Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Junarata kotinurkilla – tiedätkö, missä lapsesi liikkuvat

Trafi

Junarata kotinurkilla – tiedätkö, missä lapsesi liikkuvat

Tiedote.
Julkaistu: 20.09.2012 klo 09:38
Julkaisija: Trafi

Kiviä radalle ja karkuun. Miltä näyttäisi junan litistämä euro? Kuka uskaltaa juosta junan edestä radan yli? Lasten leikit junaradan läheisyydessä ovat arvaamattomia ja myös harmittomaksi tarkoitetut, ajattelemattomat kokeilut saattavat johtaa vakaviinkin riskeihin.

Näitä ns. ajattelemattomia ilkivaltatapauksia sattuu keskimäärin kerran-kaksi kuukaudessa. Radalle kasatut vieraat esineet voivat haitata junaa, rikkoa sen tai aiheuttaa jopa juna suistumisen, mutta ne voivat myös aiheuttaa vakavia vaaratilanteita singotessaan radalta ohikulkijoiden päälle.

Junaratoja ei saa ylittää muualta kuin hyväksytyistä ylityspaikoista, tasoristeyksistä. Junan on mahdotonta väistää eikä se pysähdy hetkessä: junan pysähtymismatka 140 kilometrin tuntivauhdista on yli kilometri.

Asioita kerrattava säännöllisesti

”Jos junarata on lähellä kotia, tulisi jokaisen vanhemman muistuttaa säännöllisesti lapsilleen, ettei rata ole leikkipaikka. Tasoristeyksen läheisyydessä asuvien tulisi taas käydä lastensa kanssa läpi sitä, miten tasoristeys ylitetään turvallisesti”, painottaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin osastonjohtaja Heidi Niemimuukko: ”Lapsen iästä riippuen asioita voi käydä läpi esim. leikkien kautta tai lapsen kanssa varta vasten asiasta keskustellen. Myös teini-ikäisten kanssa rautatieturvallisuudesta tulisi jutella vakavasti.”

Trafin rautatieturvallisuussivustolta materiaalia liikennekasvatukseen

Trafilla on erityisesti vanhemmille ja ammattikasvattajille suunnattu rautatieturvallisuussivusto, joka tarjoaa tietoa turvallisesta toimimisesta rautateiden läheisyydessä ja tasoristeyksissä.

Faktatiedon lisäksi sivustolla on runsaasti erilaisia pelejä, leikkejä ja tehtäviä, joiden avulla rautatieturvallisuutta voi käsitellä eri-ikäisten lasten kanssa. ”Rautatieturvallisuussivusto ja sen materiaali sopivat erinomaisesti myös iltapäiväkerhojen toimintaan”, vinkkaa Niemimuukko.

Kaikki sivuston materiaali on vapaasti käytettävissä, tulostettavissa ja jaettavissa. Sivusto on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi.

www.rautatieturvallisuus.fi
www.rautatieturvallisuus.fi/sv


Lisätietoja:
osastonjohtaja Heidi Niemimuukko, puh. 020 618 6828, heidi.niemimuukko(at)trafi.fi
erityisasiantuntija Kirsi Pajunen, puh. 020 618 6830, kirsi.pajunen(at)trafi.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs