin – ensimmäinen suomalainen mukana

Tiedote.
Julkaistu: 28.06.2016 klo 11:41
Julkaisija: Satakunnan ammattikorkeakoulu

Merenkulun kansainväliset yhteishaverisäännöt uudistettiin – vahvasti yksinkertaistaen: kuka maksaa menetetyn lastin, jos alus kohtaa haverin. Raumalla merenkulun koulutuksessa opettava Peter Sandell osallistui työhön ensimmäisenä suomalaisena.

Mistä on kysymys? Esimerkiksi tästä: Jos laiva ajaa karille ja lasti on pelastettava – tai lastia on heitettävä pois, jotta alus ei uppoa – menetetty lasti ja pelastustyön kulut tulevat kaikkien lastinomistajien ja aluksen omistajan hoidettaviksi, ja kulut jaetaan sovitusti.  Se on iso asia kansainvälisessä kaupassa. Tavallisen yksityishenkilön ei tarvitse aiheesta välittää, kunhan ottaa vakuutuksen lähettäessään tavaraa, vaikkapa papan mopon sukulaislapselle, meriteitse.

Yhteensä sääntökohtia on kolmekymmentä ja sääntöjen soveltamistilanteet ovat vaikeita ja moninaisia.

Yhteisen haverin sääntöjä (York-Antwerp rules) on tehty vuodesta 1864 kansainvälisenä yhteistyönä. Edelleen englanniksi puhutaan yhteiseen seikkailuun, common adventure, osallistumisesta.

Koska puhutaan siitä, kuka maksaa, sääntötyö ei ole helppoa. Edellisen kerran sääntöjä yritettiin uudistaa 2004. Se kuitenkin epäonnistui. Nyt säännöt valmistuivat toukokuussa 3,5 vuoden työn tuloksena. Heti sen jälkeen – poikkeuksellisen nopeasti – maailman suurin merikuljetusjärjestö BIMCO päätti, että uudet säännöt sisällytetään muun muassa kaikkiin sen ylläpitämiin merenkulun rahtaussopimuksiin.

– Noin 90 prosentissa maailman kaupan kuljetuksista ja kauppasopimuksista käytetään siis varmuudella laatimaamme riskinjakojakojärjestelmää. Merellä kulkevista tavaroista osuus tulee olemaan yli 95 prosenttia, kertoo Sandell.

Koko sääntöjen 152-vuotisen historian aikana SAMKin opettaja Peter Sandell on ainoa suomalainen, joka on osallistunut sääntöjen laatimiseen.

 

Raumalla opettava, Turussa asuva Sandell on myös kiinnostava henkilöhaastateltava.

Ota yhteyttä:

Peter  Sandell
p. 044 710 3691
sähköposti: peter.sandell@samk.fi

  

OTL Peter Sandell on kansainvälisen kauppaoikeuden, merioikeuden ja merenkulkutalouden asiantuntija, joka viimeistelee kauppatieteiden alaan kuuluvaa väitöskirjaansa pelastuspalkkiosäännöistä.  Aihe oli suurimman väännön kohde myös yhteishaverisääntöjen uudistustyössä. Sandell on vuodesta 2012 lähtien toiminut vuosittain myös Suomen delegaation oikeudellisena neuvonantajana YK:n merenkulkujärjestön IMO:n Legal Committeen täysistunnoissa Lontoossa. Sandell opettaa Satakunnan ammattikorkeakoulussa merenkulun ylemmän AMK-tutkinnon opinnoissa.

 

 

Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) on 6000 opiskelijan ja yli 400 asiantuntijan monialainen, kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu. Toimimme Porissa, Raumalla, Huittisissa ja Kankaanpäässä.

SAMKissa voi suorittaa AMK-tutkintoja ja ylempiä AMK-tunkintoja neljällä eri osaamisalueella: hyvinvointi ja terveys, palveluliiketoiminta, logistiikka ja meriteknologia sekä teknologia

Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa harjoitetaan osaamisalueilla, ja se kuuluu olennaisena osana kaikkiin tutkintoihin.

Kuvia SAMKista (vapaa käyttöoikeus). Kotisivut samk.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs